Здоров'я

Дієта та алергія: які продукти додати до меню, щоб полегшити стан при сезонному загостренні

Симптоми алергії – нежить, свербіж кашель – можуть звести з розуму будь-кого! У сезон активного цвітіння страждають багато хто з нас (і, що найнеприємніше, часто навіть поняття не мають, на що конкретно відбувається неприємна реакція). Експерт із харчування пояснює, як коригування раціону може полегшити стан, і які продукти особливо корисні алергікам.

До 40% людства страждають від симптомів алергії. І кількість людей, які стикаються з алергічними реакціями, лише зростає. Які продукти додати до щоденного меню, щоб полегшити свій стан, і яким чином діє така дієта при алергії, розповідає експерт, нутриціолог Любов Жуковська.

Чому виникає алергія?

В основі алергії лежить збій в імунній системі, через який організм приймає за «чужинця» щось цілком безпечне. Наприклад, продукти харчування або їх компоненти, пилок дерев. Алергічні реакції є патологічною перебільшеною формою захисту від токсинів, які провокують неприємні симптоми: висип, нежить, напади чхання, набряклість повік, свербіж.

Харчова алергія може виникнути у будь-якому віці, але найчастіше дебютує вже у дитинстві. Реакція на ті алергени, які надходять до організму через легені, з віком не пов’язана.

Імовірність алергії підвищує вдихання забрудненого повітря, вживання продуктів готової переробки та «гіпоалергенне життя», коли контакти з потенційними подразниками виключені повністю, а постійне використання антисептиків стає поганою звичкою.

Зазвичай лікування включає прийом лікарських препаратів, а також АСИТ і аутолімфоцитотерапію. Методи потрібно обговорювати з лікарем.

Алергія та псевдоалергія: як розрізнити

Перевантажувати імунітет можуть лише алергени. Якщо слизова оболонка шлунково-кишкового тракту запалена, виникає підвищена кишкова проникність, імунна система входить у стан настороженості. Організм сильніше реагує на подразники.

Коли нормальна функція відновиться, знизиться інтенсивність алергічних реакцій. Деякі можуть зовсім зникнути. Саме такі випадки можна віднести до псевдоалергій.

Як відновити слизову оболонку кишечника? Скласти свій список продуктів, які варто залишити в меню. У період відновлення варто послідовно відмовитися від глютену, зернових, бобових, молочних продуктів та подивитися, як реагує на їх відміну організм. Також подразливу дію мають кава, хліб, цукор, солоні, смажені та копчені продукти, ультраоброблена готова їжа.

Паралельно з дієтою організм краще підтримати додатковими дозами мікро та макронутрієнтів. Наприклад,

  • хелатна форма цинку допоможе відновити нормальну мікрофлору кишечника
  • пептидний колаген живить його епітеліальні клітини та збільшує регенерацію
  • екстракт алоє зменшить запальні процеси у верхньому відділі кишечника
  • L-глютамін відновить пошкоджені структури та тканини.

Налаштування шлунково-кишкового тракту поверне організму здатність нормально перетравлювати їжу, що дуже важливо для засвоєння жиророзчинних вітамінів та компонентів.

Можливо, частина проблемних реакцій після цього зникне. Але якщо також варто додати в меню продукти та вітаміни, які полегшують стан у гострий період.

Які продукти корисні для алергіків

Зменшити запалення та зміцнити імунну систему можуть продукти, які знайдуться навіть у невеликому магазині біля дому. Так, вчені довели, що імбир пригнічує вироблення протизапального білка, що призводить до зменшення проявів алергії. Можна готувати страви із свіжим імбиром або сушеним. Різниці в їх ефективності немає.

Дослідження показують, що протизапальну дію має бджолиний пилок. Куркумін, активний інгредієнт куркуми, також є протизапальним засобом, а його краще засвоєння у свою чергу збільшує чорний перець. Лікопін, що міститься в помідорах, активує імунну систему людини та захищає організм від дії вільних радикалів.

Відразу кілька досліджень підтверджено дають, що жирні кислоти омега-3, якими багата риба, підвищують стійкість до алергії, зменшують звуження дихальних шляхів і можуть полегшувати стан при астмі.

Цибуля є відмінним природним джерелом кверцетину, біофлавоноїду, який діє як природний антигістамінний препарат. Найбільше кверцетину в сирій червоній цибулі. На другому місці – білий, а на третьому – зелений. Цибуля також є продуктом, багатим на пребіотики, який живить здорові кишкові бактерії і додатково підтримує імунітет і здоров’я.

Чи потрібні додаткові вітаміни

Вітаміни та мінерали також допомагають боротися з алергією. Наприклад, кількість гістаміну зменшать вітаміни С та B6. Підтримає клітинний та гуморальний імунітет магній. А дефіцит вітаміну D та цинку може сприяти більш вираженій алергічній реакції. Також сприятливо впливають на роботу імунної системи комплексні пробіотики.

Якщо скоригувати свій раціон і дотримуватись рекомендацій лікарів, весна знову стане чудовою порою року, і квіти будуть радувати красою та ароматом, а не викликати бажання замкнутися у квартирі.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Чому сохнуть кущі малини разом з плодами: основні причини

Якщо ви помітили, що кущі малини всихають разом з плодами, то це означає, що рослині…

1 годину тому

Як правильно приготувати гуакамоле: смачний рецепт для любителів авокадо

Якщо ви любите авокадо, то цей рецепт саме для вас. У подробицях написали, як приготувати…

2 години тому

Як правильно поливати помідори від посадки й до утворення зав’язі

Для помідорів дуже важливий правильний полив від посадки й до утворення зав'язі. Читайте у подробицях…

2 години тому

Як приготувати справжній зелений борщ з кислинкою

Почався сезон молодого щавлю, а це означає, що господині варять зелений борщ. Як зварити смачний…

3 години тому

Як доглядати за патисонами, щоб рясно родили до жовтня

Патисон - дуже смачний та корисний овоч. Вони смак подібні до кабачків, але м'якоть щільніша.…

3 години тому

Фронтмен українського гурту Kalush Orchestra розповів, як йому вдалося в 22 роки кинути цигарки та наркотики

Олег Пасюк чесно розповів, що в нього була залежність від паління та наркотиків, алкоголю. Погані…

5 години тому