Здоров'я

Що таке цифрове недоумство і як розпізнати його у себе

Ще двадцять років тому люди спокійно тримали в пам’яті кілька десятків телефонних номерів, а сьогодні багато хто з нас за п’ять хвилин забуває, про що щойно говорив співрозмовник. Фахівці попереджають: через те, що наші розумні пристрої стали дуже розумними, людству загрожує діджитал-деменція. Що ж робити?

Ми довіряємо пристроям все більше повсякденних завдань і сьогодні вже ніхто не пам’ятає номери родичів та друзів і не фіксує в пам’яті список покупок — навіщо, якщо з цим чудово справляються телефонні книги та нотатки? З одного боку, це дуже практично, бо заощаджує час та енергію. З іншого боку, ми перестали тренувати свій мозок і ставимо під загрозу його продуктивність. Фахівці вже знайшли назву такому феномену і називають цей процес цифровим недоумством.

Що таке діджитал-деменція і чому вона виникає

Письменник і спеціаліст з роботи мозку, американець китайського походження Джим Квік так пояснює це тривожне явище: «В основі цифрової деменції лежить поняття про те, що розумні пристрої роблять нас менш розумними. Гаджети стали для людей своєрідною зовнішньою пам’яттю, тому ми більше не використовуємо власну пам’ять».

Квік упевнений: якщо мозок не тренувати щодня, здатність до запам’ятовування починає швидко танути. Крім того, сам екранний час впливає на мозок негативно: чим більше ми проводимо часу перед комп’ютером і з телефоном у руках, тим вищий ризик раннього настання хвороби Альцгеймера та «справжньої» деменції.

Як зрозуміти, чи розвилося в тебе цифрове недоумство

Джим Квік перераховує такі сигнали: вони можуть бути майже непомітними, але виявляються досить тривожними.

Тобі важко робити прості операції в умі. Ще нещодавно ти без проблем рахувала в голові, коли робила покупки, а тепер завжди відкриваєш калькулятор у смартфоні? Це може бути ознакою діджитал-деменції. Когнітивні можливості страждають від надмірного використання цифрових пристроїв.

Ти не можеш сконцентруватися надовго. Здорова звичка концентруватися на задачі страждає через те, що ми звикли постійно відволікатися: на листування, мемасики, перегляд рілсів або просто сидимо в Мережі, шукаємо відповідь на запитання, яке раптово спало на думку. Типовим побічним ефектом такого типу споживання є те, що мало хто сьогодні здатний без перерви на перевірку смартфона додивитсь двогодинний фільм. Знайомо?

У тебе погана короткочасна пам’ять. Регулярно ловиш себе на тому, що забула щойно вимовлені співрозмовником слова, а дати, імена та інші факти буквально вилітають із голови у невідомому напрямку? Це також може бути результатом зловживання спілкуванням з розумними пристроями — твій мозок просто не турбує себе збереженням цієї інформації, бо знає, що ти можеш будь-якої миті підглянути її у смартфоні.

Чи можна вилікувати цифрову деменцію

Передбачається, що терапія є, і в загальному сенсі такий рецепт — потрібно постійно тренувати мозок. Вчи телефонні номери, вирішуй арифметичні завдання та головоломки. Вивчення іноземної мови також відмінно допомагає створювати нові нейронні зв’язки та активізувати ті, що розлінилися.

І головне — регулярний цифровий детокс без шахрайства. Приділяй йому увагу щодня, щоб не стати безнадійною жертвою діджитал-недоумства. Читай книги, дивися кіно, займайся спортом, гуляй та спілкуйся – без пристроїв у руках та в кишені. Усім нам дійсно життєво необхідні ці кілька годин на день, проведені далеко від гаджетів, і дуже важливо збільшувати цей термін «чистоти від розумних пристроїв».

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як швидко омолодити грубу шкіру п’ят за допомогою 10-хвилинного компресу з одного інгредієнта

Сухість стоп - це поширене явище, тому тут важливо дотримуватися регулярного та ефективного догляду. Якщо…

28 хв. тому

Як скандинавські модники стилізують кардигани: 5 практичних ідей

Безсумнівно, в базовому осінньому гардеробі має бути хоча б один кардиган. А як його стилізувати,…

23 години тому

Як створити затишний і комфортний образ в офіс для зайнятих леді

Інколи, навіть коли і час дозволяє, абсолютно не хочеться витрачати його на стилізацію образу. І…

24 години тому

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

4 дні тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

4 дні тому

4 важливі нюанси у харчуванні восени, які допоможуть зберегти здоров’я

Осінь - це не тільки пора для затишних вечорів, а й час, коли організму потрібна…

5 днів тому