Лайфстайл

Як вдома виростити мандарин із кісточки

Багато любителів кімнатних рослин мріють виростити свій власний мандарин із кісточки. Це не лише прикрасить інтер’єр, а й подарує ароматні та смачні плоди. Але як виростити мандарин із кісточки у помірному кліматі? Це простіше, ніж ви думали!

Як виростити мандарин

Перш за все, вам необхідно вибрати якісне насіння. Віддайте перевагу насінню з мандаринових кісточок гібридних сортів, які мають високу схожість, швидше розвиваються, рано цвітуть і дають плоди, придатні в їжу. Кісточки повинні бути цілими, товстими та без пошкоджень.

Пророщування кісточки

Спершу потрібно проростити кісточку. Для цього загорніть її у вологу марлю або серветку та покладіть у тепле місце на кілька днів. Перевіряйте вологість тканини і чекайте на появу корінця.

Посадка кісточки в горщик

Потім потрібно посадити кісточку в горщик з живильним ґрунтом. Грунт повинен бути нейтральним або слабокислим, без торфу.

Ви можете придбати спеціальний субстрат для цитрусових або зробити його самі з перегною, лісової землі та піску. Горщик має бути невеликим, з дренажними отворами.

Покладіть кісточку на поверхню ґрунту та злегка притисніть її. Засипте тонким шаром землі та зволожте з розпилювача. Покрийте горщик поліетиленовим пакетом або скляною банкою та поставте на світле місце без прямих сонячних променів.

Поява паростків

Слідкуйте за вологістю ґрунту та провітрюйте горщик щодня. Через 2-4 тижні мають з’явитися перші паростки. Коли вони досягнуть 5-10 см, зніміть укриття та переставте горщик на південне вікно.

Догляд за мандарином

Тепер ваш мандарин потребує регулярного догляду. Поливайте його рівномірно, не допускаючи пересихання або застою води.

Обприскуйте листя теплою водою або ставте горщик на піддон з вологим камінням. Підживлюйте рослину двічі на місяць комплексним добривом для цитрусових.

Пересадка та формування крони

Пересаджуйте мандарин щороку в просторіший горщик з новим ґрунтом. Формуйте крону обрізанням або прищипкою верхівок пагонів після п’ятого листа. Захищайте рослину від шкідників та хвороб. При необхідності обробіть її інсектицидом чи народними засобами.

Цвітіння та плодоношення

Щоб мандарин зацвів і плодоносив, йому потрібно створити оптимальні умови. У теплу пору року виносьте горщик на балкон або сад, але уникайте протягів і різких перепадів температури.

Взимку приберіть рослину від батарей та забезпечте їй достатнє освітлення. Також можна стимулювати цвітіння гормональними препаратами.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

14 години тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

15 години тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

1 день тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

3 дні тому

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів…

3 дні тому

Яким має бути догляд за волоссям восени: головні секрети

Восени наші локони зазнають не менших випробувань, ніж у літній період. Як же зберегти волосся…

4 дні тому