Здоров'я

5 способів миттєво знизити рівень кортизолу: поради спеціалістів

Ти, можливо, чула, що кортизол бере участь у різних процесах: регулює вміст глюкози в крові, нормалізує тиск, чинить протизапальний ефект і допомагає працювати нашій імунній системі. Однак якщо кортизолу занадто багато, то він може серйозно зіпсувати нам життя.

Набір ваги, поганий сон, часті зміни настрою без жодних причин, потяг до солодкого, екземи, дерматити, проблеми з пам’яттю — це неповний перелік проблем, які спричиняє підвищення рівня гормону стресу. Однак, є прості способи його знизити — ось що радять робити експерти.

Не їж цукор вранці

Як пояснюють дієтологи Теммі та Ліссі Лакатос — сестри, які разом ведуть блог про скидання ваги, різке підвищення цукру в крові з ранку не тільки є стресом для організму, але й налаштовує його на надлишкове вироблення кортизолу протягом дня. Тож від круасану вранці краще відмовити – і ось на що його треба замінити.

Включай 20 грамів білка в кожен прийом їжі

На думку Теммі та Ліссі, найкраща альтернатива випічці — білок, який повільно засвоюється та стабілізує рівень цукру в крові. Додай 20 грамів цього макронутрієнта в кожну трапезу — стільки його міститься в 100 грамах курячої грудки, 250 грамах грецького йогурту, трьох яйцях або 30 грамах сироваткового протеїну.

Поклади ноги на стіну перед вечерею

Ляж біля стіни і поклади на неї ноги – твоє тіло має набути форми літери L. Заплющ очі, дихай глибоко та рівномірно, зберігаючи позу протягом 10 хвилин – це один із найпростіших способів розслабитися та знизити рівень кортизолу.

Співай у ванній

Як пояснюють сестри-дієтологи, спів активує парасимпатичну нервову систему, допомагаючи розслабитися і вийти з режиму «бий чи біжи». Так що згадуй улюблені треки в душі щодня — ця чудова звичка, яка допоможе знизити рівень кортизолу та позбутися тривожності.

Їж більше продуктів, що містять магній

“Для того, щоб справлятися зі стресом, організму необхідний магній, а у більшості з нас його дефіцит”, – пояснюють Теммі та Ліссі. Щоб заповнити нестачу магнію, в раціон треба додати гарбузове насіння, мигдаль, фундук, кешью, порошок какао, авокадо, цільнозерновий хліб, тофу, квасолю, жирну рибу та банани.

Спи в масці

Може здатися, що досить заплющити очі, щоб опинитись у темряві, проте все не так просто. Варто повікам зовсім трохи розкритися, як під нього проникає світло, яке заважає мозку відновитися під час сну — щоб це не сталося, використовуй маску для очей.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

2 години тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

20 години тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

23 години тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

1 день тому

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно…

4 дні тому

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а…

4 дні тому