Здоров'я

Сім причин включити ці горіхи в раціон: вони допоможуть забути про тиск, ожиріння та холестерин

Горіхи кешью, вважаються одними з найпопулярніших у світі. Славу їм забезпечили унікальний склад та корисні властивості. Серед головних переваг лікарі називають високий вміст клітковини та низький глікемічний індекс.

Горіхи кешью, батьківщиною яких вважається Бразилія, називають одним із найпоширеніших рослинних продуктів у світі. Визнання та повагу солодкуваті на смак горішки заслужили своїм унікальним складом та здатністю позитивно впливати на організм.

Чим корисні кешью

Кешью багаті на клітковину, вітаміни, мінерали, амінокислоти, білки, корисні жири. Завдяки низькому глікемічному індексу їх можна вживати людям з діабетом.

Щоправда, калорійність рослинного продукту викликає побоювання: у 100 г кешью міститься 600 ккал. Але дієтологи попереджають: щоб отримати потрібну норму корисних речовин, магнію, наприклад, достатньо від 10 до 20 горіхів на день. Цей поріг радять не перевищувати. Він вважається оптимальним. До речі, один горішок важить у середньому 1,5 грами.

Говорячи про кеш’ю, експерти популярного видання ETNT нагадують не лише про дві головні переваги горіхів, за які їх цінують у всьому світі: вони контролюють рівень цукру в крові та зміцнюють серце. Фахівці називають сім переваг кешью, які змусять людей, які дбають про здоров’я, включити їх до свого меню.

Допомагають схуднути

Незважаючи на високу калорійність, кешью допомагають зберегти нормальну вагу. Дослідження, проведене п’ять років тому, показало, що людям, які регулярно вживають ці горіхи, легше підтримувати себе в потрібній формі, ніж тим, хто їх ігнорує.

Вчені пов’язують цей феномен зі швидким насиченням організму, що сприяє зниженню ваги. До речі, жиру та калорій у кеш’ю менше, ніж у мигдалі, волоських горіхах та арахісі.

Нормалізують кров’яний тиск

За даними ВООЗ, зараз у світі налічується близько 1,28 млрд осіб, які страждають на гіпертонію. Кешью у цій ситуації панацеєю не назвеш. Однак регулярне вживання цих горіхів, згідно з дослідженням 2019 року, про яке було написано в журналі Current Developments in Nutrition, може стати профілактикою гіпертонії.

Споживання кешью вчені також пов’язали з нижчим рівнем тригліцеридів. Цей тип жиру в крові може збільшити ризик інсульту, хвороб серця та судин.

Сприяють зниженню поганого холестерину в крові

Існує два типи холестерину: ЛПНГ, що викликає шкідливе накопичення жиру в артеріях. І ЛПВЩ, він допомагає захистити серце, несучи поганий холестерин з артерій у печінку. Ідеальне співвідношення – це коли в крові відзначені нижчий рівень холестерину ЛПНЩ та більш високий рівень ЛПВЩ.

Дослідження, про яке розповідалось в 2017 році в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що включення горіхів кеш’ю до раціону може знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНГ. Не тільки воно, а й експеримент 2018 року, результати якого були опубліковані в Журналі Nutrition, показало, що дієта, багата на горіхи кешью, підвищує рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.

Зміцнюють серце, полегшують життя людей із діабетом

Результати наукового дослідження, опубліковані у виданні British Journal of Nutrition, свідчать, що ризик серцевих захворювань майже на 37% нижчий у людей, у раціоні яких понад чотири рази на тиждень є горіхи кешью. У 2018 році наукове видання Journal of Nutrition повідомило про експеримент, що тривав три місяці.

Протягом цього часу люди з діабетом 2 типу, які перебували під наглядом лікарів, щодня з’їдали до 30 г сирих несолоних горіхів кешью. За цей час медики відзначили зниження факторів ризику серцево-судинних захворювань. У них нормалізувався кров’яний тиск і підвищився рівень хорошого холестерину ЛПВЩ.

Контролюють рівень цукру в крові

Вчені вважають, що кешью, додані в раціон, можуть позитивно вплинути на рівень цукру в крові, незалежно від того, є у людини діабет або відзначений переддіабет. У дослідженні 2019 року, результати якого було опубліковано у Міжнародному журналі ендокринології та метаболізму, було розказано цікаві деталі.

Вченим тоді вдалося встановити, що у людей з діабетом другого типу, які отримували 10% щоденних калорій з горіхів кеш’ю, рівень інсуліну виявився нижчим, ніж у тих, хто не їв кеш’ю. Цей фактор дослідники пояснили наявністю великої кількості клітковини. Дана речовина допомагає запобігти стрибкам рівня цукру в крові, сприяє більш повільному та стабільному виділенню глюкози в кровотік.

Насичують організм міддю

Мідь відіграє важливу роль у різних функціях організму – від регуляції частоти серцевих скорочень та кров’яного тиску до виробництва червоних кров’яних тілець, розвитку кісток, зміцнення кровоносних судин та сполучної тканини, а також імунної системи. Близько 28 г кешью містить 70% денної норми міді.

Рятують клітини від ушкодження

У кеш’ю багато антиоксидантів – сполук, що нейтралізують шкідливі вільні радикали в організмі. Вони сприяють старінню, викликають запалення та всілякі недуги. Кешью, зокрема, є чудовим джерелом двох типів антиоксидантів: поліфенолів та каротиноїдів. Слід врахувати, що смажені горіхи кешью мають більшу антиоксидантну активність, ніж сирі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

1 день тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

1 день тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

2 дні тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

2 дні тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

3 дні тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

3 дні тому