Лайфстайл

Що зробити зі смородиною навесні, щоб вона «завалила» врожаєм

Правильно організований весняний догляд за смородиною здатний творити чудеса.

Ягоди виростуть великі, соковиті та дуже солодкі.

Подробиці

Обрізка

Перш ніж почали розпускатися бруньки, необхідно провести обрізку. Видаляються всі пошкоджені морозом, старі та поламані гілки. Також слід видалити ті гілки, які після розпускання листя загустять кущ.

Ягоди, що зав’язалися в гущавині, будуть приховані листям. Від нестачі сонячного світла вони виростуть дрібними та кислими.

Дорослий кущ повинен мати 15–20 гілок, здорових та добре розвинених. У чорної смородини плодоношення знижується на гілках, яким понад 4 роки. У червоної та білої смородини можна залишати гілки віком до 5-6 років.

Як тільки почалася весна і минула загроза сильних морозів, необхідно видалити з стволових кіл мульчу. Взимку вона рятувала коріння рослини від підморожування, створюючи бар’єр між морозним повітрям та ґрунтом. Але навесні мульча так само ізолює землю від прогрівання, що здатне загальмувати пробудження куща на 1-2 тижні.

Якщо ж ви хочете ще більше прискорити прогрівання ґрунту, можна застелити в коло стовбура чорну плівку. Чорний колір інтенсивно нагрівається від сонячних променів і земля під плівкою стане теплою набагато швидше.

Як тільки прокинуться бруньки

Як тільки на бруньках з’явиться зелена верхівка, це сигнал, що рослина прокинулася і потребує азотного підживлення.

Саме час внести аміачну селітру чи сечовину згідно з інструкцією. Також не зайвим буде розподілити по приствольному колу відро компосту, що перепрів. Якщо компост вноситься, дозування селітри або сечовини можна зменшити вдвічі.

Два обов’язкові підживлення

Щоб ягоди були великими та солодкими, рослині потрібен калій. Для підживлення можна використовувати будь-яке фосфорно-калійне добриво. Якщо ви віддаєте перевагу натуральним засобам, візьміть звичайний попіл. На дорослий кущ смородини слід вилити 10 літрів настою. Для цього на відро води береться 2 склянки попелу. Він заливається водою та настоюється 2 доби.

Проблема попелу в тому, що він сильно залужує ґрунт. Якщо на ділянці нейтральний або лужний ґрунт, його попередньо рекомендується погасити оцтом або лимонною кислотою. На 2 склянки попелу потрібно взяти приблизно 2 склянки оцту. Додайте поступово. Такий розчин повинен шипіти. Це означає, що йде реакція.

Коли на смородині з’являться бутони, необхідно провести перше підживлення фосфорно-калійним добривом. Друге підживлення проводиться, коли ягоди виростуть до половини того розміру, який передбачений сортом.

Якщо виконати ці нескладні рекомендації, смородина завалить вас рясним та смачним урожаєм.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

7 найстильніших головних уборів цього сезону

Якщо ви хочете, щоб ваша голова була в теплі цієї осені і при цьому загальний…

17 години тому

Які джинси вибрати, щоб виглядати стильно цієї осені і зимою

Вибираємо найпопулярніші моделі серед різних модних трендів які будуть актуальні в цьому осінньо-зимовому періоді. Скінні…

1 день тому

Як виглядає стрижка метелик і кому вона підійде

Стрижка метелик — модна популярна зачіска, яка передає ретровайб. Вона поєднує елементи багатошарових стрижок, створює…

2 дні тому

12 ідей, як зробити одяг оверсайз елегантним

Оверсайз-одяг завжди у пріоритеті у модниць, але восени він особливо затребуваний. По-перше, в ньому дуже…

2 дні тому

5 моделей дутих жилетів, щоб стильно виглядати в холодний сезон

З настанням холодів з шаф достаються пуховики, дублянки та куртки, але часто ми забуваємо про…

2 дні тому

Як стилізувати плаття-светр цієї осені

Для поціновувачів суконь холодна погода не є причиною відмовлятися від жіночних та елегантних образів. Втім,…

3 дні тому