Лайфстайл

Чому українці почали сваритися між собою і як цьому запобігти

Звуки сирени, реальні вибухи і руйнація будівель, поранення і смерті людей, перебування тривалий час у бомбосховищах та підвалах – це все стало реаліями нашого життя. Суцільний стрес оголює нерви, позначається на самопочутті й соціальних контактах.

У такі часи важко зберігати спокій, врівноваженість і чутливість один до одного. Конфлікти можуть виникати на фоні страху та зневіри, поганого фізичного самопочуття і невизначеності чи незмінності ситуації. Коли навіть елементарні базові життєво-важливі потреби не зодовольняються.

Як в цей непростий час тримати свої нерви в порядку та уникати конфліктів?

  • Перше, що треба зробити — усвідомити, що «нервовий розлад» — це нормальна реакція на ненормальні події. Намагаємося спокійно реагувати на роздратування, страх, гнів, сльози оточуючих. Пробачаємо слабкості. Так само не картайте себе за нервові зриви.
  • Думаємо, що доброго для себе та інших можемо зробити зараз, не заглядаючи надовго у майбутнє. Уникаємо стану бездіяльного переживання на користь покрокового виконання плану на день. Коли увага зосереджена на тому, що я можу і маю сьогодні зробити, не залишається часу на переживання та непорозуміння з іншими.
  • Бути корисним. На перший погляд може здаватися парадоксальною порадою, але спрямованість на інших людей і прагнення допомогти стабілізує наш власний емоційний стан, знижує тривожність, зменшує відчуття страху, а тому робить нас менш конфліктними.
  • Прагнемо досягати продуктивності. Важливо робити те, що вміємо робити, те, що добре виходить. Коли бачимо результати своїх зусиль, це підсилює віру в перемогу. Коли відчуваємо і помічаємо свій внесок у спільну справу, це вселяє надію, дозволяє спілкуватися на позитиві на противагу сваркам і конфліктам.
  • Проявляйте турботу про себе. Добре мати хоч якийсь час суто для себе та, виходячи з актуальної ситуації, задовольняти свої базові потреби: у їжі, сні та відпочинку, теплі, спілкуванні та усамітненні.
Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Не вправи і не дієта: 8 несподіваних способів розігнати метаболізм

Зовсім не обов'язково нарощувати м'язову масу, щоб витрачати більше калорій, адже існують альтернативні методи прискорення…

19 години тому

Дієтологи розповіли про 7 головних помилок, які роблять жінки в спробах схуднути

Може здатися, що процес схуднення досить простий: потрібно витрачати більше калорій, ніж отримуєш з їжею.…

2 дні тому

Названо доступні продукти, які «розгойдають» стомлений мозок і покращать пам’ять

Факт, відомий кожній: у моменти втоми та нервової напруги нас тягне на прості вуглеводи, булочки…

2 дні тому

Як влітку приховати крупні руки: ідеї, щоб стильно обіграти фігуру

«Правильний» фасон одягу здатний багато на що. Давай використовувати це з розумом! Не хвилюйся, якщо…

3 дні тому

Худнемо вночі: 5 способів спалювати більше калорій під час сну

Здавалося б, все просто: «більше рухайся, менше їж». Але коли доходить до реальних дій, з’являється…

3 дні тому

Чому не можна купувати розрізані кавуни і як це може призвести до отруєння

Оскільки зараз сезон кавунів в розпалі, не зайвим буде нагадати читачам, що ці ягоди в…

4 дні тому