Краса

Житній хліб, груша та яєчний білок: 10 дивних запахів поту і що вони означають

Типовий запах поту ні з чим не сплутати. Саме його ми зазвичай відчуваємо від попутників у задушливому вагоні метро або від самих себе після дуже інтенсивного тренування. Однак іноді наші потові залози починають виділяти зовсім незвичні аромати, тим самим сигналізуючи нам про небезпечні хвороби.

Можливо, ти здивуєшся, але піт по суті не має ніякого запаху. Те, що ми зазвичай відчуваємо від себе чи інших людей, – це результат життєдіяльності бактерій, що мешкають на поверхні шкіри кожного. Тому раптова зміна цих самих «ароматів» може свідчити, що з твоїм організмом щось не так. Давай розбиратись!

Пір’я

Якщо ти раптово вловила від себе запах свіжообщипаного пір’я, то ймовірно захворіла на краснуху. Іншими ранніми симптомами цього захворювання є підвищена температура, загальна слабкість, головний біль, невеликий нежить та першіння у горлі.

Хліб

Якщо твій піт почав пахнути свіжоспеченим житнім хлібом, це може свідчити про зараження тифом. Наївно думати, що зараз це захворювання зустрічається рідко: за рік на нього перехворює понад 20 мільйонів людей у світі і не менше 200 тисяч із них помирає.

Солодощі

Якщо твої потові залози почали виділяти солодкий запах, причина може бути в дифтерії – небезпечному інфекційному захворюванні, смертність від якого досягає 50%.

Груші

Піт почав пахнути грушами та ацетоном? Бігом до лікаря, адже це один із симптомів цукрового діабету.

Оцет

Якщо виділення стали віддавати чимось кислим, то організм попереджає тебе про зараження туберкульозом.

Аміак

Різкий аміачний запах тіло виділятиметься при захворюваннях нирок. Зволікати не можна: швидше звернися до лікаря, здай аналізи і дізнайся, що з тобою не так.

Яєчний білок

Запах вареного яєчного білка чи сірки стане правильною ознакою проблем зі шлунком чи кишечником. Встановити причину точніше зможе лікар.

Риба

Якщо піт почав віддавати свіжою рибою чи хлором, перевір печінку! Додатковими симптомами в цьому випадку будуть біль і тяжкість у правому підребер’ї, нудота та блювання, біль у м’язах та підвищена температура.

Мишачий запах

Мишачий запах або, як його ще називають, «запах старості» з’являється при порушенні обміну речовин, а також рідкісному спадковому захворюванні під назвою фенілкетонурія, пов’язаним із збоєм обміну амінокислот.

Молочна сироватка

Якщо піт почав віддавати молочною сироваткою, це може казати про подагру. Захворювання характеризується відкладенням солей у всіх суглобах та нирках та за відсутності правильно підібраного лікування може призвести до інвалідності.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Як зрозуміти, що ти використовуєш маску для обличчя неправильно: 5 грубих помилок

Маски для обличчя роблять домашній догляд для обличчя більш інтенсивним і допомагають швидко реанімувати шкіру…

4 години тому

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають,…

5 години тому

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось…

1 день тому

Коли краще їсти, до чи після тренування: вчені знайшли відповідь

Питання про те, коли все ж таки треба їсти — до тренування чи після нього,…

1 день тому

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

2 дні тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

2 дні тому