Лайфстайл

Як зробити добриво для городу з яєчної шкаралупи

Зробити ґрунт родючим, підвищити врожайність — основне прагнення кожного городника. Саме тому в арсеналі завжди є різноманітні добрива. Одне з органічних джерел — яєчна шкаралупа. Не поспішайте її викидати. В ній високий вміст кальцію, а він потрібен для багатьох садових та городніх культур.

Склад та користь шкаралупи від яєць

Карбонат кальцію складає 90% шкаралупи. Особливо речовина є цінною для молодих рослин та зелені. При додаванні у ґрунт також відзначається корисна дія. Він стає лужним. Коли є потреба нейтралізувати кислотність, спробуйте додати яєчну шкаралупу у розмірі 500 г на кожен квадратний метр ділянки. Також це відмінний засіб для розпушення ґрунту.

Способи застосування

Один із варіантів — додавання у компост. Це збільшує його поживну цінність. Шкаралупу треба подрібнити. Повноцінно розкладається речовина протягом двох років. На 90% її склад карбонат кальцію, але саме інші 10% додають поживні речовини. В цій невеликій частині міститься 27 елементів: кремній, молібден, фтор, цинк, залізо і ін.

Підкормка для рослин

Подрібнену шкаралупу рекомендується додавати у лунки під час висаджування розсади. Дозування — 0,5 ч.л. на одну рослину.

Навесні за таку підкормку будуть вельми вдячні кущі чорної смородини та малини. Процедуру можна повторити і після осіннього збору врожаю.

Картопля, баклажани, помідори, болгарський перець — їх потрібно поливати настоєм із яєчної шкаралупи. Але тільки на стадії молодих рослин. Настій готують наступним чином. На 1 л окропу додають 50 г шкаралупи. Настоювати потрібно протягом тижня. Коли буде готовий, розбавляють простою водою у співвідношенні 1:3 та поливають рослини.

Один раз на два тижні настій можна використовувати для поливу цибулі, буряка, огірків, зелені, квасолі. Якщо на ділянці у вас є декоративні однорічні квіти, також підливайте їх один раз на тиждень.

Користь від яєчної шкаралупи для городу беззаперечна. Тож не викидайте її. Видаліть із середини плівку та білкові залишки, після чого залиште матеріал в сухому місці підсихати. Зберігати готовий матеріал можна у пакетах або герметичних ємностях.

Пугачова Людмила

Закінчила Українську академію друкарства по спеціальності «Видавнича справа та редагування». Диплом редакторки переміг диплом економістки, відкривши в душі любов до текстів, а не до розрахунків та формул. Редактор рубрик lifestyle, кулінарія і поради.

Останні новиники

Румяний омбре-манікюр: тренд, який буде хітом восени та взимку

Такий варіант дизайну нігтів, напевно, порадує любительок мінімалізму. А ще він чудово виглядає і на…

16 години тому

3 найкращі гарніри для жінок 45+: прискорять метаболізм і продовжать молодість

Вуглеводи - це невід'ємна частина здорового раціону харчування незалежно від віку. Але якщо в молоді…

17 години тому

Як уникнути набряків: причини їх появи та найкращі методи боротьби

Набряки не найгірше, що може бути, тим паче, якщо ти знаєш, від чого саме вони…

2 дні тому

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

3 дні тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

3 дні тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

5 днів тому