Здоров'я

Експерти розповіли, що робити, якщо хочеться спати після кави

Щоб не бути сонним, потрібно налагодити свій графік і регулярно провітрювати спальню. А ще перевірити роботу внутрішніх органів.

Подробиці

Хочеться спати після кави, можливо, це тривожний знак. Якщо після чашки кави хочеться заснути, можливо, організм має ряд проблем. Про це повідомила медик Катерина Племеннікова, сомнолог та кандидат медичних наук.

Виявляється, не все так просто і однозначно, коли ви п’єте каву, щоб підбадьоритися та не заснути. Особливо якщо це не дуже допомагає.

За словами лікаря, перш за все, варто звернути увагу на стан свого самопочуття. І якщо чашка міцної кави справді не допомагає прокинутися, то за цим можуть ховатися серйозні проблеми зі здоров’ям.

Це можуть бути проблеми в ендокринній системі – щитовидній залозі. Або якісь нюанси з нервовою системою чи кров’ю. Також, можливо, є симптом нестачі вітамінів в організмі.

«Люди найчастіше вживають каву при сонливості. Але варто врахувати, що надмірне вживання кави негативно впливає на серцево-судинну систему. Тому я не рекомендую випивати більше 1-2 чашок на день. Бувають випадки, коли кава ніяк не впливає на сонний стан, тобто не бадьорить. Як правило, це відбувається, коли деякі захворювання виявляються через сонливість. До них відноситься гіпотеріоз – зниження функцій щитовидної залози, анемія. А також гіперсомнія – неврологічне захворювання, нестача в організмі вітаміну Д, а також хвороба Паркінсона», – сказала лікарка.

Що робити, щоб не бути сонним?

Щоб уникнути сонливості, лікарка розповіла, яких правил потрібно дотримуватися. Бажано лягати спати і підніматися вранці в один і той же час, з невеликими відхиленнями в годину-півтори. Сон повинен тривати не менше 6-8 годин.

Катерина Племенникова також зазначила, що спальня обов’язково має бути провітрена, з досить прохолодним повітрям.

Також заслужений лікар Російської Федерації Роман Бузунов розповів, як зробити свій сон здоровішим, а пробудження більш комфортним. Після сну найкраще зробити кілька фізичних вправ для бадьорості та прийняти прохолодний душ.

Варто відмовитись від напоїв із вмістом кофеїну. Інтенсивне навантаження протягом дня сприятиме швидкому та спокійному засипанню ввечері, а значить, легкості та активності вранці.

До того ж, під час сну в кімнаті має бути абсолютно темно, оскільки це сприяє правильній роботі ендокринної системи.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Лілія Ребрик показала хрестини доньки і розповіла про зіркових хрещених батьків

Лілія Ребрик нерешті поділилася зі своїми підписниками сімейними фотографіями, на яких видно найменшу доньку Аделіну.…

12 хв. назад

Як продовжити цвітіння айстр: неоціненна користь від простих дій

Неперевершена краса - айстри розпускаються влітку і продовжують радувати своїм цвітінням до пізньої осені. Часто…

18 хв. назад

10 способів заощадити час на приготуванні: які хитрощі стануть відкриттям для господинь

Ідея проводити на кухні менше часу видається привабливою. Ніхто б не відмовився від однієї чи…

48 хв. назад

Що можна додати в зелене добриво: найкращі варіанти

Так зване зелене добриво особливого представлення не потребує: воно добре знайоме навіть дачникам-початківцям. Його використовують…

1 годину назад

Колишня популярна співачка Міка Ньютон вперше розповіла, як познайомилась зі своїм чоловіком-іноземцем

Співачка вже не один рік проживає в США і вперше показала, як виглядає її обранець.…

1 годину назад

7 кулінарних помилок, які здійснюються поспіхом

Від помилок ніхто не застрахований, і господині на кухні також. Тут немає нічого страшного чи…

1 годину назад