Здоров'я

Чому корисно їсти в один і той же час і дотримуватися режиму харчування

Наше життя багато в чому підпорядковане біологічним ритмам. Чи то річні ритми, добові чи короткі півторагодинні, вони відтворюються автоматично і значно впливають на процеси в організмі. Наприклад, саме завдяки цим ритмам увечері нас, як правило, хилить у сон, а вранці ми прокидаємося. І робота травної системи теж підпорядкована біологічному годиннику. Якщо людина знаходить оптимальний для себе режим харчування і день за днем дотримується його, це допомагає хорошому травленню, засвоєнню їжі та метаболізму, і в цілому покращує самопочуття.

5 аспектів режиму харчування

Саме тому лікарі рекомендують дотримуватися режиму харчування: від нього чималою мірою залежить здоров’я не тільки травної системи, а й усього організму. У поняття режиму харчування фахівці включають п’ять аспектів. Розглянемо кожен докладніше.

1. Кількість прийомів їжі протягом доби

Єдиного розкладу, що ідеально підходить для всіх, не існує, але в середньому рекомендується їсти 3-5 разів на день. Це може бути, наприклад, такий графік: перший сніданок, другий сніданок, обід, полуденок та вечеря, або «скорочений варіант» із трьох прийомів їжі на день. Спробуйте знайти ту кількість «підходів», яка оптимальна саме для вас. Рідше двох разів на добу лікарі, як правило, не рекомендують, а оптимальним зазвичай називають чотириразове харчування.

2. Розподіл раціону протягом дня

Важливо не тільки те, скільки разів на день ми їмо, але й те, як розподіляється кількість та набір поживних речовин, які надходять до організму протягом дня. Робота органів, що беруть участь у травленні, протягом доби неоднакова. Вранці, даючи нам сигнал до пробудження, організм одночасно активізує і травну систему. Найбільше виділення шлункового соку, що розщеплює їжу, займає ранок і день. Максимум його виділення відзначається в середині дня, а мінімум у нічний годинник. Тому 2/3 загальної кількості добового раціону їжі краще приймати за сніданком та обідом та близько 1/3 – за вечерею. І «жайворонкам», і «совам» слід продумувати сніданок і не відмовлятися від нього: це допоможе уникнути голоду і перекусів до обіду

3. Час прийомів їжі

Те, в який саме годинник ми їмо, залежить у тому числі від наших індивідуальних біологічних ритмів. «Жайворонки» нерідко прокидаються голодними, а «совам» може знадобитися 1,5-2 години для того, щоб поумати про сніданок. Але й тим і іншим варто не обмежуватися з ранку чашкою гарячого напою, а подбати про повноцінний прийом їжі, в якому будуть присутні білки та жири. Це дасть почуття ситості та допоможе не перекушувати в очікуванні обіду. Час обіду та вечері, відповідно, у різних людей теж буде різним. Але лікарі не рекомендують їсти пізніше ніж за 2-3 години до відходу до сну, адже вночі наша система травлення не надто активна.

4. Інтервали між їжею

Інтервали потрібні, щоб їжа, що потрапила в наш організм, спокійно пройшла так званий травний цикл, не перемішуючись зі свіжими порціями. Зазвичай час від часу потрапляння їжі в шлунок до моменту її просування в кишечник проходить 3-4 години. Це середній час і вважається оптимальним як перерва між прийомами їжі. Занадто довгі перерви, довше 5 годин, як правило, також не корисні (за винятком нічного відпочинку).

5. Час, що витрачається на прийом їжі

Ще один момент, важливий для грамотного режиму харчування. Напевно, ви знаєте, що не надто корисно їсти на бігу, поспішаючи або, навпаки, розтягуючи трапезу на кілька годин, наприклад, щоб її вистачило на кілька серій серіалу. Ритм життя може диктувати нам свої правила, але варто постаратися виділяти для їжі 10-15 хвилин, присвятивши цей час саме їжі.

Чому корисно їсти в один і той же час і дотримуватися режиму харчування?

Стає зрозуміло, що режим харчування – це не тільки їжа в один і той же час, але і дотримання багатьох інших рекомендацій. Однак, якщо ваш режим прийому їжі не можна назвати занадто строгим, не варто намагатися відразу привести його у відповідність до всіх правил. Почніть з чогось одного – наприклад, постарайтеся знайти для себе час протягом дня, коли ви снідатимете, обідатимете і вечеряєте. Не змушуйте себе слідувати десь побаченим графікам та схемам, але й не заперечуйте їх повністю. Прислухайтеся до себе, і через деякий час ви зрозумієте, коли вам оптимально сідати за стіл. Дотримання режиму харчування для людини є природним. Спробуйте і ви відчуєте себе краще!

Виконуйте знайдений ритм, і ви напевно відчуєте позитивні зміни. Наш організм, що живе по біологічному годиннику, дуже позитивно сприймає режим та системність. Ви можете виявити, що до певної години відчуваєте голод, і після повноцінного прийому їжі ще 3-4 години не хочете їсти.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

24 години тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

1 день тому

4 важливі нюанси у харчуванні восени, які допоможуть зберегти здоров’я

Осінь - це не тільки пора для затишних вечорів, а й час, коли організму потрібна…

2 дні тому

Чому тренування можуть мати зворотній ефект і призводити до збільшення ваги

Цифра на вагах збільшується, хоча ти через день тренуєшся і правильно харчуєшся? Розповідаємо чому це…

2 дні тому

Топ-4 моделі верхнього демісезонного одягу на жовтень: коли пуховик носити ще зарано

На календарі жовтень, а це означає, що погода може бути мінливою, зранку вже холодно, а…

3 дні тому

Як подолати стан “плато” у втраті ваги: ​​7 дієвих порад

Ефект плато – поширене явище. Часто ми сприймаємо його як поразку: складно прийняти цифри, які…

3 дні тому