Лайфстайл

Як за допомогою хліба збільшити врожай

У прагненні уникнути використання хімічних препаратів і отримати відмінний урожай садівники та городники використовують для підживлення найнесподіваніші продукти. Наприклад, хліб. Для цього не обов’язково спеціально купувати буханець, достатньо не викидати зрізані скоринки, запліснявілі і шматочки, що підсохли. Все це в умілих руках перетвориться на найцінніше добриво.

Чим корисний хліб

Хліб сам по собі не такий вже й поживний для рослин. У ньому міститься і азот, і фосфор, та інші елементи, але у невеликих кількостях.

Найвище у хлібі вміст вуглеводів, але це не дає саме собою великого ефекту. Тоді чому хліб є дієвим підживленням.

Відповідь проста: він живить корисні мікроорганізми та стимулює їхню діяльність. А вони, своєю чергою, з подвоєною силою забезпечують рослини поживними речовинами.

Відмінний результат хлібний настій показав на огірках, томатах, півонії, полуниці, ягідних чагарниках.

Важливо: під часник, цибулю, картоплю таке підживлення вносити не рекомендується.

Як приготувати хлібне добриво

Є багато рецептів, але найчастіше настій готують із буханця чорного хліба (або приблизно такого ж об’єму підсохлих шкоринок і шматків) і 5 літрів води. Шматки хліба заливають водою, встановлюють щось важке зверху, щоб вони вкрилися водою, і залишають у теплому місці на 5-7 днів.

Через тиждень проціджують настій, розбавляють до 10 літрів і використовують для поливу під корінь або обприскування листом. Краще використовувати дощування з лійки, тому що дрібні частинки хліба навіть після проціджування забивають розпилювач.

Засіб можна покращувати, враховуючи переваги різних рослин. Наприклад, для підживлення огірків у настій додають йод (10 мл на цебро). Полив проводиться кілька разів за сезон, приблизно кожні півтора-два тижні.

Томати мають особливу потребу у фосфорі та калії під час плодоношення. У настій перед застосуванням додають золу або кісткове борошно.

Смородина любить крохмаль, тому спочатку у добрива разом із хлібом закладаються картопляні очищення.

Чи можна використовувати пліснявий хліб

Багато хто побоюється, що пліснява може нашкодити рослинам. Але ті плісняві гриби, які з’являються на хлібі, навпаки, корисні.

Вони виділяють антибіотик, який має оздоровлюючу дію на ґрунт, пригнічує деякі патогенні мікроорганізми та захищає кореневу систему. Тому засіб, приготований з цвілим хлібом, ще корисніший, ніж звичайний.

Деякі дачники не витрачають час на настоювання та поливи. Вони просто кладуть шкоринки в лунки перед посадкою або розкладають під мульчею. Однак слід враховувати, що таке “частування” може залучити мишей.

Сергій Пасевич

Закінчив ХНТУСГ в 2008 році і з тих пір працював в різних інтернет-виданнях, поки не почав створювати свої. Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

Як найкраще носити міні в холодну погоду: обирайте в’язані варіанти

Зазвичай в осінньо-зимовий сезон сукні не стоять на першому місці у списку речей, які ми…

20 години тому

Цей принт замінить леопардовий восени та взимку 2024/2025

Анімалістичні принти давно захопили модний світ. Якщо минулого сезону всі буквально божеволіли по леопардовому орнаменту,…

2 дні тому

З яким взуттям носити популярні в цьому сезоні шуби

Шуби — наймодніший верхній одяг сезону осінь-зима 2024/25. Ними дизайнери пропонують замінити пуховики, дублянки, утеплені…

3 дні тому

Які штани популярні восени та взимку 2024/2025: 10 пар

Після закінчення тижнів моди ми вивчаємо глобальні тренди. Найчастіше серед них виявляються нетривіальні рішення, експериментувати…

3 дні тому

5 найкращих поєднань взуття, яке підходить до пальта цієї осені

Пальто – наш незамінний осінній супутник. Щоправда, образи з ним не завжди виглядають так само,…

3 дні тому

Стильні пуховики на осінь-зиму 2024/25: головні тренди

Осінь відчувається вже в кожному подуві вітру, тому саме час обговорити головні тренди верхнього одягу,…

4 дні тому