Здоров'я

5 причин, чому болять ноги та стопи

Неприємні відчуття в ногах відчувають багато хто, і найчастіше причини появи дискомфорту списують на незручне взуття чи підвищені навантаження. До фахівця, як правило, звертаються, коли біль стає надто сильним. Адже затягувати зі зверненням по допомогу не варто!

Про основні причини виникнення болю в ногах і стопах, а також їх лікування та профілактику розповідає експерт із лікування вальгусу та постави Хмаренко Олександр Миколайович.

Симптоми можуть бути спричинені цілою низкою причин, які можуть бути на перший погляд неочевидними. Поставити точний діагноз, призначити курс лікування чи профілактичних заходів може лише професійний досвідчений лікар. В іншому випадку прогресу вже набутих захворювань, а також виникнення ускладнень просто не уникнути.

Деформація першого пальця

Вальгусна деформація 1 пальця (Hallux valgus), або як її ще називають – кісточка на великому пальці ноги, є найбільш поширеною причиною виникнення болю в стопах. Вона виникає внаслідок того, що великий палець починає зміщуватися кутом у бік інших пальців, що призводить до деформації суглоба.

Дуже часто таку деформацію списують на «неправильне» взуття, травми чи неврологічні захворювання, але в більшості випадків це просто обтяжливі обставини, але не справжні причини. По суті, вальгусна деформація 1 пальця – це симптом системної деформації, а не лише проблема стопи. У нормі склепіння стопи тримають м’язи, але якщо м’язи з якоїсь причини перестають справлятися зі своїм завданням, стопа починає просідати, розпластуватися і деформуватися.

Процес цей частіше відбувається повільно та супроводжується різними симптомами, такими як:

  • біль у передніх відділах стоп;
  • біль у ділянці п’яти (плантарний фасціїт);
  • напруга та болі в області гомілки;
  • бурсит;
  • почервоніння та набряк в області 1 плюсне-фалангового суглоба;
  • утворення натоптишів;
  • молоткоподібна деформація 2-4 пальців;
  • вростання нігтя.

Категорично не рекомендую застосовувати для лікування вальгусної деформації першого пальця різного роду шини, що відводять палець, вони не виправляють, а часто навіть посилюють деформацію.

Пласкостопість

Зниження висоти склепіння стопи викликає такий діагноз як пласкостопість. Для плоскостопості характерне сплощення склепінь стопи, що призводить до втрати її амортизуючої функції. Як наслідок – порушення правильної біомеханіки кроку та розподілу ваги, а в перспективі – болі в ногах, зміна постави та викривлення хребта, порушення роботи систем внутрішніх органів. Пласкостопість може виникати у будь-якому віці внаслідок викривлення хребта або підвищеного навантаження на стопи.

Якщо зі стопами виникли проблеми, необхідно терміново звернутися до ортопеда. Він проведе спеціальні дослідження та може порекомендувати хірургічне втручання або консервативне лікування з використанням ортопедичних устілок та спеціальних вправ. Від модельного взуття на підборах доведеться повністю відмовитися, оскільки його носіння призводить до додаткового навантаження передніх відділів стопи та посилює біль.

Наслідки вагітності

При вагітності багато жінок стикаються із виникненням болю в ногах. Як правило, це пов’язано не тільки зі збільшенням ваги тіла, а й появою зміщеного центру тяжкості, що призводить до порушення вигинів хребта.

Окремою проблемою після вагітності стає деформація стоп. Багато жінок зазначають, що після вагітності стопа збільшилася у розмірі, почала рости кісточка, з’явився біль.

Виникнення такого стану пов’язане саме з порушенням позиції тазу та попереку. Наявність зміщеного центру тяжіння при вагітності призводить до переднього нахилу тазу та надмірного прогину в попереку. Після пологів вихідне становище остаточно не відновлюється, що загрожує зміщенням загального центру тяжіння вперед. Як наслідок – перевантаження та розпластування стоп.

Вагітність – серйозне випробування організму на міцність. Зміна центру тяжкості дає серйозне навантаження на ноги та стопи.

В результаті можуть виникати суттєві болючі відчуття, набряклість ніг і стоп, їх оніміння і поколювання, судоми, варикозне розширення вен.

Для зняття больового синдрому рекомендується проводити регулярні прогулянки, займатися фізкультурою для покращення кровообігу та зниження тиску на ноги. При виношуванні та дитину слід носити зручне м’яке взуття, компресійні панчохи, які допомагають утримувати рідину в тканинах. Найкраще утриматися від ходіння в тісних туфлях, а також необхідно уникати тривалого стояння на одному місці.

