Лайфстайл

Як читати новини та не панікувати

Новини останніх тижнів у більшості людей викликають тривогу, страх, паніку. Люди починають боятися за своє майбутнє та майбутнє дітей. Потік інформації безкінечний, новина змінюється щохвилини. Інформаційний простір зараз переповнений різною, нерідко суперечливою інформацією і з кожною новиною рівень тривоги збільшується. Цьому ще й сприяють обговорення поточної ситуації із друзями, родичами, колегами. Як знизити вплив новин і як залишатися в темі, зберігаючи при цьому ментальне здоров’я поговоимо в даній статті.

1. Дозвольте собі емоції

Тривога – це нормальна емоція. Кожна людина відчуває це почуття поряд із іншими. Так, тривога – це негативна емоція, але вона має право бути так само, як і інші негативні емоції. І це потрібно розуміти. Потрібно сказати собі, що відчувати різні почуття – це нормально. Не варто гнати від себе цей стан, потрібно його прийняти. Чим швидше людина жене страх, тривогу, тим сильніше ці почуття і емоції накочують і займають більше місця всередині. Слід усвідомити, що завдяки страху та тривозі у людини включається механізм самозбереження та захисту від зовнішніх несприятливих умов. По суті ці негативні почуття допомагають нам виживати, знаходити нові способи дій, шукати варіанти. Якщо ж тривога стає нав’язливою та болісною, потрібно зупинитися і постаратися розслабитися будь-яким відомим способом. Це можуть бути дихальні практики, медитації, вправи на релаксацію тіла або інше заняття, яке у вас викликає заспокоєння.

2. Скоротити час перегляду новин до двох годин на день

Потрібно оперативно скорочувати кількість інформації. Якщо ви не можете відмовитися від перегляду новин, то встановіть собі чіткий час для цього. Наприклад, годину до обіду та годину після.

3. Вимкніть усі повідомлення, якщо використовуєте смартфони для перегляду новин

Це варто зробити, щоб кожен звук смартфона не повертав до тривоги та страхів. Новинки, особливо в месенджерах, видають по кілька оновлень за хвилину. А в кожної людини не один канал. Уявіть, скільки часу забирають ці повідомлення. Ви не можете концентруватись на роботі, на своїх обов’язках. Це як будильник, який щохвилини змушує відволікатися від життя і впадати в тривогу. Вимкніть такий токсичний будильник.

4. Виберіть 2-3 джерела отримання інформації

Не варто розпорошуватися і читати все поспіль. Зупиніться на парі видань, які висвітлюють ситуацію холодно, тверезо без зайвого емоційного фону. Пам’ятайте, що варто довіряти інформації тільки офіційних представників. Це стосується роботи інфраструктурних об’єктів. Не варто довіряти тій інформації, яку незрозуміло хтось сказав мимохідь або тому, що ви просто десь почули. Інформація може виявитися просто чутками і не більше.

5. Зосередьтеся на «тут і зараз»

Подивіться довкола. Якщо ви знаходитеся не в зоні активних бойових дій, оцініть, що з вами все гаразд, що нічого зараз не загрожує. Дайте відповідь на запитання: «На що я особисто зараз можу вплинути?». Дивно, але відповідь буде дуже простою: вплинути можна лише на своє життя, тут у моменті. І ось на це варто направити зусилля. Проаналізуйте, як ви можете підстрахуватися в цій ситуації, що потрібно зробити “про всяк випадок”. Зробіть це та заспокойтеся. Візьміть аркуш паперу та випишіть те, що планували зробити, але відкладали з якихось причин. Тепер саме час це зробити. Таким чином, і справи завершите і зміните фокус уваги на корисні для вас справи.

Головне, запам’ятайте, що у людини існують дві основні стратегії поведінки у складних та незрозумілих ситуаціях. Перша – завмерти. Нічого не розуміти, не відчувати, не реально оцінювати ситуацію. Просто завмерти і чекати, коли все вирішиться. Друга – діяти. Озирнутися на всі боки. Зрозуміти де ви, що з вами, що і хто навколо. Оцінити те, що відбувається, і який це має вплив саме на вас і ближнє оточення. Почати шукати варіанти дій та діяти. Будь-яка криза, для одного – крах, а для іншого – нові можливості. І це треба пам’ятати, намагатися знаходити нові перспективи.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

7 продуктів, у яких цукру більше, ніж ви думаєте

Все частіше ми чуємо про шкідливий вплив надлишку цукру на здоров'я людини. Вчені довели, що…

25 хв. тому

Як контролювати ріст бур’янів: 3 способи

На жаль бур'яни були, є і будуть на будь-якій дачній ділянці. З ними доводиться періодично …

55 хв. тому

Які поширені помилки псують смак плову

Плов є однією із найсмачніших страв, які тільки можна приготувати. Звичайно, справжню східну страву приготувати…

1 годину тому

Які кімнатні рослини влітку можна вивезти на дачу

Підживлення, підсвічування та регулярний полив не можуть замінити рослинам перебування на свіжому повітрі. Тому квітникарі…

2 години тому

Як правильно приготувати смачні креветки: 5 моментів, про які варто пам’ятати

Креветки завжди будуть бажаним гостем на будь-якому столі, оскільки вони мають неймовірні смакові якості. Ці…

2 години тому

Як усунути запах фарби в приміщенні: допоможе цибуля

Щоб поліпшити вигляд приміщення, можна покрити стіни фарбою. Такий дизайнерський підхід дуже ефективний: кімната перетворюється.…

3 години тому