Краса

Правильно обирай SPF-засіб: найнебезпечніші інгредієнти в кремах та спреях

Косметика з SPF – це надійний захист від шкідливого впливу сонячних променів. Але підбирати її необхідно дуже обережно, враховуючи індивідуальну реакцію організму на компоненти та їхню концентрацію. Деякі інгредієнти можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я, тому краще від таких засобів зовсім відмовитись та підшукати безпечну альтернативу.

Сьогодні на полицях магазинів можна знайти велику різноманітність сонцезахисних засобів. Вони відрізняються як консистенцією (креми, спреї, молочко, сироватка), а й складом. До нього необхідно виявляти особливу увагу при виборі косметики, оскільки в ній можуть бути небезпечні для здоров’я компоненти.

Термін SPF (сонцезахисний фактор) зазвичай пов’язують із косметикою, завдання якої – захищати шкіру від шкідливого впливу УФ-випромінювання. Показник дозволяє оцінити ефективність засобу. Наприклад, якщо людина може перебувати на сонці, не отримуючи опік протягом 20 хвилин, то після нанесення сонцезахисного крему SPF 15+ цей час продовжується в 15 разів.

Найбільш ефективними вважаються засоби SPF 50. Щоправда, сьогодні випускають косметику навіть із позначкою SPF 100, але це скоріше маркетинговий хід, оскільки жоден склад не може створити захист від УФ-випромінювання на 100%. Тому в спекотний день краще не нехтувати одягом, що прикриває ділянки з більш ніжною шкірою, головним убором і чорними окулярами.

Сонцезахисну косметику також потрібно вибирати з розумом. Деякі засоби можуть містити небезпечні інгредієнти чи речовини, які за високої концентрації викликають негативну реакцію організму.

Компоненти SPF, яких варто побоюватися

Деякі речовини у складі сонцезахисної косметики можуть чинити на шкіру прямо протилежну дію або викликати алергічну реакцію. Від користування такими засобами краще відмовитись.

Ретинол, вітамін А та його похідні

Ретинол і похідні вітаміну А часто додають в антивікові креми, а також косметику для боротьби з акне та пігментними плямами. Ці речовини омолоджують, розгладжують дрібні зморшки, посилюють регенерацію клітин. До складу засобів SPF їх включають, щоб вирівняти структуру та тон шкіри.

Але дія цих сполук має і «зворотний бік медалі». Вони мають фотосенсибілізуючу властивість і при великій концентрації можуть стати причиною сонячного опіку. Краще уникати косметики з таким складом та користуватися ретинолом окремо, відповідно до призначення фахівця.

Оксид цинку та діоксид титану

Ці речовини є фізичним сонцезахисним фактором. Вони добре відбивають УФ-промені, при цьому безпечні навіть у високій концентрації. Єдиний мінус косметики, що містить оксид цинку або діоксид титану, – великі частинки, що залишають білі плями на тілі та одязі.

Щоб уникнути цього неприємного ефекту, виробники пропонують засоби з наночастинками згаданих компонентів. Але в них і є головна небезпека. Проникаючи у глибокі шари шкіри, оксид цинку та діоксид титану сприяють виділенню вільних радикалів. Останні можуть запустити розвиток онкології.

Таким чином, сонцезахисні засоби з фізичним фактором шкідливі для здоров’я, якщо діючі речовини присутні в них у формі наночастинок. В інших випадках вони не становлять небезпеки для шкіри.

Оксибензон

Органічне з’єднання на основі вуглецю нерідко застосовується у складі косметики як сонцезахисний фактор. Воно поглинає промені типу А і В, що відповідають за утворення засмаги, що викликають опіки та провокують меланому.

У той же час оксибензон може бути небезпечним для здоров’я. Потрапляючи в кровотік, він має токсичну дію. Речовина входить у хімічну реакцію з хлором, яким нерідко знезаражують воду у басейнах,і утворює шкідливі побічні продукти. Оксибензон також може спричинити алергічну реакцію.

Але так відбувається, якщо з’єднання є у косметиці у великій кількості. З цієї причини слід уважно вивчати склад засобів перед тим як збираєтесь купити та уникати небезпечної концентрації інгредієнта.

Октокрилен

У складі сонцезахисної косметики цей інгредієнт після вбирання в шкіру вловлює УФ-промені, щоб вони не могли завдати шкоди клітинам глибоких шарів дерми. Він схвалений FDA у концентрації до 10%. Сам по собі октокрилен не створює надійного захисту, тому його часто комбінують з іншими хімічними сполуками.

При купівлі засобі SPF важливо звертати увагу на процент цього компонента у складі. У великих обсягах він діє як фотосенсибілізатор, тобто збільшує чутливість шкіри до УФ-променів та підвищує ризик опіку.

Октокрилен також стимулює виділення вільних радикалів. У дітей та людей з чутливою шкірою, як показали дослідження, він може спричинити алергічну реакцію.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

Безпечний домашній фумігатор проти комарів замість магазинної «хімії»

Постійно дихати хімічними засобами — не найкраща ідея. Виробники стверджують, що вони безпечні. Проте значно…

1 день тому

П’ять продуктів, які засмічують зливну трубу

Чи завжди ви замислюєтеся над тим, що саме зливаєте в мийку. Ніби нічого особливого, а…

2 дні тому

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі.…

2 дні тому

9 порад від фітнес-гуру для тих, хто ніяк не почне тренуватись вдома

Хочеш займатися, але не бажаєш ходити до спортзалу? Ти можеш провести відмінне тренування вдома і…

2 дні тому

Як видалити подряпини з пластикового підвіконня

Пластик належить до популярних та стійких до пошкоджень матеріалів. Проте на ньому також з часом…

2 дні тому

Як прибрати вм’ятини з лінолеуми за 30 секунд

Лінолеум — практичний матеріал для підлоги. Його легко вкладати, мити, але від важких предметів та…

3 дні тому