Кулінарія

9 «лайфхаків» по приготуванню смачного супу

Що може бути простішим приготування супу. Зварити бульйон і додати в нього подрібнені овочі. Виявляється, не все так просто, як здається на перший погляд. Кожна господиня має свої секрети та таємні інгредієнти.

Лайфхаки по приготуванні супу

Все починається з вибору м’яса. Всі кухарі в один голос запевняють, що ідеальним м’ясом для приготування бульйону є телятина. Її структура зовсім нежирна. Швидко розварюється. У її складі знаходиться така речовина, як колаген, який виділяє значну кількість желатину.

Якщо говорити про свинину, то краще брати шматки з мінімальною кількістю жиру. Курку краще вибирати ту, що була вирощена без застосування антибіотиків та токсичних речовин. Баранину варто брати свіжу, без стороннього неприємного запаху. Найідеальніший варіант – додавання кількох видів м’ясних продуктів, а також різних субпродуктів, іноді морепродуктів.

Приготування бульйону з овочів. Ті, хто дотримуються дієти, або практикують вегетаріанство, часто готують супи на основі овочевого бульйону.

Для його приготування необхідно використовувати цибулю цілою (іноді для більш яскравого смаку її попередньо обсмажити на сухій сковорідці), моркву, селеру, пучок запашних трав, іноді для пікантності додається часник і перець чилі.

Щоб ця основа набула яскравого та насиченого смаку, їй необхідно дати час щоб настоялась. А найкраще це зробити за день до приготування супу.

Прозорість бульйону. Домогтися цього результату досить легко. По-перше, необхідно використовувати добре очищену воду (відфільтрувати її). Промивати шматки м’яса досить ретельно.

Потрібно при кипінні ретельно видаляти піну шумівкою, що утворилася. Найголовніший секрет – м’ясо заливається холодною водою.

Якщо його залаити  гарячою водою, то мікроелементи, що містяться, і протеїн швидко згорнуться, утворюючи непотрібну піну. Так, безумовно, м’ясний продукт у результаті вийде м’яким, а от бульйон вийде каламутним і гіркуватим на смак.

Подрібнення овочів. Нарізка має виконуватися лише гострим ножем. Більшості це здасться досить смішним і відомим фактом.

Чому саме гострота тут відіграє велике значення? Тупе лезо тисне на овоч, видаляючи сік. Потрапляючи в каструлю, більшість інгредієнтів вже позбавлені власної вологи, що згубно позначиться на підсумковому смаку.

Відтінок супу. На багатьох інтернет-порталах можна побачити фото супів з наявністю яскраво вираженого золотого відтінку. Давним-давно кухарі довго міркували, яким чином цього можна досягти, і зрештою придумали.

Попередньо морква і цибуля розрізаються навпіл прямо в лушпинні, обсмажуються на сухій сковорідці і тільки потім додаються в загальну каструлю, де вариться суп. Якщо цей процес зробити з додаванням олії, це подарує готовій страві зайву жирність і каламутний колір.

Густий бульйон. Щоб досягти густоти, багато хто додає різні продукти: крохмаль, пшоно, або рис, борошно, макаронні вироби. Якщо під час приготування кулінар приймає рішення про додавання крупи, слід враховувати те, що багато круп за часом готуються довше, ніж картопля.

Макаронні вироби, навпаки, швидші. Отже, попередньо необхідно зробити тимчасовий розрахунок. Якщо є бажання додати борошно, то попередньо його обсмажте на сухій сковорідці до утворення золотого відтінку з явним запахом печеного печива.

Якщо цього не зробити, то смак буде, на жаль, зіпсований.

Приправи та додавання зелені

Не варто боятися додавання в бульйони та супи спецій. Головне – відчувати міру. Універсальними є часник, чорний перець горошком, суміш перців. Якщо хочеться ноток Італії, то можна додати сушені базилік, розмарин та чебрець.

Потягло на Кавказ, то це зіра, кумін, коріандр. Все залежить від смакових уподобань. Свіжу зелень додають наприкінці, за кілька хвилин до вимкнення плити. Інакше вона підв’яне і виглядатиме не зовсім естетично.

Зняття проби

Не потрібно чекати, доки суп приготується, смак можна збалансувати ще в процесі приготування. Дегустувати потрібно та необхідно.

Якщо є відчуття, що смак супу досить прісний, можна досолити. Якщо хтось любить кислуватий смак, то додайте невелику кількість соку лимону або оцет.

Експерименти у приготуванні. Рецепт – це лише канва. Її можна сміливо налаштовувати під себе. Не варто боятись фантазувати. Не є любителем будь-якого інгредієнта, сміливо замініть його чимось або просто не додавайте.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

Як підняти лібідо восени: мало хто знає про властивість цього овочу

Цей овоч завжди є на поличках магазину, коштує копійки, але користь має неймовірну. Він корисний…

19 години тому

Чому живіт випирає, навіть коли схудла, і як його прибрати

Випираючий живіт може здорово зіпсувати настрій, якщо ти бачиш себе у дзеркалі у невигідному ракурсі.…

20 години тому

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

3 дні тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

4 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

5 днів тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

5 днів тому