Здоров'я

Як привчити себе снідати: 9 корисних порад

Корисний сніданок — те, чого потребує організм для підтримки здоров’я. Але багато хто позбавляє себе можливості насолодитися першим прийомом їжі. Хтось боїться запізнитися на роботу, а інші зовсім не відчувають голоду до обідньої перерви. Але щоб налагодити роботу всього організму, тобі варто привчити себе снідати. Про те, як це зробити, розповідаємо у матеріалі.

Починай ранок зі склянки води

Багато дієтологи рекомендують щодня випивати склянку води натще. Бажано, щоб вода була негазованою та чистою. Підійде як фільтрована, так і тала або джерельна вода.

Крім того, що чиста вода допомагає позбутися шкідливих речовин та очищає стінки кишечника та шлунка, вона також покращує обмін речовин. Через це органи та тканини швидше забезпечуються киснем та поживними речовинами. А це сприяє швидшому перетравленню їжі та появі почуття голоду.

Залиш на сніданок улюблену їжу

Протягом дня, а особливо ввечері, багато хто з нас намагається ретельно стежити за тим, що кладуть на тарілку. Але якщо перед сном з’їдена шоколадка або круасан дійсно можуть призвести до набору зайвої ваги, зранку їсти цілком безпечно.

Тому, якщо ти хочеш привчити себе до сніданків, додай до цього прийому їжі не тільки корисні, а й улюблені продукти. Головне, щоб сніданок складався не лише зі швидких вуглеводів, інакше протягом дня ти постійно відчуватимеш голод.

Готуй сніданок звечора

Якщо з ранку в тебе немає ні бажання, ні часу готувати собі їжу, навряд чи сніданки ти можеш назвати улюбленою їжею. Щоб виправити це, запам’ятай кілька рецептів корисних та смачних страв, які можна приготувати увечері.

Наприклад, ти можеш подрібнити у блендері горіхи, фініки та інші сухофрукти, а потім змішати їх із натуральним йогуртом. Щоб страва вийшла більш поживною, додай до неї чайну ложку насіння чиа.

Ще один простий спосіб позбавити себе ранкового готування — їсти на сніданок те, що залишилося від вечері.

Утримайся від перекусів перед сном

Останній повноцінний прийом їжі повинен бути не раніше ніж за 3-4 години до сну. Інакше через почуття голоду організм припинить постачання мелатоніну і ти зіткнешся з безсонням.

Але перекушування перед сном також навряд чи будуть корисними. Особливо якщо ти вважаєш за краще їсти солодощі, фастфуд або іншу шкідливу їжу.

Якщо хочеш привчити себе до сніданків і налагодити режим сну, постарайся позбутися звички перед сном.

Привчи себе робити ранкову зарядку

Навіть найпростіша ранкова зарядка надає комплексний вплив на організм. Вона активізує кровообіг, підвищує пружність м’язів, стимулює роботу мозку.

Крім того, у процесі фізичної активності ми втрачаємо калорії, які організм хоче якнайшвидше заповнити. Тому навіть після 10-хвилинної зарядки ти відчуєш необхідність у тому, щоб поснідати.

Купи гарний посуд та прилади

Якщо тобі важлива естетична сторона процесу, потурбуйся про те, щоб посуд для сніданку був гарним. Купи стильні серветки, зручні склянки та прочитай про те, як правильно сервірувати стіл. Можливо, це допоможе тобі перетворити сніданок зі звичайного прийому їжі на гарний ритуал.

Вживай на вечерюклітковину та білок

Щоб вранці відчувати себе бадьорою та бути налаштованою на сніданок, тобі варто ретельно продумати свою вечерю. Бажано, щоб вона складалась зі складних вуглеводів, білка, що легко засвоюється, і некрохмалистих овочів.

Ідеально поєднуються між собою та відповідають цим вимогам запечений лосось, стручкова квасоля та спаржа або куряче філе з тушкованою капустою та свіжими томатами.

Почни з легких сніданків

Ще один спосіб полюбити сніданки — почати поступово вмикати їх у свій раціон. У перші кілька днів ти можеш обійтися натуральним йогуртом чи легким смузі. Згодом твій організм звикне до ранніх прийомів їжі і ти зможеш зробити сніданок суттєвішим і щільнішим.

Намагайся їсти за режимом

Режим харчування – те, з чого починається підхід до здорового способу життя. Наш організм є живим механізмом, що працює за циркадними ритмами. Відповідно до них функціонують нервова, гормональна та травна системи.

Щоб прокидатися з апетитом, протягом дня тобі потрібно їсти чотири рази на день із проміжками о 3-4 годині. Не менш важливо, щоб твоє харчування було збалансованим, різноманітним та якісним.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

23 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

1 день тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

2 дні тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

3 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

3 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

5 днів тому