Здоров'я

Ці шість простих звичок попередять раннє старіння та збільшать тривалість життя

Жителі «блакитних зон» випереджають усю планету за кількістю прожитих років. Як їм це вдається? Давайте розбиратися…

Люди з найдовшою тривалістю життя проживають у так званих Blue zones, де є всі сприятливі умови для довголіття. Порівняно з іншими жителями планети жителі блакитних зон не тільки живуть довше, а й рідше хворіють на поширені важкі захворювання. Таких унікальних регіонів на Землі не так багато, налічується близько п’яти територій: острів Ікарія в Греції, Окінавські острови в Японії, частина острова Сардинія в Італії, громада Церкви адвентистів сьомого дня в каліфорнійському Лома-Лінда США і півострів Нікоя в Коста.

Очевидно, що рівень екології відіграє тут не найменшу роль, проте сотні досліджень та роки спостережень за способом життя місцевих жителів дозволили визначити кілька корисних звичок для довгого та щасливого життя, які допоможуть у будь-яких умовах.

Ось найголовніші з них.


Зробіть спорт приємною рутиною


Ні для кого не секрет, що якщо ви ведете здоровий спосіб життя, то фізична активність це мастхев, який потрібно обов’язково включити в свою рутину. Дійсно, роль спорту для здоров’я людини складно недооцінити: регулярні тренування не лише допомагають тримати вагу в нормі та уникати появи вісцерального жиру, а й знижують ризик розвитку багатьох захворювань.

Щоденні навантаження, чи то швидка ходьба, чи силові заняття, покращують роботу мітохондрій — основного джерела енергії для клітин. На мембранах, вигнутих складками, відбувається синтез молекул АТФ, необхідні для різних процесів, які підтримують життєдіяльність клітини і, відповідно, всього організму.

Знайдіть той вид фізичної активності, який приноситиме вам задоволення, і зробіть його приємною частиною сво го щоденного життя. Це можуть бути як інтенсивні тренування у фітнес-залі, так і медативні заняття йогою. Також відмінним способом підтримки тіла в тонусі та збереження фізичної форми може бути біг або ходьба. Завдяки біговим тренуванням можна не тільки розвинути витривалість, але й скинути пару зайвих кілограм, зменшивши жировий прошарок на тілі.


Доглядайте за тілом


Регулярний і правильний догляд за тілом – найкраща інвестиція у старість. Адже тіло, як і шкіра обличчя, потребує якісного зволоження та процедур. Постаріла шкіра тіла швидко покривається розтяжками і, хоч і природним, але вже глибоким целюлітом. Ба більше, на ній легко з’являються пігментні плями, сухість та лущення.

Не нехтуйте використанням доглядових засобів на щоденній основі. Особливо не забувайте про турботу про тіло під час тренувань, щоб уникнути можливого дискомфорту та травм (саме у процесі занять спортом тіло найбільш уразливе).

Якщо волієте проводити тренування на відкритому повітрі, то використовуйте сонцезахисні засоби, щоб запобігти гіперпігментації та опікам. Перед заняттями обов’язково проводьте простий ритуал – наносьте на тіло мазі, що розігрівають, вони підготовлюють м’язи і суглоби до майбутнього навантаження. А завершальним етапом у догляді за тілом може стати використання охолоджуючих гелів, які знімають м’язову напругу і дозволяють розслабитися після інтенсивних навантажень.


Скоротіть споживання переробленої їжі


Коли вчені аналізували спосіб життя довгожителів «блакитних зон», вони дійшли висновку, що їхнє харчування відрізняється від раціону звичайної людини багатою різноманітністю. Наприклад, у Сардинії переважну частину раціону складали сири, у японців – морепродукти, у греків – середземноморська дієта. Знайти хоча б найменший збіг продуктів харчування виявилося не так просто. Проте було й те, що поєднувало раціони цих довгожителів — відсутність переробленої їжі.

Перероблена їжа – це ті продукти, які можна знайти в будь-якому супермаркеті. До них належать напівфабрикати, заморожені продукти, готові сніданки. Загалом все те, що містить величезну кількість хімікатів, підсилювачів смаку та консервантів. Ці речовини не несуть ніякої користі для організму і важко виводяться з нього, надаючи навантаження на печінку.

Довгожителям така їжа просто не знайома. У регіонах, де можна зустріти рекордсменів з довголіття, відсутні супермаркети. В основному це віддалені села, де місцеві самостійно вирощують їжу.


Розширюйте соціальні контакти


З віком людям властиво усамітнюватись: діти повиростали, а зв’язок із друзями поступово слабшає. Самотність — те, що «вбиває» сильніше за будь-який метаболічний стрес. Людина не може жити поза суспільством, як давні люди колись не могли жити без свого стада. Життя в соціумі – це те, заради чого ми еволюціонували як вид Homosapiens.

Якщо ви хочете прожити довге та здорове життя, то ви повинні бути соціально активними. Жителі блакитних зон відрізняються від звичайних людей тим, що вони постійно підтримують контакти з оточуючими. Наприклад, італійці буквально все своє життя проводять на вулиці, спілкуючись із сусідами та вечерячи в компанії друзів.

Тому одна з вкрай важливих речей, яку ви повинні вміти, то це тримати свій нетворкінг на високому рівні. Чим більше ви спілкуєтеся з людьми, тим краще ви почуваєтеся. Спілкуйтеся частіше з близькими, заводьте нові знайомства і погоджуйте все те, що допоможе вам бути соціально активною людиною.


Подбайте про якість сну


Під час сну мозок встигає провести тотальне перезавантаження: він обробляє всю інформацію, що надійшла протягом дня. Більше того, нічний сон необхідний для того, щоб вивести речовини, що накопичилися, які надалі можуть призвести до нейротоксичності — негативного впливу на роботу нервової системи. Нестача сну та хронічний недосип викликають раннє старіння мозку, вносячи зміни до його структури, що, у свою чергу, підвищує ризик розвитку деменції у літньому віці. Нервові клітини перестають активно розмножуватися та забезпечувати певні функції, пов’язані з пам’яттю, увагою та концентрацією.

Для того, щоб відстрочити настання старості, дотримуйтесь гігієни сну. Дотримуйтесь своєї норми (кількості годин, необхідних, щоб виспатися), не вечеряйте мінімум за 4 години до відбою і намагайтеся прокидатися не по будильнику, а самостійно, привчаючи себе лягати спати і вставати одночасно.


Адаптуйте свій раціон під сезон


Наш організм потребує того, щоб ми адаптували своє харчування під певний сезон, тому що у нас, як виду Homosapiens, є періоди, коли нам необхідно споживати більше їжі або, навпаки, скорочувати свій раціон. Якщо їжі мало, то організм натурально переходить у стан консервації, збереження та оновлення. У цей момент запускаються процеси аутофагії, необхідні заміни клітин.

Ми не можемо їсти одне й те саме цілий рік, природою закладено людині харчуватися по сезонах. Організму необхідні періоди, коли він споживає мало їжі, щоб встигнути перезавантажитись. При цьому тривале голодування протипоказане – воно не принесе жодної користі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

17 години тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

19 години тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

1 день тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

2 дні тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

2 дні тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

2 дні тому