Здоров'я

Як зрозуміти, що солодке руйнує твоє здоров’я: 5 тривожних симптомів

Солодощі шкідливі, це всі знають. Однак відмовитись повністю від солодкого неможливо! І все ж таки радимо задуматися про зниження кількості цукру в раціоні, якщо у тебе є ці ознаки.

Важко погодитися із твердженням щодо того, що цукор – це порожні калорії. Звичайно, він справді не дає організму корисних нутрієнтів. Але як впливає на настрій!

Найчастіше ми їмо солодке саме для того, щоб отримати приємні емоції — і насолодитися незабутнім смаком улюблених цукерок, тістечок та інших усіляких смаколиків. А потім з сумом дивимось на зростаючу цифру на вагах…

Сьогодні дієтологи вважають, що повністю відмовлятися від солодкого, щоб схуднути — не найкраще рішення за різними параметрами. По-перше, це підвищує ризики зірватися і набрати ще більше зайвих кілограмів. А по-друге, абсолютно шкідливої їжі не існує, як і абсолютно корисної.

Улюблені смаколики можна і потрібно їсти: але без фанатизму і прислухаючись до відчуттів свого тіла.

Отже, на що варто звернути увагу, щоб визначити згубний вплив цукру?

Тобі хочеться їсти солодкого ще більше

Споживання цукру вкрай складно контролювати. Звичайно, часом справді не хочеться зупинятися — і з’їсти ще один шматок торта чи скуштувати всі види цукерок із коробки. Але якщо і після отриманої добавки руки знову тягнуться до солодкого, варто замислитись про наявність цукрової залежності.

Тобі важко відчути цукровий смак.

… коли цукру у страві не так багато, як ти до цього звикла. У складах магазинних продуктів цукру міститься більше, ніж інших інгредієнтів, тому домашня випічка або ПП-десерти здаються нам прісними. У всьому винні смакові рецептори – і все та ж цукрова залежність, яка потребує постійного збільшення дози.

Ти страждаєш від здуття живота

Болі і здуття живота можуть бути пов’язані зі споживанням різних продуктів. Але цукор — один із головних противників здоров’я ШКТ. Солодощі руйнують мікробіоту кишечника, а також підвищують навантаження на печінку. У результаті цукор не встигає нормально засвоїтися організмом і розкладається на гази і кислоти, яких виникає дискомфорт у животі.

В тебе немає сил і безсоння

Цукор знижує вироблення гормонів, які відповідають за здоровий сон, і викликає припливи бадьорості. Однак такий заряд енергії досить швидко розтрачується і вимагає добавки, через яку ти почуваєшся незадоволеним і розбитим. А можливо, і стикаєшся з нав’язливими думками про смачні тістечка та шоколадки, через які не менш важко заснути.

Ти незадоволена якістю своєї шкіри

Звичайно, харчування впливає на шкіру опосередковано, і існує чимало інших факторів, які відповідають за наш зовнішній вигляд. Проте не варто забувати про те, що саме цукор знижує нормальне вироблення колагену в шкірі і провокує запальні процеси.

Багато жінок відзначають, що їхня шкіра стає більш рівною, чистою та сяючою, коли вони їдять менше солодкого. Розуміємо, цей взаємозв’язок складно прийняти. Але перевірити, чи позначається споживання солодкого на твоєму обличчі, однозначно варто!

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

4 комбінації одягу і взуття, які зроблять візуально вищою і стрункішою

Напевно багато хто з вас регулярно задаються питанням, як без довгих тренувань і болісних дієт…

6 години тому

Якої висоти чоботи будуть популярні цієї осені і зими

Вибір теплого та стильного взуття – обов'язковий етап підготовки гардеробу до зими. Дизайнери пропонують масу…

7 години тому

Вічна класика: як стилізувати білу сорочку у новому сезоні

Небагато речей здатні зберегти свою актуальність крізь роки, але біла сорочка — виняток із усіх…

13 години тому

Як найкраще носити міні в холодну погоду: обирайте в’язані варіанти

Зазвичай в осінньо-зимовий сезон сукні не стоять на першому місці у списку речей, які ми…

2 дні тому

Цей принт замінить леопардовий восени та взимку 2024/2025

Анімалістичні принти давно захопили модний світ. Якщо минулого сезону всі буквально божеволіли по леопардовому орнаменту,…

3 дні тому

З яким взуттям носити популярні в цьому сезоні шуби

Шуби — наймодніший верхній одяг сезону осінь-зима 2024/25. Ними дизайнери пропонують замінити пуховики, дублянки, утеплені…

4 дні тому