Лайфстайл

Як можна використовувати бадилля помідорів на городі

Небагато дачників знають, що томатне бадилля має практичне застосування. Тому варто розібратися, як її правильно використовувати та готувати.

Бадилля від шкідників

Томатне бадилля має у своєму складі соланін, а це отруйне з’єднання. Тому таку властивість можна використовувати для боротьби з:

  • Попелицею.
  • Колорадським жуком.
  • Мурахами.
  • Вогнівкою.
  • Морквяною мухою.
  • Павутинним кліщем.
  • Хрестоцвітою блішкою.
  • Плодожеркою та іншими шкідниками.

Для обприскування ділянки від шкідників можна приготувати настій чи відвар. У процесі приготування можна використовувати:

• листя;
• стебла;
• пасинки.

Щоб приготувати розчин, потрібно взяти 1 кг бадилля і подрібнити його. Далі все це заливається теплою водою на 5 годин. В кінці бажано додати 40 г господарського мила, яке посилить ефект, що склеюється.

Для приготування відвару потрібно 4 кг бадилля залити 10 літрами води. Далі слід кип’ятити на повільному вогні 30 хвилин. Після цього розчин необхідно процідити та розбавити водою у співвідношенні 1 до 4. Господарське мило також слід додавати. Відвару виходить суттєво більше, також багато хто каже, що у нього краща ефективність.

Як добрива

Найцікавіше, що томатне бадилля також підходить як добрива для багатьох рослин. Найпростіший спосіб застосування: подрібнити та внести у ґрунт восени. Результат такого добрива точно здивує, хоч на перший погляд він не здається ефективним.

Також можна зробити рідке зелене добриво. Для цього потрібно заповнити ємність на 2/3 об’єму бадиллям, заливаючи все зверху водою.

Важливо, щоб залишився невеликий приплив повітря, який забезпечить газообмін. Трава бродитиме близько 10 днів, далі її можна розвести з водою у співвідношенні: літр розчину на 10 літрів води. Отриманим розчином можна поливати рослини під корінь.

Цією «бражкою» можна не лише удобрювати рослини, а й виконувати профілактичну обробку. Звичайно, позбавитися всіх шкідників на ділянці навряд чи вийде, але позитивний ефект буде помітний.

Як ще можна використати

Якщо немає бажання робити різні розчини і займатися обробкою, завжди можна зробити простіше. Наприклад, томатне бадилля відлякує мишей. Тому її можна викласти біля чагарників та споруд, куди часто навідуються миші.

Також бадилля може стати матеріалом для мульчування. Його можна викладати у міжряддях. Найцікавіше, що завдяки такому застосуванню бадилля відштовхуватиме шкідників і виконуватиме функцію мульчі.

Деякі дачники використовують бадилля, щоб позбутися запаху у вуличному туалеті. Воно добре вбирає аміак, нейтралізуючи неприємні запахи. Звичайно, підсипати ці рослини слід у кабінку щодня.

Сергій Пасевич

Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

Не всі домашні квіти потрібно обприскувати

Обприскування – процедура, яка піде на користь як рослинам з відкритого ґрунту, так і кімнатним.…

7 хв. назад

5 кулінарних лайфхаків: готуємо ідеальні страви

Багато хто знає про те, що у кафе та ресторанах нам подають ідеальні страви, повторити…

37 хв. назад

Їжа для розуму: ці доступні продукти «підживлять» стомлений мозок і покращать пам’ять

Факт, відомий кожній: у моменти втоми та нервової напруги нас тягне на прості вуглеводи, булочки…

1 годину назад

Які 5 секретів допоможуть вам покращити смак фаршу

Досвідчені господині намагаються завжди готувати фарш самостійно, тому що в цьому випадку завжди можна контролювати…

2 години назад

Ця звичка може врятувати життя у подорожі: роби це щогодини, як рекомендують лікарі

Навіть якщо ти вважаєш, що в тебе богатирське здоров'я, обов'язково роби це, якщо їдеш на…

2 години назад

Що робити, якщо з горщика з орхідеями стирчить коріння: не чіпати чи обрізати

Орхідеї - надзвичайно красиві, екзотичні рослини. Всі, хто вперше стикаються з цими квітами, часто дивуються,…

2 години назад