Лайфстайл

Як підготувати клематиси до зимівлі: 4 правила

Клематиси – це рослини, які потребують особливого догляду восени. Тому кожен садвник чудово розуміє, що до укриття клематисів слід ставитись відповідально, адже навіть незначна помилка може призвести до їхньої загибелі.

Коли починати укриття

Типова помилка багатьох дачників – це поспіх. Хочеться якнайшвидше закрити ліани, щоб вони були захищені від низьких температур.

Але якщо поспішити з укриттям, усередині почне збиратися конденсат, що призведе до загибелі. Також через укриття клематиси можуть перегріватися, а це стане великою проблемою.

Є базове правило: клематіси потрібно вкривати, коли температура близько -5 градусів.

Багато хто може сказати, що за таких температур складніше працювати на ділянці. А чому б не підготуватися заздалегідь? Кожен може встановити дуги, підготувати плівку та виконати інші роботи.

Ще одна типова помилка стосується того, що більшість дачників вважають ліани тропічними рослинами. Кожен має розуміти, що клематиси є різних сортів. Якщо вони зовсім не підходять для вирощування у певному регіоні, вони загинуть навіть після якісного укриття.

Як обрізати клематиси

Правила обрізки клематисів відрізняються залежно від сорту та особливостей цвітіння. Якщо клематиси цвітуть на простках з минулого року, від обрізки слід відмовитись.

Однак для таких рослин слід виконувати якісне укриття. Справа в тому, що вони можуть не витримати низьких температур, через що уповільнюється зростання.

Якщо цвітуть гілки минулого та поточного року, слід замислитись про обрізування. Гілки клематисів у цьому випадку вкорочують приблизно до 1 метра. Також слід виконувати ретельне укриття, адже такі клематиси не відрізняються морозостійкістю.

Якщо клематиси цвітуть на свіжому прирості, їх обрізка має бути максимально короткою. Досвідчені дачники радять залишати до 3 пар бруньок.

Після такого обрізання виконувати повноцінне укриття не обов’язково. Про укриття варто замислюватись лише у північних регіонах, де можуть бути критично низькі температури.

Яка небезпека для клематисів узимку

Ключовий період – це початок зими. У цей час може постійно змінюватися температура. А постійні відлиги чи низькі температури не обіцяють нічого хорошого. Також особливу увагу слід приділяти кількості снігу. Якщо у регіоні випадає достатньо снігу, укривати не обов’язково. У регіонах, де снігу мало, укриття точно слід виконувати.

Підготовка ліан до зимівлі

У першу чергу потрібно очистити грунт біля рослини, позбутися опалого листя та інших рослинних залишків. При ігноруванні базових правил збирання можуть виникнути процеси гниття або виявляться грибкові захворювання.

Багато хто забуває, що ліана вразлива до грибкових захворювань. Тому восени є сенс виконувати профілактичну обробку.

Для цього можна використовувати «Фітоспорин» або розчин «Фундазолу». Профілактичну обробку від грибків можна назвати ключовою, ігнорувати її не варто.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Японці були здивовані, що можна приготувати роли ледачим способом

Японці роками вчаться робити ідеальні суші та роли. А в нас інтерпретували страву, щоб її…

6 хв. назад

Городники розповіли, яка рослина здатна захистити помідори від борошнистої роси

Сезон помідорних плантацій зовсім скоро почнеться. Наразі потрібно підготуватися, щоб захистити майбутні посадки від шкідників…

35 хв. назад

Розкрито секрет приготування дієтичного млинця з начинкою на сніданок

Такий млинець відмінно підійде на сніданок. Він ніжний та поживний. А секрет приготування та дієтичності…

1 годину назад

Кулінари назвали 8 найкращих спецій для червоної риби

Червона риба не потребує особливої реклами та презентації. Багатий склад поживних та цінних речовин, ніжний…

2 години назад

3 відходи, які не можна класти в компостну яму: помиляються багато дачників

Багато городників встановлюють на своїй заміській ділянці ящик. Або викопують яму. Потрібно це для збирання…

3 години назад

Незвичайний спосіб варіння буряків без брудних каструль та запаху

Ви дійсно можете приготувати буряки в мікрохвильовій печі протягом декількох хвилин. Тепер не треба чекати…

3 години назад