Лайфстайл

Як позбутися домашньої плісняви: хитрощі господинь

Цвіль, як і будь-яка інша частина природи, має своє місце у навколишньому середовищі. На відкритому повітрі вона руйнує мертві матеріали, але в приміщенні цвіль може становити небезпеку для здоров’я мешканців будинку.

Подробиці

Повністю позбутися плісняви в домашніх умовах практично неможливо. Зменшити наявне ураження цвіллю до такого ступеня, щоб воно більше не становило небезпеки, а також уникнути спалахів нової цвілі цілком можливо. Ви можете успішно завершити це, використовуючи методичний підхід “зроби сам”.

Виявіть цвіль, що є в будинку, шляхом ретельного огляду всіх приміщень

Почніть пошук у місцях з підвищеною вологістю, де пліснява може рости з найбільшою ймовірністю, наприклад, у ванних кімнатах, кухнях та підвалах.

Під час пошуку принюхайтесь, намагаючись виявити затхлі запахи. Зосередьтеся на тих місцях, де є пошкодження від води. Шукайте місця, де на стінах, стелі чи підлозі є чорні чи білі плями. Ці трохи розмиті плями зазвичай є ознаками росту плісняви.

Виміряйте площу ураження пліснявою

Якщо площа перевищує 1 квадратний метр, у цьому випадку знадобиться професійне очищення. Якщо менше 1 квадратного метра, тоді ви можете очистити її самостійно.

Закрийте приміщення, в якому проводитиметься прибирання, щоб спори плісняви не поширювалися з кімнати в кімнату. Закрийте вентиляційні отвори пластиковою плівкою, закріпивши її скотчем, та відкрийте вікна в кімнаті.

Переставте меблі в зоні прирання в кімнату, де немає плісняви

Помістіть запліснявілі предмети, такі як папери або книги, у пластиковий смітник для утилізації. Упакуйте всі запліснявілі тканини для подальшого чищення. Під час прибирання одягайте захисні окуляри, рукавички та захисну маску.

Вимийте запліснявілу поверхню

Промити рекомендується теплим водним розчином миючого засобу, що містить 1 склянку миючого засобу та 5 літрів води. Для цього вам знадобиться звичайна губка. Дайте поверхні висохнути на повітрі, а потім знову вимийте її розчином відбілювача, що складається з 1/4 склянки відбілювача на 5 літрів води. Не сушіть поверхню, щоб дати відбілювачу час на дезінфекцію.

Зачекайте 20 хвилин після миття з відбілювачем, а потім повторіть процедуру. Зачекайте ще 20 хвилин і промийте відбілювачем втретє. Ще через 20 хвилин вимийте поверхню розчином миючого засобу з розрахунку 1 склянку миючого засобу на 5 літрів води. Миття з миючим засобом запобігає повторній появі плісняви.

Для ретельного прибирання решти приміщення використовуйте звичайні методи. Вимийте килим і витріть шваброю підлогу у приміщенні.

Почистіть запліснявілі тканини звичайним способом, перш ніж повернути їх до кімнати

Вимийте поверхню меблів, винесених з кімнати, використовуючи теплий миючий засіб для предметів з твердою поверхнею та засіб для чищення тканини для предметів меблів з тканинною оббивкою.

Потім усуньте причину появи цвілі, усунувши усі пошкодження або протікання води. Контролюйте рівень вологості у будинку, встановивши вологопоглинач, який запобігає накопиченню вологи.

Регулярно перевіряйте місця зараження після прибирання. Якщо пліснява повертається, перевірте, чи немає за меблями прихованих вогнищ зараження пліснявою. Якщо вони є, тоді викличте професіонала для боротьби з пліснявою на стінах.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

8 години тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

11 години тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

13 години тому

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно…

3 дні тому

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а…

3 дні тому

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі.…

3 дні тому