Лайфстайл

Вчені стверджують, що дві чашки кави на день можуть продовжити життя

Любителі кави, які випивають на день приблизно по дві чашки цього напою, мають більше шансів прожити довше, ніж ті, хто не п’є, з’ясували вчені.

Згідно з дослідженням, проведеним британським Агентством з вивчення раку та Імперським коледжем Лондона, найчастіше вживання кави сприяє зниженню ризику смерті від низки захворювань.

Вчені стверджують, що найбільш очевидним є взаємозв’язок між вживанням кави та зниженням ризику смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення.

Це одне з наймасштабніших подібних досліджень. У ньому взяли участь понад 500 тисяч людей старших 35 років із 10 європейських країн. Спостереження велися протягом 16 років. Дослідження опубліковане у науковому журналі Annals of Internal Medicine.

“Ми з’ясували, що вживання кави знижує ризик смерті, особливо смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення”. – каже один із дослідників Марк Гюнтер з Агентства з вивчення раку.

Чи будь-яка кава корисна

Вчені наголошують, що, незважаючи на різні традиції у приготуванні та вживанні кави у різних європейських країнах, результати були фактично однаковими у всіх регіонах. Це означає, що і еспресо, і капучіно можна вважати однаково корисними.

Серед європейців найбільше кави за день випивають датчани – в середньому 900 мл на день, найменше п’ють її, як не дивно, італійці – 92 мл на день.

“Наше дослідження дає важливе розуміння можливого механізму позитивного впливу кави на стан здоров’я”, – наголошує вчений.

Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.

Як припускають вчені, такий ефект дає не кофеїн, що міститься у цьому напої. Дослідження якраз не виявило будь-якої залежності між покращенням здоров’я та звичкою пити декофеїнізовану каву. Результати тих, хто пив звичайну каву та декофеїнізовану, виявилися однаковими.

Справа не в кофеїні

Згідно з припущенням дослідників, вся справа в антиоксидантах, що містяться у каві.

 

Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.

З групи, яка брала участь у дослідженні, за 16 років померло майже 42 тисячі осіб – від різних хвороб, у тому числі від раку, захворювань кровоносної системи та серцевих нападів.

Як з’ясувалося, у чоловіків, які вживали більше кави, ризик смерті був нижчим на 18%, ніж у тих, хто відмовлявся від кави або пив її у невеликих кількостях.

Серед жінок такий ефект менш виражений: ризик смерті для них виявився на 8% нижчим, ніж для жінок, які пили каву в невеликих кількостях або зовсім відмовлялися від неї

Ще одне дослідження

Аналогічне дослідження провели американські вчені з Університету Південної Каліфорнії – його результати також опублікував Annals of Internal Medicine.

Загалом в американському дослідженні взяли участь понад 185 тисяч людей різної етнічної приналежності – латиноамериканці, афроамериканці, що у США японці та європейці.

Важливо, що результати дослідження вчених із США виявилися аналогічними висновкам їхніх британських колег.

За даними американського дослідження, у людей, які випивають одну чашку кави на день, ризик померти від серцево-судинних захворювань, інсульту, раку, хвороб органів дихання та нирок був меншим на 12%.

У тих, хто зазвичай випивав від двох до трьох чашок кави на день, ризик смерті знижувався на 18%.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Як правильно потрібно ділити бульби жоржин: названо головні правила

Жоржини, як відомо, розмножуються бульбами. Тому, коли надворі температура буде + 18-20 градусів, можна висаджувати…

2 години назад

Яскравий салат, який доповнить великодній стіл

Великодній стіл досить багатий. Але смачний, оригінальний, яскравий, як і саме свято, салат без майонезу…

2 години назад

Як правильно садити гладіолуси: квіткарі поділилися порадами

Гладіолуси – це квіти, що здатні прикрасити  своїми різнокольоровими стрілами будь-яку клумбу. Але це за…

3 години назад

Сім продуктів, які обов’язково треба покласти у великодній кошик

За кілька днів більшість українців будуть зустрічати Великдень. У кожному регіоні свої традиції, але збирати…

3 години назад

Чому жовтіють кінчики цибулі й часнику: пояснення агронома

Іноді можна спостерігати, як колись зелені пера цибулі й часнику починають жовтіти. Перша думка, яка…

4 години назад

Камалія показала фото свого палацу

Камалія була заміжня тривалий час. Та трапилось так, що через значні розбіжності в поглядах вона…

4 години назад