Краса

“Справжня жінка ходить по магазинах одна”: п’ять корисних порад для “розумного” шопінгу

Виявляється, усвідомлений шопінг теж має свої закони. Стиліст Анастасія Надточій розповідає, як ходити за покупками правильно.

Жінкою бути ох, як непросто. З одного боку, весь час хочеться оптимально розподілити особистий, а можливо і сімейний бюджет, а з іншого, душа постійно вимагає щось новенького. Сьогодні хочеться одягнутися в класику, завтра додати до гардеробу яскравих відтінків, ще післязавтра терміново накупити модної біжутерії, якої завжди мало.

Виявляється, планування бюджету та пристрасть до придбання нових речей цілком можна поєднати і в цьому допоможуть п’ять правил розумного шопінгу. Стиліст Анастасія Надточій розповіла, як ходити по магазинах правильно.

Діаграма сфер життя

У вільній формі на листочку або, наприклад, у програмі Excel випишіть усі сфери свого життя (робота, спорт, зустрічі з подругами, відпочинок на морі тощо). Подивіться уважно, що вийшло, тепер потрібно зрозуміти, скільки часу вашого життя займає та чи інша сфера.

Кількість речей у гардеробі для кожної сфери життя, у відсотковому відношенні має відповідати часу, який ви витрачаєте на цю сферу. Наприклад, якщо 60% свого часу ви проводите на роботі, то й 60% вашого гардеробу має складатися з речей ділового стилю. Значить, не варто купляти чайні сукні по акційних цінах на розпродажах, а варто зосередитися на покупці базового костюм

Розбір гардеробу

Потрібно витягнути всі речі з шафи, включаючи взуття, сумки, окуляри, аксесуари, прикраси та інше. Необхідно перебрати та відкласти убік все те, що: вже зношене (катишки, затяжки, потертості, вицвітання тощо), застаріло (речі, які згодом втратили свою актуальність), не за розміром, не підходить до зовнішності,те що вже набридло.

Відкладені речі можна акуратно скласти в ящик для зберігання і на деякий час прибрати з очей. Якщо після закінчення, наприклад, двох місяців ви не згадали про ці речі- з легкістю розлучайтеся з ними (утилізуйте, продайте, подаруйте).

Приміряння та складання комплектів

Щоб проаналізувати гардероб треба  приміряти всі речі, після чого необхідно скласти комплекти з подальшою їхньою фотофіксацією. Сфотографувати комплекти можна кількома способами: фотографія комплекту на собі, або просто розкладеного на підлозі. Фотофіксація є найважливішим етапом під час планування шопінгу. Адже завдяки фотографіям ви зможете зафіксувати комплект і потім не задумуватись, що вдягнути, а також  зрозуміти те, що потрібно докупити.

Скласти список покупок

Вже на цьому етапі прийде розуміння того, якими речами необхідно доповнити свій гардероб. Тепер можна скласти список покупок та розраховувати бюджет на шопінг.

Вимоги до списку покупок:

  1. Складання списку покупок має відбуватися після ретельного розбору гардеробу;
  2. Речі зі списку покупок повинні грамотно вписуватися в комплекти, що вже є. Вони завершують, доповнюють або змініють образ.

Наприклад:

*акцентні речі та аксесуари як зміна гардеробу з переважанням базових речей

* при гострому дефіциті в гардеробі бази, необхідно акцентувати увагу на придбанні речей простого, лаконічного крою в однотонних кольорах.

* придбання капсульного гардеробу для певної сфери життя (робота, спорт, зустрічі з подругами, відпочинок на морі тощо).

Базові речі-це речі не на один сезон, а значить, економити на них не варто. Речі з бюджетних матеріалів швидко покриються катишками і втратять вигляд.

Речі, з вашого wish-list повнні бути докладно описані, а саме: колір, фасон, фактура тканини тощо.

При плануванні бюджету напроти кожної речі зі списку покупок вказуємо орієнтовну вартість. Якщо підсумкова сума вийшла занадто великою можна розтягнути покупку  речей більш тривалий період, тобто купляти речі поступово, у порядку черги, відповідно до виставлених пріоритетів.

Комфорт та краса

Одягайте на шопінг зручний, комфортний одяг та взуття. Так примірка пройде набагато швидше з мінімальними втратами сил та енергії. Під кінець ви не будете такими втомленими та роздратованими, а значить, є менша ймовірність здійснювати емоційну покупку.

При поході на шопінг нанесіть хоча б мінімальний макіяж. Так, як в примірювальній для жінки дуже важливо бачити гарне відображення в дзеркалі. Плюс, макіяж з правильно підібраним відтінком тонального крему дозволяє відразу зрозуміти, чи підходять вам саме ці кольори в новому одязі.

Похід на шоппінг в “гордій самотності”

На шопінг краще ходити самій. Подруга — це, звичайно, цікаво і добре, але так ваш похід по магазанах затягнеться у рази, що знову ж таки призведе до втоми і, як наслідок, до покупок за принципом «Ну гаразд, візьму!». Плюс, у кожної людини свій смак і своє бачення, і подруга може просто умовити вас придбати те, що вам було не так уже й потрібне.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

Останні новиники

Яку воду правильно додавати до плову: гарячу чи холодну

Від плову очікують, що він буде розсипчастий, ароматний та дуже смачний. Щоб він був саме…

11 хв. назад

Городники розкрили трьохетапну схему підживлення часнику: виросте «розміром з кулак»

Великий часник виростити можна, якщо забезпечити на етапі вирощування потрібними добривами. Від них залежить половина…

41 хв. назад

Кулінари розповіли про 5 спецій для приготування річкової риби: більше смаку та аромату

Річкова риба суттєво відрізняється від морської. Саме тому потрібно ретельно підбирати спеції, які зможуть її…

1 годину назад

Досвідчені городники розповіли, як позбутися фітофторозу на помідорах: прості дієві засоби врятують урожай

Фітофтороз – грибкове захворювання багатьох рослин. Помідори не виняток. Причини виникнення фітофторозу на помідорах можуть…

2 години назад

Японці були здивовані: можна приготувати роли «ледачим» способом

Японці роками вчаться робити ідеальні суші та роли. А в нас інтерпретували страву, щоб її…

2 години назад

Городники розповіли, яка рослина здатна захистити помідори від борошнистої роси

Сезон помідорних плантацій зовсім скоро почнеться. Наразі потрібно підготуватися, щоб захистити майбутні посадки від шкідників…

3 години назад