Лайфстайл

Що буде, якщо не обрізати полуницю на зиму: переконання садівників

Серед дачників більшість людей дотримуються думки, що полуницю на зиму потрібно не тільки підживлювати, але і обрізати. Решта вважають, що  їх спосіб вирощування ягоди єдиноправильний, а тому ніколи не підходять до грядки з садовими ножицями в руках.

Подробиці

Вважається, що тривалість життя полуничного листка складає 90-240 днів, а за один сезон кущ переживає дві хвилі зростання – навесні і вкінці літа.

Від стану зелені залежить кількість і якість врожаю, а також загальний стан рослини. То чи потрібно обрізати кущ. Спробуємо дати відповідь на це запитання.

Думка опонентів

  1. Отже, дана категорія садівників твердо переконана, що листя допомагає кореневій системі розвиватися, від нього залежить фотосинтез, газообмін, регулювання температури, випаровування вологи та інше. Це все прописані істини, які не потребують доказів;
  2. Але при цьому садівники впевнені, що від листя залежить те, наскільки добре перезимує полуниця. Тобто, якщо восени видалити все листя, то можна зрушити настання фази спокою куща, тим самим змусивши полуницю активно нарощувати нове листя, що в умовах настання холодів забирає  останні сили ягідника.
  3. Також є аргументи про тінь, використання вологи корінням, живлення. Але найголовніше, запевняють  противники, що рання обрізка впливає на урожай наступного року, адже в цей час закладаються бруньки нового сезону.

Думка прихильників

У прихильників цього методу є свої аргументи і основні з них звучать так – омолодження куща і профілактика грибкових захворювань. При цьому вони не наполягають на тому, що необхідно скошувати всі верхівки, а видаляють тільки уражені листя – з плямами і слідами присутності комах.

Їх противники впевнені, що цей спосіб не допоможе, адже не тільки рослина, але і грунт схильний до зараження грибком. Тому при перших ознаках захворювань садівники радять видаляти відразу весь кущ, а то і сусідні з ним, замість того, щоб зрізати листя.

 

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

2 дні тому

Як зрозуміти, що духи тобі не підходять: 5 основних ознак

Парфум - важлива деталь, яка повинна бути гармонійним продовженням образу в цілому. Іноді саме запах…

2 дні тому

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування.…

4 дні тому

8 речей, які треба зробити після тренування, щоб отримати максимум користі

В цій статті оговоримо ми про найважливіший час — 30-90 хвилин відразу після виконання вправ.…

4 дні тому

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

5 днів тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

5 днів тому