Лайфстайл

ТОП-5 найпоширеніших міфів про розчинну каву

Наші бабусі чомусь вважають каву шкідливим для здоров’я напоєм, справжнім злом для серця. Навколо цього напою склалося безліч стереотипних уявлень, багато з яких не відповідають дійсності.

Подробиці

Ось п’ять популярних міфів про каву.

1.Розчинна кава складається не з кави

Чомусь багато хто думає, що розчинна кава містить дуже маленький відсоток кавових зерен, до її складу входять штучні речовини та домішки. Насправді це найпоширеніша помилка.

Розчинну каву готують з тих же кавових зерен, просто вони піддаються особливій обробці. Для дешевих марок розчинної кави використовують не дорогу арабіку, а бюджетну робусту з яскравим смаком і характерною гіркуватістю.

Після обробки такі зерна втрачають запах, тому виробники змушені використовувати добавки та ароматизатори, щоб заповнити втрату. Чим дешевша кава, тим бюджетніші використовуються речовини як добавки.

2.У розчинній каві більше кофеїну

Вчені розходяться в думці, чи справді такий шкідливий кофеїн для здоров’я людини. Деякі дослідження показують, що він, навпаки, корисний. Головне – вживати його у нормальних кількостях.

Вважається, що при приготуванні натуральної кави в зернах у турці при підвищенні часу кип’ятіння збільшується концентрація кофеїну в одній чашці цього напою. При одноразовому кип’ятінні його частка не перевищує в середньому 30 мг на чашу, а якщо кип’ятити тричі, то цей показник збільшуватиметься до 60-80 мг.

У чашці розчинної кави міститься в середньому 30 мг кофеїну. Отже, твердження про підвищену концентрацію цієї речовини в цьому виді напою є помилковими.

3.Натуральна кава корисніша, ніж розчинна

Насправді над цим твердженням можуть сперечатися багато вчених. Натуральна кава з мелених кавових зерен сприяє підвищенню рівня холестерину в крові, оскільки містить речовину кофестол.

Саме вона провокує вироблення жирних кислот печінкою. Це впливає на підвищення холестерину. Коли зерна проходять спеціальну переробку для розчинної кави, відсоток кави в напої значно знижується.

Це говорить про те, що розчинна кава може бути більш безпечною для організму, ніж натуральна із зерен.

4.Немає різниці між розчинною кавою в гранулах або в порошку

Це не так. Порошкова кава найдешевша, вона характеризується низькою якістю. У каві три в одному міститься безліч цукру, рослинних олій і ароматизаторів.

Така кава відрізняється високою калорійністю та дуже шкодить нашому здоров’ю. Краще купувати сублімовану. Завдяки технології її приготування у гранулах кави міститься більше корисних речовин. Тому виробляти за такою технологією дорожче. В основному сублімовану каву виробляють преміум-бренди.

5.Чим темніші гранули, тим міцніший смак

Ідеальний колір кавових гранул – світло-коричневий, поверхня глянцева, блискуча. У цьому випадку напій приготований із зерен середньої прожарки, що дозволяє йому мати багатий смак.

Зовнішній вигляд гранул можна оцінити лише завдяки скляній банці. Саме такі бренди розчинної кави і варто вибирати, де виробник дбає про збереження якості напою та демонструє це покупцю.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

2 дні тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

2 дні тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

4 дні тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

4 дні тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

5 днів тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

5 днів тому