Здоров'я

Ця приємна звичка підвищує ризик розвитку деменції: висновки вчених

Відмова від цієї безневинної на вигляд звички захистить тебе від розвитку недоумства в старості. Подбай про своє здоров’я вже зараз!

Коли в лютому цього року коханому мільйонами актору Брюсу Віллісу діагностували деменцію, ми всі почали замислюватися, чи взагалі можливо знизити ризики виникнення цього захворювання. На жаль, повністю захистити себе від старечого недоумства не можливо, проте дещо зробити ти можеш.

Днями у китайському виданні Sina були опубліковані результати масштабного дослідження вчених із Каліфорнійського університету. Протягом цілих 14 років вони спостерігали за групою з 1400 добровольців і фіксували зміни в роботі мозку під впливом єдиного фактора — денного сну.

76% волонтерів на прохання вчених щороку збільшували тривалість сну в денний час на 11 хвилин і в результаті довели частоту таких пересипів від 3 до 5 разів на тиждень. Інші ж піддослідні продовжували жити у звичному собі режимі.

До кінця експерименту у 24% учасників з’явилася схильність до розвитку хвороби Альцгеймера. Вчені пов’язали цю тенденцію із довгим відпочинком у денний час.

Експеримент показав: ті, хто регулярно спав після обіду довше години, на 40% більше схильні до старечого недоумства, ніж ті, які спали менше 60 хвилин на день.

Вчені наголосили, що денний сон, звичайно ж, не єдиний провокатор захворювання. Усі добровольці були у віці і також піддавалися іншим чинникам, які впливають на зниження когнітивних здібностей.

Однак не поспішай повністю відмовлятися від приємної звички: результати інших досліджень показали, що 20-хвилинний післяобідній сон, навпаки, продовжує життя та молодість мозку.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Які кімнатні квіти люблять гарячий душ не менше, ніж люди

Кімнатні рослини варто розглядати не тільки як джерело кисню, але і як елемент декору, який…

29 хв. тому

Найкорисніший спосіб приготування яєць

Прийнято вважати, що в день можна з'їдати близько двох курячих яєць. Насправді Всесвітня організація охорони…

58 хв. тому

Навіщо заливати брудну білизну кислим молоком: цікавий лайфхак

Прокисло молоко? Нічого страшного! Його можна використовувати з кулінарною метою, наприклад, при приготуванні оладок. Можна…

1 годину тому

Як правильно приготувати індичку, щоб вона була смачною: прості секрети

Індичка вважається м'ясом для гурманів, оскільки має ніжні смакові якості, які перевершують інші види птиці.…

2 години тому

Красиві рослини для дачників, які не потребують особливого догляду

Не у всіх нас є можливість та час постійно доглядати свій сад. З цієї причини…

2 години тому

Кулінарні секрети: 5 помилок, які припускаються господині на кухні

Склалася традиція господарювання представницями прекрасної статі, які пурхають по кухні більшу частину свого вільного від…

3 години тому