Сад-Город

Чи можна садити смородину у тіні: хитрість, щоб отримати багатий урожай ягід

Будь-який дачник знає, що для смородини потрібно вибирати сонячне місце, де не дмуть сильні вітри, а температура трохи вища, ніж на відкритих місцях.

Проблема полягає в тому, що більшість рослин потребує таких же умов, а ділянка не гумова. Тому багато хто запитує, чи можна посадити смородину в тіні і отримати хороший урожай.

Тінь – це не вирок

Звичайно, на максимальний урожай та насолоду ягід можна розраховувати, якщо кущ росте на сонці. Однак посадка в ажурній тіні має низку переваг, особливо з урахуванням зміни клімату. В останні роки посухи та спека до 30 градусів стали нормою навіть там, де літня температура раніше рідко піднімалася вище за 25 градусів. І це погано позначається на смородині, якщо вона росте на сонці.

Смородина має низку характерних рис.

  • Має мичкувату кореневу систему (коріння розходиться в горизонтальній площині), тому дуже чутлива до пересихання ґрунту.
  • Не любить сухе повітря, тому що родом із помірного клімату, де постійно випадають опади.
  • Це кущ, тому у дикому вигляді росте не лише на відкритих місцях, а й в тіні дерев.

У тіні промені сонця не так сильно висушують ґрунт, а вологість повітря трохи вища. Тому отримати добрий урожай цілком реально. Важливо: йдеться не про глуху тінь від стіни чи клена, а про часткове затінення. Наприклад, про посадку під яблунею або грушею, у яких регулярно проріджується крона.

Не зловживайте азотом

У тіні рослини гірше переробляють азот, оскільки не вистачає сонячної енергії. Тому при внесенні азотних добрив дозування краще зменшити.

Підживлення калієм

Щоб ягоди були солодшими, треба обов’язково вносити калій, оскільки він відповідає за накопичення цукрів. Також калій – один з найважливіших елементів живлення для смородини, що сприяє розвитку кореневої системи, поліпшенню якості плодів та підвищенню стійкості до хвороб.

Попіл – гарне джерело калію для смородини. Він містить не тільки калій, а й інші важливі елементи живлення. Попіл можна додати в ґрунт рано навесні та в кінці літа, а також коли зав’яжуться ягоди.

Використовуйте кісткове борошно

Борошно з кісток – це ще одне гарне підживлення. Воно містить не тільки калій, а й інші корисні елементи живлення, такі як кальцій та фосфор. Борошно можна додати у ґрунт навесні або восени.

Смородину не обов’язково садити на сонці. Навіть у тіні, якщо трохи скоригувати догляд, вона дасть не лише багатий, а й смачний урожай.

Грицан Таня

Закінчила Харківську державну академію культури. Бібліотекар зі стажем, якій довелося змінити свій профіль на журналіста. Маю великий досвід городництва і кулінарії, завдяки чому знаходжу такі цікаві моменти в кожному з цих напрямів, про які ви могли і не знати.

Останні новиники

Як використовувати лимон у домашньому догляді за шкірою обличчя: найдієвіші маски

Лимон один дієвих компонентів для натуральної косметики. У ньому дуже багато корисних речовин, які роблять…

2 години тому

Як приготувати смачні котлети без м’яса

Котлети без м'яса ідеально підійдуть для тих, хто вирішив відмовитися від м'ясних страв, або це…

2 години тому

Чим корисний чайний гриб для організму: покращує роботу шлунка, зміцнює імунітет, знижує рівень холестерину, регулює артеріальний тиск

Чайний гриб або комбуча має багато корисних властивостей для організму. Його використовують у народній медицині.…

3 години тому

Курячі крильця будуть удвічі смачнішими, якщо приготувати їх у цьому соусі

Смажені курячі крильця - улюблена страва багатьох. Щоб вони були вдвічі смачнішими, приготуйте їх у…

3 години тому

Яку кімнатну рослину експерти радять поставити у квартирі після ремонту: поглинає шкідливі речовини

Відомо, що багато кімнатних рослин здатні очистити повітря та принести господарям користь. У подробицях читайте…

4 години тому

Як покращити стан волосся без салонних процедур: секрети домашнього догляду

Якщо ваше волосся стало тьмяним, сухим чи ламким або почало випадати, то в першу чергу…

6 години тому