Лайфстайл

10 спецій та продуктів, якими можна урізноматніти смак кави

Кавові сноби переконані, що додавати в напій щось окрім кави та води не можна, інакше переб’єш смак. Якщо ти до них не належиш, закликаємо до експериментів. Каву часто бояться поєднувати з чимось крім традиційних кориці, шоколаду та вершків, проте цей напій не менш універсальний, ніж чай. Розкажемо, які спеції чи продукти можна додати в ранкову чашку кави, щоб зробити її ще кориснішою та урізноманітнити смак.

Кардамон

Додавати кардамон у каву заведено в арабській культурі. Він заспокоює, корисний для шлунка, а ще освіжає, тож каву з ним можна пити навіть у спеку. Кардамон має яскраво виражений смак, тому його потрібно зовсім небагато: щіпка розміром з 1/4 чайної ложки на одну порцію кави. Додай спецію в каву перед варінням, а далі готуй напій звичним для тебе способом.

Чорний перець

Мова про запашному перці горошком – він має антисептичні властивості, зігріває і надає напою особливий аромат. Достатньо однієї-двох горошин. Їх можна додати або в турку разом з кавою, або в готовий напій, поки він гарячий. У другому випадку дай кави трохи настоятися, а потім витягни перець.

Цедра лимона чи апельсина

Цитрусові гарні не лише для чаю. Класти в каву звичні скибочки лимона чи апельсина не варто. Краще подрібнити цедру, змішати з порошком кави, а потім варити, як звичайний напій.

Лавровий лист

Лавровий лист додасть каві приємному пряного аромату. Якщо не переборщити з кількістю, ніякого неприємного смаку ця спеція не дасть, достатньо одного невеликого листочка на чашку напою.

Лавровий лист потрібно додати відразу, як тільки знімеш каву з вогню або заллєш окропом. Дай йому трохи полежати у гарячому напої, а коли відчуєш, що він дав аромат, витягни з чашки.

Важливо, щоб лавровий лист правильно зберігався та був свіжим. Його не можна використовувати, якщо спеція лежала більше року – може з’явитися неприємний присмак чи, навпаки, він втратить будь-який аромат.

Мед

Мед у каві чудово замінить цукор. Найкраще поєднувати його з мигдальним молоком та корицею. Додай мед у вже готовий напій, інакше під час варіння він втратить частину корисних властивостей.

Мускатний горіх

Мускатний горіх зробить ранкову каву ще бадьорішою. Він зігріває, надає напою прянощі, а також стимулює мозкову діяльність. Додавати мускатний горіх варто дуже акуратно, досить невеликої дрібки, інакше кава гірчитиме. Щоб напевно пом’якшити пряність горіха і кавову гіркуватість, додай косове або будь-яке інше улюблене молоко.

Насіння чиа

Фанатам адаптогенів сподобається рецепт кави з насінням чиа. Цей суперфуд часто використовують у ЗОЖ десертах, але і для напоїв він цілком годиться.

Насіння чиа майже не має смаку, тому головне в них – користь. Перед додаванням у їжу та напої їх попередньо замочують мінімум на 10 хвилин, щоб вони стали більш желеподібними.

Ще один адаптоген, цього разу ароматний, який можна додати в каву до насіння чиа – гілочка розмарину.

Яєчний жовток

Яєчний жовток додають до турецької кави – він замінює в ньому інші варіанти вершкової основи: молоко, вершки, морозиво. Така кава виходить густою, ситною і дуже ніжною на смак.

Збитий з цукром жовток потрібно додавати в каву, що закипає, і відразу знімати напій з вогню – жовток повинен не зваритися, а залишитися рідким, як жирні вершки.

Сіль

Деякі гурмани додають у каву трохи солі, щоб прибрати гіркоту та по-новому розкрити смак напою. Класти сіль у турку потрібно відразу разом з кавою та цукром перед варінням. Її має бути зовсім небагато, щоб лише нейтралізувати гіркоту, а не зробити напій солоним. Під час пиття сіль майже повинна відчуватися.

Лаванда

Лавандова кава – популярний напій у сучасних кав’ярнях, але його нескладно приготувати самостійно. Для цього потрібно лише додати до кави кілька сухих квіток, залити водою та варити, як завжди. Як і будь-якої іншої спеції, лаванди має бути зовсім небагато, інакше вона зіпсує смак, а не урізноманітнить його.

Кава з лавандою може бути як молочною, так і чорною.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

10 способів використання олії чайного дерева для краси, чистоти та здоров’я

Після дискусій про плюси та мінуси кокосової олії багато хто почав шукати альтернативи. Одна з…

2 дні тому

Як швидко омолодити грубу шкіру п’ят за допомогою 10-хвилинного компресу з одного інгредієнта

Сухість стоп - це поширене явище, тому тут важливо дотримуватися регулярного та ефективного догляду. Якщо…

2 дні тому

Як скандинавські модники стилізують кардигани: 5 практичних ідей

Безсумнівно, в базовому осінньому гардеробі має бути хоча б один кардиган. А як його стилізувати,…

3 дні тому

Як створити затишний і комфортний образ в офіс для зайнятих леді

Інколи, навіть коли і час дозволяє, абсолютно не хочеться витрачати його на стилізацію образу. І…

3 дні тому

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

6 днів тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

6 днів тому