Лайфстайл

Як досвідчені садівники радять омолоджувати малинник

Вирощувати малину на одному місці рекомендується не більше 15 років. Після цього періоду врожайність значно знизиться, оскільки грунт сильно виснажується.

Кущі малини почнуть поступово хворіти та не зможуть ефективно боротися із хворобами.

Способи омолодження малини

Своєчасне омолодження малинника дозволяє уникнути низки проблем. Існує кілька поширених способів омолодження.

При виборі оптимального варіанта потрібно відштовхуватися від особистих переваг.

Спосіб №1

Спочатку необхідно оглянути плантацію малини та вибрати найздоровіші кущі. Їх викопують разом із грудкою землі. При цьому слідкуйте, щоб коріння залишилося неушкодженим. Коріння слід опустити у спеціальну суміш на 1 годину.

Для цього необхідно взяти перегнійну землю та змішати її з водою. Готова суміш за своєю консистенцією має нагадувати сметану. Якщо правильно доглядати кущі малини, то вже до осені вона дасть нові пагони.

Ці пагони згодом стануть новим малинником. Молоді кущі треба посадити туди, де розташовуватиметься нова плантація.

Спосіб №2

Це ще один поширений спосіб, який подобається багатьом дачникам. Навесні потрібно визначити здорові кущі і викопати кілька основних корінців. Коли коріння ще сире, потрібно нарізати з них кілька живців. Їхня довжина не повинна перевищувати 20 сантиметрів. При цьому потрібно уважно стежити, щоб на живці була хоч одна брунька.

Живці висаджують у теплицю з родючим ґрунтом. Якщо правильно доглядали живці, то до осені можна буде отримати хороший матеріал для посадки. Живці, які не встигли зміцніти до осені, краще висадити наступної весни.

Спосіб №3

Третій спосіб підійде для садівників, яким не вдалося знайти нове місце для малинника. За допомогою цього унікального способу можна омолодити старі посадки та покращити їхню врожайність надалі.

Омолодження рекомендується здійснювати восени або на початку квітня. Огляньте посадки і позбудьтесь найстаріших кущів. Щоб вони не давали пагони, їх потрібно видалити разом із кореневищем.

Для швидкого вилучення всіх коренів потрібно обкопати всі старі кущі. При цьому лопату краще спрямовувати під кутом. Молоді кущі залишають, оскільки вони є гарантією того, що наступного року можна зібрати гарний урожай.

Усі маніпуляції щодо вилучення коренів потрібно проводити обережно. В іншому випадку можна пошкодити молоді кущі. Ями, що залишилися, добре зволожують і засипають компостом.

Весною всю плантацію обов’язково підгодовують за допомогою мінеральних добрив. Якщо виконувати цю процедуру щороку, поступово на місці старих кущів з’являться нові пагони. Цей спосіб подобається багатьом, тому що не потрібно залишатися без урожаю кілька років поспіль. Для повного омолодження малинника достатньо лише 4-х років.

Якщо не хочете морочитися, то можна просто купити нові саджанці. Однак вони мають високу вартість і завжди є ймовірність того, що вони не приживуться. Тому краще трохи попрацювати та заощадити гроші.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

21 годину тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

22 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому