Лайфстайл

Що таке іто-гібриди півоній: особливості та сорти

Про махрові, прості та деревоподібні півонії знають майже всі. Про існування іто-гібридів багато хто чує вперше. Це велика група півоній, яка має наразі коротку історію існування порівняно з попередньо названими різновидами. Про ці прекрасні квіти сьогодні будемо говорити детальніше.

Походження назви та нових сортів

Іто-гібриди є результатом поєднання трав’янистих та деревоподібних півоній. Їх винайденням займався селекціонер з Японії на ім’я Тоічі Іто в 1948 році.

Початком його роботи стало схрещування сорту «Аліса Хардинг» з білим сортом молочноквіткової півонії. Науковець мав 36 сіянців. З них проросло 9 штук, з чого й почалася історія іто-гібридів, які були названі на честь японського селекціонера. На жаль, Тоічі Іно рано помер, тож не зміг завершити роботу.

В 1960-х роках сорт іто-гібрида попав в США. Там півонія настільки сподобалася квітникарям та селекціонерам, що розмноження стало швидко набирати обертів. Особливість цієї групи півоній полягає в жовтому забарвленні.

Сорти іто-групи

Жовті півонії мають виражений колір. Квітки напівмахрові. В залежності від сорту кущі можуть бути висотою від 50 до 150 см. Якщо ви зацікавились такими для висаджування, придивіться до наступних сортів:

  • Prairie Charm
  • Yellow Waterlily
  • Canary Brilliants
  • Garden Treasure
  • Barzella
  • Yellow Crown
  • Yellow Dream
  • Yellow heaven.

Звичайно, це не всі сорти. За кілька десятків років їх стало значно більше. Окрім того, селекціонери продовжують роботу, яку розпочав Іто. Іто-гібриди називають ще хамелеонами серед півоній. Вони змінюють інтенсивність забарвлення по мірі розквітання та в залежності від умов вирощування. А ще такі півонії значно довше здатні стояти в букеті порівняно з іншими групами цих квітів.

Пугачова Людмила

Закінчила Українську академію друкарства по спеціальності «Видавнича справа та редагування». Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Редактор рубрик lifestyle, кулінарія і поради.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

13 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

14 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

1 день тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

2 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

3 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

3 дні тому