Здоров'я

Ці продукти вбивають твій кишечник: відмовся від них, якщо хочеш залишатися здоровою

Вчення про мікробіом, особливий набір мікрофлори кишечника, давно взято на озброєння медициною: наука довела, що поєднання бактерій, що живуть у нас усередині, впливає буквально на всі процеси життєдіяльності, від ваги до настрою. Мікробіом кишечника неможливо створити швидко, з’ївши йогурт або випивши якийсь набір таблеток. А ось змінити баланс бактерій у гірший бік дуже легко — вживання деяких продуктів кардинально змінює картину, і відновлення може знадобитися дійсно тривалий час. В даній статті зібрали найшкідливіші для кишечника перекуси, яких потрібно уникати, щоб допомогти своєму тілу.

Звичайно, всі ми в курсі базових понять про здорову та нездорову їжу. І немає нічого жахливого в тому, щоб балувати себе смачненьким — так роблять всі, і життя було б дуже сумним без цієї можливості.

Однак деякі продукти шкідливі не тільки тому, що містять жир і цукор, їх хімічні властивості особливо згубні саме для травлення, яке нормально функціонує. Намагайся утримуватися від них і знай, що при безневинності («подумаєш, пара десятків зайвих калорій!») шкода, яку вони завдають, виявляється досить серйозною, і компенсувати її непросто.

Смажена картопля та чіпси

Що може бути апетитніше за підсмажену картоплю або чіпсів з пакету? Однак поєднання крохмалистого вуглеводу, олії та солі – найруйнівніше, що ти тільки можеш відправити у свій кишечник. При зловживанні смаженою у фритюрі картоплею та чіпсами запалення кишечника не змусить себе чекати.

Солодощі

Великий вміст рафінованого цукру та перероблених високофруктозних сиропів у дієті може серйозно порушити баланс «хороших» та «поганих» кишкових мікробів та сприяти погіршенню шлунково-кишкових симптомів — з’являються здуття живота, гази, біль та рідкий стільчик. У цей список автоматично потрапляють усі солодощі із супермаркету, крім, як не дивно, темного шоколаду. Серед його корисних властивостей здатність, навпаки, підтримувати здоров’я кишечника. Але, ми маємо на увазі кілька часточок, а не плитку за один раз!

Штучні підсолоджувачі

З доданим цукром все зрозуміло, але й штучні підсолоджувачі не безневинні. Найпоширеніші з них порушують природний зв’язок здорових бактерій у мікробіомі. Крім того, нещодавні дослідження показують, що штучні підсолоджувачі можуть викликати зміни в мікробіомі та викликати резистентність до інсуліну і, як наслідок, збільшення ваги.

Ковбасні вироби та шкварки

Ковбасні продукти, на жаль, залишаються харчовим фактором, що провокує онкологію кишечника. Але не варто думати, що під загрозою лише любителі копченостей — варені ковбасні вироби за свого «здоровішого» іміджу також є продуктом переробки м’яса і несуть ризики. Ковбаса та сосиски змінюють мікробіом, а, наприклад, такий в цілому натуральний і багатий на корисні жири продукт як сало, змінює свої властивості на шкідливі при обсмажуванні.

Крекери з білого борошна

Бездріжджові сухі крекери – гарна закуска. У поєднанні з сиром вони належать до снеків, які можна мати в меню навіть при схудненні або необхідності вирівняти рівень цукру в крові. Але, увага, тільки в тому випадку, якщо йдеться про цільнозернові крекери! Крекери з білого переробленого борошна практично не містять цінної клітковини, зате в них є цукор, сіль і жир – все це руйнує кишковий мікробіом.

Солодкі газовані напої

Високий вміст цукру в газованих напоях буквально змінює фізичні властивості кишечника, притягуючи туди зайву воду – це викликає діарею і може спричинити хронічне подразнення кишкових стінок. Штучні підсолоджувачі у складі, як ми вже з’ясували, впливають на мікробіом не краще.

Що добре для кишечника: багата на клітковину їжа, промислово необроблена їжа, ферментована їжа, яка допомагає зберегти баланс мікробіома.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

1 день тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

1 день тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

2 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

2 дні тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

3 дні тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

3 дні тому