Здоров'я

Які продукти захистять від жіночих хвороб і збережуть гормональне здоров’я

Жіночий організм дещо відрізняється від чоловічого в плані харчування. Різниця і в калорійністі, і в необхідних вітамінах та макроелементах.  Клінічний терапевт-дієтолог Олеся Добрянська розповіла про особливості гормонального обміну, а також продукти для профілактики розвитку захворювань жіночої репродуктивної системи.

“Не можу сказати, що жінкам потрібне принципово інше харчування, ніж чоловікам, проте при підборі раціону необхідно враховувати особливості гормонального обміну. Для жінок важливе значення мають 2 основних гормони: естроген і прогестерон. Вони починають вироблятися в останній момент статевого дозрівання і знижують активність після настання менопаузи. Тобто більшість життя здоров’я жіночого організму залежить від цих двох гормонів.

Якщо гормональний баланс в організмі порушується, то можуть почати розвиватися найпоширеніші жіночі захворювання: ендометріоз, міома матки, мастопатія, дисплазія шийки матки і т.д. Справа в тому, що дисбаланс естрогенів провокує новоутворення. На жаль, не завжди вони бувають доброякісними. Якщо та ж міома дуже рідко призводить до онкології, то дисплазія шийки матки може стати причиною розвитку раку шийки матки, так само, як і неконтрольована мастопатія, зрештою може стати причиною розвитку раку молочної залози. Особливо якщо больовий синдром при мастопатії спостерігається понад 3-5 років.

У деяких випадках навіть хірургічні методи лікування можуть бути неефективними. Якщо у жіночому організмі не відновлено гормональний баланс новоутворення почнуть з’являтися знову і знову.

«Харчування є одним із способів профілактики розвитку захворювань жіночої репродуктивної системи»

Насамперед необхідно звертати увагу на калорійність, щоб не допускати появи зайвої ваги, яка негативно впливає на роботу всіх внутрішніх органів та ускладнює діагностику багатьох захворювань.

Порахувати необхідну денну норму калорій дуже просто: при помірній фізичній активності необхідно помножити вашу нормальну вагу на 37,5, при низькій фізичній активності на 32,5. Це буде оптимальна норма калорій.

Для підтримки здоров’я жіночого організму необхідно з’їдати щодня щонайменше 400 грам овочів та фруктів. У літній сезон варто вибирати продукти, в яких утримаються катехіни — органічні сполуки із групи флавоноїдів, які є сильними антиоксидантами. Це полуниця, черешня, абрикоси, персики, нектарини, смородина, жимолість тощо. Також велика кількість катехінів міститься у зеленому чаї.

У зимовий період, коли свіжих овочів та фруктів недостатньо, можна використовувати домашні заготовки із заморожених ягід та зелені.

Також протизапальний ефект має індол-3-карбінол – це біологічно-активна речовина рослинного походження. Він міститься в білокачанній капусті, броколі, цвітній та брюссельській капусті.

Крім того, можна підтримувати раціон прийомом біологічно активних добавок на основі рослинних компонентів. Але слід розуміти, що БАДи – це не повноцінна заміна натуральних вітамінів та макроелементів. Не можна використовувати тільки їх і сподіватися, що ваш організм тепер в порядку.

Серед жінок зараз поширена практика, коли вони безконтрольно приймають різні БАДи у великих кількостях, це так звана мода на жменю здоров’я. Для підбору необхідних біологічно активних добавок, у потрібній саме вам кількості слід звернутися до лікаря, який має медичну освіту. За великим рахунком, неконтрольований прийом БАДів не принесе серйозної шкоди організму, оскільки це не медикаментозні препарати, але проблема полягає в тому, що від цього може не бути ніякої користі.

Захворювання завжди легше профілактувати, ніж лікувати, тому потрібно стежити за своїм здоров’ям як ожна раніше, регулярно проходити медичні огляди, які дозволять виявити проблему на ранніх стадіях, відповідально ставитися до харчування та не забувати про фізичну активність.”

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

4 важливі нюанси у харчуванні восени, які допоможуть зберегти здоров’я

Осінь - це не тільки пора для затишних вечорів, а й час, коли організму потрібна…

13 години тому

Чому тренування можуть мати зворотній ефект і призводити до збільшення ваги

Цифра на вагах збільшується, хоча ти через день тренуєшся і правильно харчуєшся? Розповідаємо чому це…

14 години тому

Топ-4 моделі верхнього демісезонного одягу на жовтень: коли пуховик носити ще зарано

На календарі жовтень, а це означає, що погода може бути мінливою, зранку вже холодно, а…

2 дні тому

Як подолати стан “плато” у втраті ваги: ​​7 дієвих порад

Ефект плато – поширене явище. Часто ми сприймаємо його як поразку: складно прийняти цифри, які…

2 дні тому

Хочеш прибрати подвійне підборіддя і зберегти чіткий овал: спробуй цю диво-вправу для спини

Чіткість овалу обличчя залежить від багатьох факторів — і особливо від стану грудного відділу хребта.…

3 дні тому

Що компетентний майстер педикюру може дізнатися, просто поглянувши на стопи

Що кваліфікований майстер педикюру може дізнатися про клієнтку, просто дивлячись на її стопи: більше, ніж…

3 дні тому