Поради

Яку їжу, крім яєць і рису, не варто гріти у мікрохвильовій печі

Близько 30 років тому на кухнях в різних країнах почали з’являтися мікрохвильові печі і люди стали залежати від цього приладу. Тепер людям важко уявити приготування вівсянки, гарячого шоколаду чи попкорну без мікрохвильової печі. І все ж багато хто неправильно використовує мікрохвильову піч для розігріву їжі, адже є небезпечні ризики, пов’язані з певними продуктами.

Варто пам’ятати: мікрохвильова піч не розігріває їжу рівномірно, — тому деякі бактерії в розігрітій їжі можуть вижити.

Що не можна гріти в мікрохвильовій печі

  1. Варені яйця

У шкаралупі або без шкаралупи, коли зварене яйце потрапляє в мікрохвильову піч, скупчення пари, як у мініатюрній скороварці, може призвести до вибуху продукту. Однак, якщо готове яйце необхідно розігріти, розріжте його на дрібні шматочки.

2. Грудне молоко

Багато молодих мам заморожують і зберігають грудне молоко для подальшого використання. Щоправда, так само, як мікрохвилі нагрівають тарілки з їжею нерівномірно, вони також можуть нерівномірно нагрівати пляшечку з грудним молоком, створюючи «гарячі крапки» у напої, які можуть серйозно обпалити рот та горло малюка.

Крім того, існує небезпека через канцероген, пов’язана з повторним нагріванням пластику. Фахівці із США рекомендують розморожувати грудне молоко у каструлі на плиті.

3. Рис

За даними Агентства харчових стандартів США, приготування рису в мікрохвильовій печі іноді може призвести до харчового отруєння. Проблема з рисом пов’язана із звичайною присутністю високорезистентних бактерій Bacillus cereus. Тепло вбиває їх, але, згідно з даними Міжнародного журналу харчової мікробіології, вони можуть утворювати спори, які є токсичними для людини.

Дослідження підтвердили: як тільки рис виймають з мікрохвильової печі і залишають при кімнатній температурі, будь-які спори можуть розмножуватися і викликати харчове отруєння.

4. Листова зелень

Західні вчені з’ясували, що при обробці в мікрохвильовій печі нітрати листової зелені (які самі по собі дуже корисні) можуть перетворитися на нітрозаміни, які можуть бути канцерогенними.

5. Буряк

Те ж хімічне перетворення, що відбувається з листовою зеленню, відбувається і при розігріванні буряків та ріпи, які багаті на нітрати.

6. Фрукти

З винограду, приготовленого в мікрохвильовій печі, не утворюється родзинка, але утворюється плазма – форма матерії, яка створюється, коли газ іонізується та пропускає електрику.

Сергій Пасевич

Закінчив ХНТУСГ в 2008 році і з тих пір працював в різних інтернет-виданнях, поки не почав створювати свої. Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

9 години тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

2 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому

Топ-5 продуктів, які мають зігріваючий ефект

Якщо светри, куртки та пальто недостатньо зігріватимуть тебе цієї осені, потрібно «підвищувати градус» зсередини. Мова…

3 дні тому

Потрібно знати ці 4 правила взуттєвого етикету, щоб завжди виглядати доглянутою

Взагалі дебати про будь-які модні правила — це досить складно. У кожному питанні існує тисяча…

6 днів тому