Здоров'я

4 ознаки того, що на якийсь час потрібно відмовитися від кави

Ранок багатьох починається саме з чашки кави. Це допомагає прокинутися, підбадьоритися та відчути себе краще. Проте з напоєм слід бути дуже обережним, оскільки зловживання ним може завдати шкоди здоров’ю. Як зрозуміти, що ти надто захоплюєшся кавою, розповідають медики.

Скільки кави можна пити щодня?

Кава містить багато біологічно активних сполук, зокрема кофеїн. В одній чашці приблизно 100 міліграм цієї речовини. Дослідники ж безпечною дозою вважають 400 міліграм кофеїну. Тобто без побоювання на день можна випивати близько чотирьох чашок. Разова порція кофеїну має перевищувати 200 міліграмів. Але тут також все індивідуально.

Як зрозуміти, що треба пити менше кави?

Усього фахівці виділяють чотири ознаки, які вкажуть на те, що настав час зменшити вживання напою або зовсім відмовитися від нього на час, серед них:

  • Печія. Справа в тому, що кофеїн розслаблює нижній стравохідний сфінктер. Це, у свою чергу, відкриває дорогу шлунковій кислоті в стравохід.
  • Проблеми зі сном. Припиняти пити каву потрібно приблизно за шість годин до сну, забезпечить здоровий повноцінний відпочинок.
  • Абстинентний синдром. Інакше кажучи, це залежність від кави. Якщо ви відчуваєте, що без цього напою день іде якось не так, то у вас виробилася звичка. Позбавлятися її варто поступово: щоразу зменшувати дозу споживаного кофеїну, поки залежність не пропаде зовсім.
  • Збільшення ваги. Кава викликає почуття ситості, тому людина, випивши філіжанку цього напою, може відмовитися від повноцінного прийому їжі. Однак, коли це відчуття ситості зникне, голод може відчутись вкрай гостро. Це часом нерідко призводить до переїдання та набору зайвої ваги.
Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як стилізувати шарфи та палантини цього сезону: 10 ідей з подіуму

Холодна погода вимагає, щоб ми не втрачали часу і запасалися теплими речами. Але в таку…

11 години тому

З якими кольорами поєднувати популярний в цьому сезоні коричневий: 8 ідей

Якщо ви думаєте, що трендовий відтінок сезону — графітовий, то поспішаємо вас здивувати! Хіт осені-2024…

12 години тому

Найпопулярніші чоботи без підборів на зиму

Зимовий гардероб, як і сани, варто готувати з літа. Або хоча б із середини осені.…

15 години тому

Сукня-водолазка: найелегантніший вибір для холодного сезону

В осінньо-зимовий сезон сукні зазвичай відходять на другий план. Вранці, особливо в холодну пору, складно…

1 день тому

Які фасони білого пальто стали популярними в цьому сезоні

Вибираючи верхній одяг на холодний сезон, ми насамперед думаємо про практичність. Саме тому непромокаючі тканини…

1 день тому

Синій – головний колір цієї зими: які відтінки найпопулярніші

Ми вже багато говорили про найактуальніші кольори сезону осінь-зима 2024/2025, але сьогодні хочеться виділити одну…

2 дні тому