Кулінарія

Як приготувати смачний шашлик зі свинини: правильно маринуємо м’ясо

Смажити шашлик намагаються всі, для багатьох це одне з найулюбленіших занять. Але саме маринад є найважливішою складовою у процесі приготування м’яса для шашлику. Від нього залежатимуть соковитість, смакові якості та аромат.

Шашлик із свинини смачно приготувати можна навіть новачкам. Секрет простий – м’ясо має бути досить м’яким та ніжним.

Щоб замаринувати м’ясо для шашлику, вам знадобиться:

  • 2 кілограми свинини;
  • 200 мілілітрів питної води;
  • 100 мл 9-відсоткового оцту;
  • сіль за смаком;
  • Кілька цибулин;
  • спеції (підбираються до смаку, але до складу, як правило, входить чорний мелений перець, сушена або свіжа зелень).

Як замаринувати м’ясо

Починаємо процес приготування маринаду. Для цього об’ємну чашку наріжте свинину шматочками середнього розміру. Очистіть цибулини, наріжте їх великими кільцями і покладіть у чашку разом із м’ясом. Додайте сіль та інші спеції, а потім все добре перемішайте.

Тепер про оцет для маринаду. Потрібно 100 мілілітрів 9-відсоткового оцту для двох кілограмів м’яса. Якщо у вас оцет іншої концентрації, кількість його треба перерахувати. Недостатня концентрація оцту в маринаді може суттєво змінити смакові якості шашлику, а велика кількість цієї рідини зробить шашлик жорстким.

100 мл 9% оцту розведіть 200 мл води. Додайте отриману оцтову воду до м’яса та перемішайте. Вода з оцтом та сік, який почне віддавати м’ясо, повинні повністю покривати усі м’ясні шматочки у чашці.

Після того, як маринад повністю покриє всі шматочки м’яса в чашці на 1-2 сантиметри, можна прибирати м’ясо маринуватися. При сильному дефіциті часу можна обійтися лише двома або трьома годинами. Але ідеальний за смаковими якостями, м’який і ніжний соковитий шашлик зі свинини можна отримати тільки, якщо м’ясо маринуватиметься 6-8 годин. Тобто в ідеалі потрібно залишити м’ясо на всю ніч, якщо плануєте смажити шашлик вранці, або на весь день, якщо ввечері.

Як смажити шашлик зі свинини

Шашлик посмажити теж потрібно вміти, на жаль, не всі акцентують увагу на процесі смаження і можуть зіпсувати навіть дуже гарне м’ясо.

Існує кілька правил, відступати від яких категорично не можна, якщо ви хочете отримати справжній смачний соковитий шашлик на вугіллі.

  • Мангал може бути будь-який. Саморобні мангали для шашлику, зварені кустарним способом, або покупні заводські – всі вони зазвичай зроблені виходячи з правильних розрахунків. Коли мангалу немає, а шашлик зробити необхідно, можна використовувати для цих цілей звичайну силікатну цеглу. Висота такого мангалу повинна бути не вище двох цеглин, встановлених на ребро;
  • Ніколи не можна смажити м’ясо на відкритому вогні. Тільки на вугіллі! Більше того, коли прогорять дрова, потрібно почекати кілька хвилин для того, щоб полум’я гарантовано було збите. Вугілля рівномірно розподіліть по мангалу і тільки потім можна починати смажити шашлик.
  • Нанизуйте свиняче м’ясо по 5-6 шматочків на кожен шампур, чергуючи з кільцями цибулі, які є в маринаді. Покладіть шампури на мангал і починайте смажити. Жар від вугілля практично відразу починає розігрівати м’ясо і витоплювати жир. Цей жир, капаючи на вугілля, може часом спалахувати, тоді полум’я потрібно гасити негайно. Для цих цілей заздалегідь приготуйте невелику пляшечку з маринадом і бризкайте полум’я, якщо воно з’явилося;
  • Поступово і постійно перевертайте шампури з шашликом. Ніколи не кидайте м’ясо у процесі смаження, за ним потрібно стежити. Готовність м’яса перевіряється дуже просто. Шашлик повинен підрум’янитися, але в жодному разі не пригоріти. Кожен шматочок м’яса матиме золотисту апетитну скоринку і ніде не повинно бути вуглинків, якщо ви все зробили правильно.

Правильно засмажений шашлик зі свинини порадує вас своїм чудовим смаком. Подавайте його до столу зі спеціями, приправами, шашличним соусом та коржами.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

5 години тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

6 години тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

13 години тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

1 день тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

1 день тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

1 день тому