Лайфстайл

Небезпечні інгредієнти в побутовій хімії, яких потрібно уникати

Чому важливо читати етикетки розкажемо в цьому матеріалі.

Хлор

В боротьбі за чистоту хлор – один з найкращих помічників: він легко справляється із забрудненнями різного ступеня і відмінно знезаражує. Однак фахівці рекомендують від нього відмовитись на користь може і менш ефективних, але безпечних речовин. Хлор – речовина агресивна, може викликати алергічні реакції та провокувати запалення. Навіть якщо ви завжди використовуєте рукавички, пари хлору потрапляють у дихальні шляхи та на слизові оболонки та викликають опіки та роздратування. Крім того, хлор здатний накопичуватися в організмі і при частому використанні може спричинити серйозні захворювання.

ПАВи

Молекули поверхнево-активних речовин (ПАВ) здатні з’єднуватися з молекулами води та жиру, захоплюючи та ефективно видаляючи останні. Саме тому їх часто можна зустріти у складі пральних порошків та миючих засобів. ПАВи здатні змінювати ефективність окисно-відновних реакцій в організмі, впливають на активність низки найважливіших ферментів, порушують білковий, вуглеводний та жировий обмін. Вони можуть спричинити порушення в роботі імунної системи, печінки та нирок, а також стати причиною гострих алергічних реакцій. У деяких європейських країнах використання ПАР в виробництві миючих засобів навіть заборонено законом.

Фосфати

Фосфати часто додають у побутову хімію через їхню здатність посилювати ефективність ПАРів. Але разом з цим вони посилюють і їхню здатність проникати в організм. Однак навіть за відсутності поверхнево-активних речовин у складі фосфати здатні завдати шкоди організму самостійно. Вони надмірно зневоднюють та знежирюють шкіру, руйнують клітинні стінки та природний захисний бар’єр епідермісу. Крім того, фосфати згубні для екології: потрапляючи в природні водоймища через каналізацію, вони викликають надмірне зростання синьо-зелених водоростей, життєдіяльність яких шкідлива як для водних жителів, так і для якості питної води в цілому.

Лимонен

Цей ефір має яскраво-виражений цитрусовий запах і нерідко входить до складу ароматизаторів для миючих засобів і освіжувачів повітря. Дослідження, проведені у 2016 році Йоркським університетом, виявили здатність лимонену мутувати у формальдегіди при контакті з повітрям. Формальдегід відносять до потенційно канцерогенних речовин, які можуть завдати серйозної шкоди всім системам організму. Найнешкідливішими наслідками контакту з формальдегідом можуть стати подразнення слизової оболонки очей та першіння в горлі. Але краще не ризикувати.

Парабени

Багато було сказано про шкоду парабенів у косметиці (тому зараз майже на кожному тюбику красується гордий напис paraben free), але мало хто звертає увагу на їх наявність у побутовій хімії, яка може бути не менш небезпечною для організму. Парабени використовуються як консерванти, вони запобігають розвитку бактерій у засобах, тим самим продовжуючи їх термін придатності. Найбільша небезпека парабенів полягає в їх здатності впливати на гормональний фон, а в перспективі провокувати захворювання ендокринної системи. Із менш серйозних побічних ефектів – подразнення, алергія та прискорення процесів старіння.

Сергій Пасевич

Закінчив ХНТУСГ в 2008 році і з тих пір працював в різних інтернет-виданнях, поки не почав створювати свої. Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

Які джинси вибрати, щоб виглядати стильно цієї осені і зимою

Вибираємо найпопулярніші моделі серед різних модних трендів які будуть актуальні в цьому осінньо-зимовому періоді. Скінні…

6 години тому

Як виглядає стрижка метелик і кому вона підійде

Стрижка метелик — модна популярна зачіска, яка передає ретровайб. Вона поєднує елементи багатошарових стрижок, створює…

20 години тому

12 ідей, як зробити одяг оверсайз елегантним

Оверсайз-одяг завжди у пріоритеті у модниць, але восени він особливо затребуваний. По-перше, в ньому дуже…

22 години тому

5 моделей дутих жилетів, щоб стильно виглядати в холодний сезон

З настанням холодів з шаф достаються пуховики, дублянки та куртки, але часто ми забуваємо про…

1 день тому

Як стилізувати плаття-светр цієї осені

Для поціновувачів суконь холодна погода не є причиною відмовлятися від жіночних та елегантних образів. Втім,…

2 дні тому

З якими сумками ви будете стильно виглядати восени 2024 року

Крім культової маленької чорної сукні, в гардеробі кожної модниці має знайтися і містка сумка. В…

2 дні тому