Здоров'я

Як вейпінг впливає на шкіру: думка експертів

Суперечки про те, що гірше куріння чи вейпінг, точаться досі. Одні вважають, що електронні сигарети допоможуть згодом відмовитися від шкідливої звички взагалі, інші впевнені, що девайси лише призведуть до серйознішої залежності.

Дерматологи не беруться міркувати, що відбувається через вейпінг із твоєю психікою, проте вони готові розповісти, як змінюється твоя шкіра.

«Під час вейпінгу ви вдихаєте нікотин, формальдегід, пропіленгліколь, толуол, ацетальдегід, кадмій, нікель та свинець. Зрештою вони осядуть у шкірі та вплинуть на її функції та стан», — пояснює доктор медицини та косметолог Мервін Паттерсон. Ось що трапиться, якщо ти перевантажиш себе токсинами.

Шкіра швидше старіє

«Нікотин викликає звуження дрібних кровоносних судин, що обмежує надходження кисню та поживних речовин до клітин шкіри. Це призводить до того, що вона починає передчасно обвисати та покриватися зморшками», — пояснює доктор Паттерсон.

Подряпини гояться довше

“Вейпінг може впливати на загоєння ран так само сильно, як і куріння – останні дані говорять про те, що електронні сигарети призводять до тих же фізіологічних змін, що і звичайні”, – розповідає дерматолог Соня Хорана. За її словами, це пов’язано не лише з нікотином, а й гліцерином та ароматизаторами, які входять до складу рідин для електронних сигарет. “В останні роки також збільшилася кількість випадків контактного дерматиту, пов’язаних з використанням вейпів”, – додає Соня.

Шкіра запалюватиметься і пересихатиме

За словами косметолога Б’янки Міхалекової, вейпінг також може посилити сухість шкіри та посилити запалення. «Це відбувається через хімічні речовини та нікотину, які вступають з нею в контакт», — каже вона. Інгредієнти рідини, пояснює Б’янка, також можуть зробити шкіру чутливою та призвести до висипу та акне.

Чи оборотні пошкодження, завдані вейпінгом?

Якщо ти перестанеш курити, стан твоєї шкіри покращиться. «Це станеться, оскільки кровообіг, насичення шкіри киснем та виробництво нових клітин повернуться до норми. Також ви запобігете подальшим збиткам», — пояснює Соня. Тим не менш, вона радить курцям бути реалістками: якщо жінка займалася вейпінгом багато років, то усунути усі пошкодження не вийде навіть за допомогою найкращих доглядових засобів.

Лише шкіра постраждає?

Пар від вейпу не містить, наприклад, смол, але там безліч інших речовин здатних нашкодити організму. Насамперед, в електронних сигаретах міститься синтетичний та високотоксичний нікотин, що викликає залежність. Зрештою вейпінг, як і куріння, призводить до атеросклерозу, внутрішньосудинного запалення, тромбозів та розвитку опосередкованих цими станами захворювань, включаючи інфаркти та інсульти.

Ароматизатори, які використовуються у вейпах, небезпечні для легень людини: вони можуть викликати запалення бронхів та легень, пошкодження легеневої тканини.

Тож запам’ятай: електронна сигарета — не спосіб кинути палити, а лише заміна одного шкідливого «аксесуару» на інший, не менш небезпечний. Краще відмовиться від шкідливої звички взагалі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Чи безпечно залишати пральну машину постійно включеною в розетку

Про пральні машини між експертами, сервісними службами та споживачами постійно точаться розмови та суперечки щодо…

2 години тому

Як швидко висушити заготовлені дрова

Підготовка дров на зиму — стратегічно важливий процес. Один з важливих етапів полягає в якісному…

20 години тому

Як правильно зберігати кришталеві бокали: корисні поради

Вироби з кришталю мало кого залишають байдужими. Їх благородний блиск та витончений дзвін при легкому…

23 години тому

Ароматизатор для дому з дорогим запахом: виготовлення за 5 хвилин

Найкраща порада для всіх, хто любить ароматизатори та дифузори з дорогими ароматами. Якщо в хочете…

1 день тому

Як зекономити на митті посуду: поради господиням

Миття посуду — це прекрасно, але потрібно попіклуватися й про економію. Не всі знають, що…

1 день тому

Зменшити вологість в кімнатах допоможуть домашні рослини: чотири популярні види

Питання вологості в житлових приміщеннях актуальне для багатьох. Як для багатоквартирних будинків, так і для…

2 дні тому