Здоров'я

Що робити, коли лопнув сосуд в оці: бігти до лікаря чи чекати

Прокинутися вранці і виявити, що твоє око почервоніло через те, що в ньому лопнула судина, не найкращий варіант для пробудження. Почервоніле око складно замаскувати, хіба що сонячними окулярами, а тому багато хто змінює свої плани, не бажаючи в такому вигляді навіть виходити з дому.

Але проблема може бути не тільки косметичною, а значно масштабнішою. Очі через судини, що лопнули, виглядають дивно і навіть лякаюче, але, що найголовніше, це може говорити про серйозні захворювання очей. Наслідки крововиливу бувають різними. Лікування теж може відрізнятися: його вибір залежить від причин, через які судина луснула, і того, які тканини були пошкоджені в процесі.

Савіна Олена, лікар офтальмолог, розповіла, чому лопаються судини і до яких наслідків це може призвести.

Є кілька причин, через які можуть луснути судини в оці:

  • запальні захворювання очей (кератит, кон’юнктивіт, блефарит);
  • травми очей;
  • різке підвищення артеріального тиску;
  • гострий напад глаукоми, у якому критично підвищується очний тиск;
  • сильні фізичні навантаження при піднятті ваги – кровоносні судини, що лопнули, характерні для важкоатлетів і пауерліфтерів;
  • прийом ліків, що розріджують кров;
  • крихкість судин через нестачу вітамінів.

В одних випадках кров з судини, що лопнула, ніяк не впливає на якість зору і людина все бачить, як би її судини залишилися цілими. В інших — судина, що лопнула, розташовується таким чином, що осіла кров заважає нормально дивитися і бачити.

Гіпосфагма

Попадання крові в простір між зовнішніми тканинами ока (кон’юнктивою та склерою) називають гіпосфагмою. У кон’юнктиві у великій кількості містяться дуже тонкі судини, які лопаються та дають кровотечу. Будучи дуже крихкими, саме вони не витримують підвищеного тиску та великих фізичних навантажень. До порушення їхньої цілісності може призвести навіть старанне розтирання очей руками.

Як правило, кров розсмоктується сама протягом 2-3 діб, і ніякого лікування не потрібно. Сама гіпосфагма не болить і створює дискомфорту, не заважає зору. Проте самостійно визначити характер крововиливу не вийде, якщо таке відбувається з оком вперше. Не варто відкладати розмову з фахівцем, навіть якщо лікування не знадобиться, можна буде зрозуміти, чому судина лопнула і що робити, коли таке повториться.

Гіфема

При гіфемі кров’ю наливається передня камера ока (простір між рогівкою та райдужкою ока). При травмуванні судин райдужної оболонки кров направляється в передню камеру, де змішується з внутрішньоочною рідиною. Коли людина перебуває у вертикальному положенні, видно, що кров осідає на дні камери. Навіть при невеликій її кількості, зір погіршується, оскільки світло, що проходить через райдужку, розсіюється неправильно.

Найчастіше причиною гіфеми стає тупа травма ока – удар. Лікування залежить від причини, через яку луснула судина, кількості крові та часу наявності крововиливу. Невеликі гіфеми розсмоктуються мимовільно через кілька днів, прискорити процес допомагають спеціальні препарати, що розсмоктують кров, призначаються лікарями. При рясній гіфемі та ускладнень у вигляді підвищення внутрішньоочного тиску може знадобитися хірургічне вимивання – його роблять офтальмологи.

Гемофтальм

Кровотеча область склоподібного тіла називається гемофтальмом. Його причиною також можуть стати судини, що лопнули, але вже в сітківці. Їх пошкодження можуть бути пов’язані з відшаруванням сітківки.

Ця проблема часом пов’язана з серйозними неприємними наслідками, по-перше, це зниження гостроти зору через токсичну дію клітин крові на сітківку, по-друге, посилення захворювання, що спричинило гемофтальм, – можливе відшарування сітківки та розвиток вторинної глаукоми. Внутрішньоочні крововиливи у маленьких дітей до двох років призводять до розвитку міопії та стану «ледачого ока».

Окрім візуального прояву гемофтальм позначається і на сприйнятті зображення – хворі відзначають точки, що рухаються перед очима, помутніння зображення, яке також може забарвлюватися в чорний і червоний колір. Чим більше крові потрапляє в область склоподібного тіла, тим симптоми сильніші, у найскладніших випадках чіткість зображення пропадає зовсім, людина здатна лише розрізняти, чи є світло в приміщенні чи ні.

Залежно від занедбаності випадку застосовують різне лікування. При частковому гемофтальмі найчастіше вдається обійтися . А ось за повного хірургічного лікування уникнути не вдасться.

Що робити, якщо луснула судина в оці?

  • Якщо ти виявила у себе судину, що лопнула в оці, не панікуй і в жодному разі не намагайся самостійно усунути синець.
  • Не намагайся промити око і взагалі його не чіпай, то ти ризикуєш посилити кровотечу.
  • Якщо ти носиш контактні лінзи, то доведеться на якийсь час від них відмовитися і замінити на окуляри.
  • Скористатися очними краплями теж не найкраща ідея, адже ти не знаєш, чим патологія викликана, а перші краплі, що попалися, з аптеки можуть тільки погіршити ситуацію.

Чим раніше ти звернешся до офтальмолога, тим швидше зможеш отримати кваліфіковану допомогу та унеможливити ускладнення. Лікар проведе комплексне дослідження, яке дозволить виявити причину судин, що лопнули, призначить лікування, дасть рекомендації щодо зміцнення судин очей.медикаментозним лікуванням та ін’єкціями.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

2 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

3 години тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

1 день тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

2 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

2 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

4 дні тому