Лайфстайл

Рододендрони: як правильно підготувати та вкрити на зиму

Рододендрони часто вимерзають у зимовий період. Тому восени варто подбати про їх укриття, щоб наступного сезону вони радували вас.

Подробиці

Особливості укриття морозостійких сортів

Це в першу чергу пов’язано з тим, що рослина має неглибоке коріння, яке знаходиться на глибині 30-40 сантиметрів.

Процедуру укриття рододендрону зазвичай проводять кілька етапів.

Підготовка рододендрону до зими

Залишати ці рослини на зиму без укриття не рекомендується. Фахівці рекомендують перед зимівлею вкривати рослини. Це в першу чергу буде корисним для гібридних різновидів. Перед тим, як відправити цю рослину на зимівлю, необхідно провести відповідну підготовку, яка допоможе пережити зиму.

Проведення обрізки

Перед тим, як укрити рослину, обов’язково потрібно виконати правильне обрізання. Завдяки цьому можна уникнути появи різних захворювань у процесі зимівлі. При цьому вже наступного сезону на рослинах сформується пишна і красива крона.

У першу чергу садівники повинні позбутися висохлих гілок. Стебла, що залишилися, рекомендується зрізати на третину. Місця зрізів обов’язково обробляють за допомогою активованого розчину вугілля. Це дозволяє уникнути розвитку інфекційних захворювань. Також потрібно позбутися старих суцвіть.

Як поливати і удобрювати

Щоб рослина благополучно пережила зимівлю, потрібно проводити рясні поливи. Садівники рекомендують виливати під рослину щонайменше 20 літрів води. Цю процедуру потрібно зробити обов’язково, тому що випаровування вологи у рослин триває навіть у зимовий період. Якщо осінь виявилася надто дощовою, то поливати рослини краще за необхідності.

Також в середині осені потрібно провести підживлення добривами, в яких міститься велика кількість калію та заліза. В осінніх добривах не повинен міститись азот, оскільки він призводить до зростання нових пагонів. Це завдасть рослинам великої шкоди.

Перед тим, як вкривати рослину, необхідно здійснити обприскування за допомогою фунгіцидів. Обробка хімічними розчинами забезпечує захист від грибкових захворювань. У рослин поверхнева коренева система тому обов’язково потрібно замульчувати ґрунт.

Як мульчу дозволяється використовувати різні матеріали. Найчастіше садівники використовують:

  • тирсу;
  • листя;
  • торф;
  • компост.

При виборі потрібного матеріалу для мульчі необхідно відштовхуватися від особистих переваг.

Особливості укриття морозостійких сортів

До цих сортів зазвичай належать листопадні рододендрони. Морозостійкі рододендрони здатні переносити морози до 30 градусів. Перед тим, як вкрити їх на зимівлю обов’язково потрібно провести обрізання та мульчування ґрунту. Після цього їх потрібно укутати за допомогою мішковини та обв’язати мотузкою. До основної переваги цього укриття відносять повітропроникність.

Молоді рослини найкраще просто накрити картонною коробкою. Однак попередньо потрібно зробити у коробці невеликі отвори. Також можна ретельно обкласти коробку лапником. Після випадання достатньої кількості снігу можна додатково засипати лапником таке укриття.

Вічнозелені сорти є більш примхливими, тому потрібно відповідально підходити до їх укриття. Ці рослини потрібно ретельно утеплювати навіть у регіонах із теплим кліматом.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

4 години тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

5 години тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

12 години тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

1 день тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

1 день тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

1 день тому