Кулінарія

Що не можна змішувати з молоком: багато господинь про це навіть не здогадується

Звісно, що корисно знати які продукти можна поєднувати, а які ні. Справа не лише у смаку, а й у можливих шлункових проблемах. Ви, мабуть, пам’ятаєте поради своїх бабусь не поєднувати кисле з молоком? Варто дізнатися більше про цю тему.

Подробиці

Неправильне поєднання певних продуктів може призвести до порушення обміну речовин у системі травлення. В результаті пригнічується всмоктування їжі, активізуються процеси метеоризму, бродіння, гниття та виділяються токсини. Звучить дуже серйозно, і це справді так. Неправильне поєднання продуктів може призвести до дискомфорту та навіть сильних болів.

Тому це важливе питання, коли йдеться про наше здоров’я.

Молоко – властивості

Перш ніж дізнатися, з чим не можна поєднувати молоко, варто відповісти ще на одне питання – яку харчову цінність воно має?

Властивості цього напою справді чудові, тому молоко незамінне для організму, що росте. 240 г цільного коров’ячого молока містять:

  • 8 гр. білка;
  • 8 гр. жиру;
  • кальцій (28% добової дози, що рекомендується);
  • вітамін D (24% добової дози, що рекомендується);
  • вітамін B2 (26% добової дози, що рекомендується);
  • вітамін B12 (18% добової дози, що рекомендується);
  • калій (10% добової дози, що рекомендується);
  • фосфор (22% добової дози, що рекомендується);
  • селен (13% добової дози, що рекомендується).

Давно відомо, що молоко є чудовим джерелом мінералів та вітамінів.

Багато залежить від жирності молока та корови, від якої воно отримано. Чим краще нагодована і доглянута корова, тим кориснішим буде молоко для людини, яка згодом його споживає. Якщо тваринам, які харчуються переважно травою, давати питво з великою кількістю концентрованої лінолевої кислоти та омега-3 жирними кислотами, то їхнє молоко матиме у складі більше антиоксидантів, які допомагають зменшити запалення.

Чому варто пити молоко? Це дуже поживний напій, який може покращити міцність кісток. У молоці вигідно поєднуються калій, магній та кальцій. І це позитивно впливає на артеріальний тиск. Багато досліджень показують, що регулярне вживання молока зменшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Молоко може знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Слід пам’ятати, що молоко добре засвоюється молодим організмом, з віком варто переходити на кисломолочну продукцію хорошої якості.

Хоч молоко і здається дуже універсальним напоєм, який добре поєднується із багатьма продуктами, це не так. Поєднання його з деякими продуктами може спричинити масу проблем зі шлунком.

Молоко на кухні – застосування

Насправді без цього інгредієнта складно уявити приготування багатьох делікатесів. Молоко п’ємо під час їжі, додаємо в соуси, супи, випічку чи інші десерти. Безумовно, цей напій є базовою добавкою до чорної кави. Більшість людей люблять пити каву лише з молоком чи жирними вершками. Молоко супроводжує нас щодня, тож  варто знати, з чим не варто поєднувати цей популярний напій.

Які продукти не можна поєднувати з молоком:

Молоко та цитрус

Дієтологи радять не поєднувати молоко з цитрусовими. Ця комбінація погіршить засвоєння поживних речовин як із молока, так і з фруктів. Крім того, таким поєднанням можна спричинити шлунковий розлад.

У будь-якому випадку достатньо провести простий експеримент, тобто видавити у молоко трохи лимонного соку. Білий напій згорнеться, а це означає, що те саме може статися і в нашому шлунку.

Пластівці з молоком та апельсиновим соком

Ви коли-небудь їли пластівці з молоком і запивали їх апельсиновим соком? Це частий сніданок, що подається в готелях. Однак слід пам’ятати, що тут діє той самий принцип, що й вище. Фруктові кислоти в апельсиновому соку можуть зруйнувати ферменти, що розщеплюють крохмаль у сухих сніданках.

Крім того, апельсини – це цитрусові, через які молоко дуже важко перетравлюється. Але це не означає, що ви не можете поєднувати ці типи продуктів через певний проміжок часу. Вам просто потрібно випити сік приблизно за півгодини до вживання молочних пластівців.

Чай з молоком

Чай з молоком дуже часто рекомендують вагітним і жінкам, що годують. Чи дійсно цей напій збільшує кількість молока у грудях? Це хибна інформація. Крім того, це поєднання може бути дуже проблематичним.

У чорному чаї багато антиоксидантів, завдання яких – боротися із запаленнями в нашому організмі. Якщо ми додамо до нього молоко, чай просто втратить свої властивості, тому що білки в молоці зв’язуються з антиоксидантами і тим самим перешкоджають їх засвоєнню. Це працює і навпаки. У чаї є кофеїн, який блокує засвоєння кальцію із молока.

Молоко та антибіотики

Під час лікування антибіотиками слід уникати вживання не тільки молока, а й молочних продуктів, таких як йогурт, сир та інші. Не варто вживати молочну продукцію за дві години до прийому ліків та через дві години після їхнього прийому. Справа в тому, що деякі ліки цього типу можуть зв’язуватися із залізом, кальцієм та іншими мінералами у молочних продуктах.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Городники пояснили, для чого додають господарське мило при обприскуванні городини від шкідників

Ми живемо в такий час, що вже мало хто обходиться без обприскування кущів, дерев, городини…

5 години назад

Як приготувати яскравий святковий салат без майонезу: мало хто знає фішку заправки

Пройшли ті часи, коли майже всі салати заправлялися майонезом. Зараз навпаки – більше цінуються салати,…

6 години назад

Городники пояснили, чому гірчить листя салату: знають лише досвідчені

Салат – одна з небагатьох рослин, яким не потрібно багато сонячного світла, високих температур. Здається,…

6 години назад

Альону Савраненко, більш відому як реперка Alyona Alyona, помітили з бойфрендом

Альону Савраненко, більш відому як реперку  Alyona Alyona, прихильники побачили з бойфрендом. Цією інформацією поділився…

7 години назад

Кулінари розповіли, щоб смажена картопля не прилипала до сковорідки: поради на вагу золота

Мало хто з нас не любить смажену картопельку. І дольками, і соломкою, і кільцями, а…

7 години назад

Городники розповіли, які найкращі сусіди картоплі: «зальотних» шкідників не буде

Не секрет, що від близького сусідства деяких рослин одні ростуть краще, а інші, навпаки хиріють…

7 години назад