Лайфстайл

Як використовують кавову гущу на городі

Багато людей, які зловживають кавовими напоями, викидають каву і навіть не замислюються, що її можна застосувати з користю. Однак є кілька корисних способів застосування кавових залишків у садівництві.

Подробиці

Після проведення термічної обробки в кавовій гущі залишаються корисні мінерали, як фосфор, калій і азот. Всі ці речовини дуже корисні та можуть стати відмінним добривом для рослин. Є два основні способи використання кавової гущі.

  • Перший полягає в тому, щоб змішати залишки кави з ґрунтом (бажано у співвідношенні один до одного), після чого такий ґрунт автоматично стане більш корисним для посадженої на нього рослини.
  • Другий спосіб досить простий у виконанні. Можна висипати залишки кавової гущі прямо на клумбу, вони вберуться самі і збагатять ґрунт корисними речовинами.

Важливо: кава, яка використовується при таких процедурах, не повинна бути занадто густою. Інакше вона може створити «пробку», яка перекриє доступ повітря в ґрунт, і рослина може зав’янути.

Також кавова гуща дуже ефективно допомагає таким рослинам, як гортензії та троянди. Щоправда, ефект відчувається не відразу, і це може спричинити труднощі. Але при частому помірному удобренні кавовою гущею цих рослин, коли настане безпосередньо період їх цвітіння, він пройде в рази простіше і трохи швидше.

Кавова гуща також допоможе троянам та гортензіям залишатися здоровими та легше переносити деякі хвороби.

Кавова гуща здатна відлякувати шкідливих комах, серед яких мухи, слимаки, мурахи та равлики.

Єдиний, на думку деяких людей, недолік кавової гущі – вона приваблює дощових хробаків. Однак це далеко не так погано, як може здатися на перший погляд. Якщо у людини є в саду ферма з розведення черв’яків, це можна вважати навіть плюсом.

Залишки кавової гущі після добрива рослин можна віддати хробакам як корм. Але варто знати міру – не більше однієї чашки кавових залишків на тиждень. В іншому випадку грунт може стати занадто окисленим для хробаків і вони почнуть гірше почуватися.

Ще одна перевага кавової гущі полягає у її протимікробній властивості. Якщо регулярно удобрювати нею рослини, можна убезпечити їх від деяких важких захворювань, наприклад, грибка.

Відмінною властивістю кавових залишків також вважається їхня непереносимість котами. Якщо рослини будуть підживлені кавовою гущею, то коти перестануть ходити в туалет прямо на грядках.

Хорошим методом використання кавової гущі є можливість її додавання в компост. Компостна купа з кавовою гущею, що міститься в ній, надаватиме кращий ефект на характеристики рослин. Якщо розбавити кавову гущу невеликою кількістю води, її можна буде використовувати і для поливу саду або газону.

Сергій Пасевич

Закінчив ХНТУСГ в 2008 році і з тих пір працював в різних інтернет-виданнях, поки не почав створювати свої. Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

Останні новиники

10 способів використання олії чайного дерева для краси, чистоти та здоров’я

Після дискусій про плюси та мінуси кокосової олії багато хто почав шукати альтернативи. Одна з…

2 дні тому

Як швидко омолодити грубу шкіру п’ят за допомогою 10-хвилинного компресу з одного інгредієнта

Сухість стоп - це поширене явище, тому тут важливо дотримуватися регулярного та ефективного догляду. Якщо…

2 дні тому

Як скандинавські модники стилізують кардигани: 5 практичних ідей

Безсумнівно, в базовому осінньому гардеробі має бути хоча б один кардиган. А як його стилізувати,…

3 дні тому

Як створити затишний і комфортний образ в офіс для зайнятих леді

Інколи, навіть коли і час дозволяє, абсолютно не хочеться витрачати його на стилізацію образу. І…

3 дні тому

Що треба робити, щоб мити голову рідше: корисні поради від трихолога

Хочеш палку дискусію серед подруг, запитай їх, як з якою частотою правильно мити голову! Справа…

6 днів тому

Чому саме елегантні піджаки-пальто мастхев демісезону

Якщо ти добре "просьорчиш" інтернет, то помітиш, що піджаки-пальто в трендах вже не перший сезон.…

6 днів тому