Здоров'я

Не вправи і не дієта: 8 несподіваних способів розігнати метаболізм

Зовсім не обов’язково нарощувати м’язову масу, щоб витрачати більше калорій, адже існують альтернативні методи прискорення метаболізму.

Роби силові вправи, не забувай про кардіо, вживай більше білка… Ці способи розігнати метаболізм ти точно знаєш, але сьогодні ми поговоримо про інші, які не стосуються харчування та тренувань.

Як розігнати метаболізм без вправ та дієти: 8 найкращих способів

Ці несподівані способи розігнати метаболізм стануть у нагоді, якщо ти не встигаєш або не хочеш ходити в спортзал і не готова рахувати кожну калорію. Отож, що ще можна зробити:

Ходи в сауну

Якщо ти шукаєш привід для чогось особливого, ось він! Хоча мозок може сприймати сауну як спосіб розслаблення, для решти організму це справжні екстремальні умови. Тіло активно працює, щоб підтримувати стабільну температуру, фактично переживаючи штучно викликану лихоманку. У стані спокою ти витрачаєш більше енергії, ніж при звичайній кімнатній температурі. І, безумовно, цей незвичайний метод прискорення метаболізму приносить неабияке задоволення!

Прийми контрастний душ

Цей лайфхак для розгону метаболізму без фітнесу вже не такий чудовий — мало хто з нас любить чергування холодної та гарячої води. Тим не менш, він чудово працює: різкий перепад температур змушує організм витрачати більше енергії, щоб підлаштуватися під нові умови. Чим більший контраст, тим краще, проте не намагайся довести холод і тепло до максимуму за один раз — роби це поступово, але при цьому витрачайте на контрастний душ не менше хвилини.

Сон в достатній кількості

Так, ми знаємо, що без цього не обходиться жодна розмова про прискорення метаболізму. Нестандартним методом сон не назвеш, але не згадати про нього не можна, тому що він не просто важливий, а відіграє ключову роль у регулюванні метаболічних процесів. Від нього, зокрема, залежить рівень гормонів, які відповідають за апетит та почуття ситості – греліну та лептину.

Людина, яка не висипається, може забути про здоровий обмін речовин, тому обов’язково контролюй кількість годин, які ти проводиш у ліжку. Їх, до речі, не повинно бути надто багато: у цьому випадку сон стає надто поверховим, і відновлювальний процес не йде так, як має.

Не роби великих перерв між прийомами їжі

Хороші новини: перекушування не просто приємні, а й корисні. Справа в тому, що коли ми довго нічого не їмо, то організм вирішує, що настав період голодовки, до якого весь цей час його готувала еволюція, і настав час пристосовуватися — тобто злегка пригальмувати поточні процеси, заощаджуючи енергію.

Пий більше води

Це, мабуть, один із найпростіших способів розігнати метаболізм — і найочевидніший. Всі метаболічні процеси протікають у водному середовищі: саме H2O доставляє поживні речовини клітин. Є ще одна причина скрізь носити з собою пляшку: дуже часто ми плутаємо спрагу і голод і їмо тоді, коли досить просто випити склянку води.

Випийте дві склянки холодної води після пробудження — це не тільки розбудить організм, але й змусить його переміщати рідину з внутрішніх органів у периферичні м’язи, що прискорить ваш метаболізм на кілька відсотків.

Пий зелений чай

«Клінічні дослідження показують, що катехіни у зеленому чаї відповідають за прискорення метаболізму та втрату ваги, — каже дієтолог Дебора Орлік Леві. – П’ять чашок на день допоможуть спалити додаткових 90 ккал – стільки ж ви витратите під час десятихвилинної пробіжки».

Міфи про метаболізм

Важливо знати не лише про те, як покращити метаболізм — ти маєш відрізняти міфи про обмін речовин від правди. Ось яким твердженням не варто вірити.

  • «Пізній прийом їжі сповільнює метаболізм». Немає жодних доказів, що час впливає на обмін речовин — проблема швидше в тому, що бездумні перекушування ввечері перед телевізором призводять до переїдання.
  • “Сніданок прискорює обмін речовин”. Ніякої користі саме для метаболізму від ранкового прийому їжі немає, проте, сніданок дуже важливий: якщо не снідатимеш, то точно переїси під час обіду чи вечері.
  • “Змінити метаболізм не можна”. Так, генетика справді значною мірою визначає швидкість твого метаболізму, але набагато більше значення має харчування та фізична активність.
  • «Метаболізм уповільнюється із віком». Не зовсім вірне твердження: метаболізм уповільнюється через те, що з віком ми знижуємо кількість м’язової маси. Залишайся активною, їж більше білка — і цього не станеться.
  • “У худих людей метаболізм швидший”. І це лише тому, що часто люди із зайвою вагою регулярно експериментують із дієтами, а це призводить до уповільнення обміну речовин. Так що менше обмежень і більше здорового глузду, і схуднення перестане бути проблемою!
Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

12 години тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

2 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

2 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

2 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

4 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

4 дні тому