Окремим важливим фактором є лікувальна гімнастика, спрямована на усунення причин захворювання, зміцнення стабілізаторів тазу, роботу з поставою, нормалізацію центру тяжіння тіла. Без цього результату не буде.

Патологія хребта

Виникнення больового синдрому в ногах і стопах також може бути пов’язане з патологією хребта – такими, як грижі міжхребцевого диска, протрузії або спондильоз. Ці проблеми зазвичай виникають після 30 років через надмірне фізичне навантаження, а також тривалу роботу в сидячому положенні.

З хребта до ніг ідуть нервові провідники, які відповідають за роботу м’язів. Якщо нервовий провідник страждає на рівні виходу з хребта, сигнал, який надходить до м’язів, доходить спотвореним, несвоєчасним і неповноцінним. В результаті потрібний м’яз не може вчасно включитися, порушується стабільність суглобів, змінюється хода, з’являється слабкість і скутість у ногах.

Не варто ігнорувати біль у стопах та ногах, це може виявитися симптомом серйозних захворювань.

При проблемах з хребтом, а саме – сильного болю та порушення функції руху, необхідно негайно звернутися до лікаря, який видасть направлення на низку досліджень, включаючи рентгенографію та МРТ, з метою точної постановки діагнозу та виявлення тієї чи іншої патології.

Лікування може включати масаж, фізіотерапію, лікарську терапію, тейпування, мануальну терапію, різні види медикаментозних блокад та навіть хірургічне втручання.

У разі виявлення захворювань хребта категорично заборонено займатися самолікуванням, приймати лікарські засоби без консультації з лікарем та намагатися виправити ситуацію за допомогою фізичних навантажень. Це може лише посилити симптоми.

Травми та операції

Травми чи операції на ногах або черевній стінці можуть призвести до болю у ногах та стопах, оскільки ушкоджують опорну систему ніг. В результаті порушується правильна біомеханіка цілих відділів, а як наслідок – можуть виникати болючі відчуття, оніміння, поколювання, а також набряк нижніх кінцівок. Для того, щоб виключити такі негативні післяопераційні наслідки, необхідно суворо дотримуватись рекомендацій лікаря щодо лікування та реабілітації.

Для зняття больового синдрому, відновлення зв’язок та м’язових тканин можуть призначатися спеціальні вправи, ортопедичні устілки, а також лікувальні фізіопроцедури.

При лікуванні та профілактиці захворювань, що викликають болі ніг та стоп, слід пам’ятати, що опорно-руховий апарат є цілісною системою, окремі компоненти якої тісно взаємопов’язані один з одним. Тому найчастіше болючі симптоми в ногах можуть викликати проблеми зі здоров’ям, які локалізовані зовсім в інших системах організму.

Сучасна медицина володіє необхідними знаннями, методологією та інструментаріями для профілактики, лікування та реабілітації захворювань ніг. Важливо знати, що більшість таких проблем можна позбутися за допомогою лікувальної гімнастики та спеціальних вправ, програма яких розроблена досвідченим спеціалістом-ортопедом. Найкраща профілактика та шлях до збереження здоров’я – це здоровий спосіб життя, раціональне харчування та контроль за вагою, а також регулярне помірне фізичне навантаження.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як найкраще носити міні в холодну погоду: обирайте в’язані варіанти

Зазвичай в осінньо-зимовий сезон сукні не стоять на першому місці у списку речей, які ми…

15 години тому

Цей принт замінить леопардовий восени та взимку 2024/2025

Анімалістичні принти давно захопили модний світ. Якщо минулого сезону всі буквально божеволіли по леопардовому орнаменту,…

2 дні тому

З яким взуттям носити популярні в цьому сезоні шуби

Шуби — наймодніший верхній одяг сезону осінь-зима 2024/25. Ними дизайнери пропонують замінити пуховики, дублянки, утеплені…

3 дні тому

Які штани популярні восени та взимку 2024/2025: 10 пар

Після закінчення тижнів моди ми вивчаємо глобальні тренди. Найчастіше серед них виявляються нетривіальні рішення, експериментувати…

3 дні тому

5 найкращих поєднань взуття, яке підходить до пальта цієї осені

Пальто – наш незамінний осінній супутник. Щоправда, образи з ним не завжди виглядають так само,…

3 дні тому

Стильні пуховики на осінь-зиму 2024/25: головні тренди

Осінь відчувається вже в кожному подуві вітру, тому саме час обговорити головні тренди верхнього одягу,…

3 дні тому