Україна і Росія розробляють план нейтралітету, який передбачатиме відмову від НАТО в обмін на гарантії безпеки

0
Україна і Росія розробляють план нейтралітету, який передбачатиме відмову від НАТО в обмін на гарантії безпеки
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Видання Financial Time заявило, що Україна і Росія досягли значного прогресу щодо попереднього мирного плану. Деякі з 15-ти пунктів якого включають припинення вогню і вихід Росії з території України, якщо Київ оголосить нейтралітет і погодиться на деякі обмеження для своїх збройних сил.

Подробиці

Коментар Михайла Подоляка про цей інсайд:

Коментар Михайла Подоляка

Запропонована угода, яку українські та російські переговори вперше повністю обговорили в понеділок, передбачатиме відмову Києва від своїх амбіцій приєднатися до НАТО і обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи зброю в обмін на захист від таких союзників, як США, Великобританія і Туреччина.

Природа західних гарантій української безпеки — та їхня прийнятність для Москви — все ще може виявитися великою перешкодою для будь-якої угоди, як і статус українських територій, захоплених Росією у 2014 році.

Хоча Москва і Київ заявили, що вони досягли прогресу щодо умов угоди, українські чиновники залишаються скептично налаштованими до того, що президент Росії Володимир Путін повністю відданий встановленню миру. Москва може виграти час, щоб перегрупувати свої сили та відновити наступ. У середу Путін не виявив жодних ознак компромісу, пообіцявши, що Москва досягне всіх своїх військових цілей в Україні.

“Ми ніколи не дозволимо Україні стати оплотом агресивних дій проти нашої країни”, – сказав він.

Михайло Подоляк, старший радник президента України Володимира Зеленського, заявив Financial Times, що будь-яка угода передбачає: «війська Російської Федерації в будь-якому разі покинуть територію України, захоплену з моменту початку вторгнення 24 лютого, а саме південні регіони вздовж Азовське і Чорне моря, а також території на схід і північ від Києва».

Україна збереже свої збройні сили, але буде зобов’язана залишатися за межами військових альянсів, таких як НАТО, і утримуватися від розміщення іноземних військових баз на своїй території.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив журналістам у середу: нейтралітет для України на основі статусу Австрії чи Швеції є можливим і прийнятним. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що «абсолютно конкретні формулювання» «близькі до узгодження» на переговорах.

Незважаючи на прогрес у мирних переговорах, українські міста вже третю ніч поспіль зазнають потужних обстрілів, а Київ заявив, що починає контрнаступ проти російських загарбників.

У віртуальному зверненні до членів Конгресу в середу Зеленський закликав США ввести заборонену для зони польотів, або надати винищувачі чи інші засоби, щоб відбити атаку Росії на його країну, і ввести жорсткіші економічні санкції проти Москви.

У своєму зверненні Зеленський сказав, що Україна потребує підтримки Америки після того, як Росія почала «жорстокий наступ на наші цінності». Він закликав американців пам’ятати про напади на Перл-Харбор і вересень 2001 року та показав відео ракетних обстрілів, які руйнують українські міста.

Хоча Конституція України зобов’язує її прагнути до членства в НАТО, Зеленський та його помічники все більше применшують шанси України на приєднання до трансатлантичного військового альянсу, перспективу, яку Росія розглядає як провокацію.

«Зараз немає ефективної системи європейської безпеки, яку б модерувало НАТО. Як тільки почалася серйозна війна в Європі, НАТО швидко відійшло в сторону», – сказав Подоляк.

«Ми пропонуємо «українську модель гарантій безпеки», яка передбачає негайну та юридично підтверджену участь низки країн-гарантів у конфлікті на боці України, якщо хтось знову посягає на її територіальну цілісність», – додав він.

Україна, додав Подоляк, у рамках будь-якої угоди «безперечно збереже власну армію». Він також применшив значення заборони розміщення іноземних баз в Україні, заявивши, що це вже заборонено українським законодавством.

Двоє людей сказали, що передбачувана угода також включала положення про закріплення прав на російську мову в Україні, де вона широко поширена, хоча українська є єдиною офіційною мовою. Росія сформулювала своє вторгнення як спробу захистити російськомовних в Україні від того, що вона називає «геноцидом» з боку «неонацистів».

Подоляк зазначив, що «гуманітарні питання, у тому числі й мовні, обговорюються лише через призму виключних інтересів України».

Найбільшою проблемою залишається вимога Росії визнати Україною анексію Криму в 2014 році та незалежність двох сепаратистських держав у східному прикордонному регіоні Донбасу.

«Спірні та конфліктні території [перебувають] в окремому обговоренні. Поки що мова йде про гарантований вихід з територій, які були окуповані з моменту початку військової операції 24 лютого», – сказав він.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, чия нація намагається зіграти роль посередника в конфлікті, висловив сподівання, що переговори можуть принести результати після зустрічі з Лавровим.

“Я не збираюся вдаватися в деталі від імені двох країн, але я знаю, що між ними є зближення”, – сказав Чавушоглу.

Однак міністр оборони Великобританії Бен Воллес висловив скептицизм щодо прихильності Росії до дипломатії.

«У цьому конфлікті, цій війні триває масштабна інформаційна кампанія, і, звичайно, коли мова йде про Росію, ви повинні судити їх за їхніми діями, а не за їхніми численними словами».

попередня статтяЗСУ знищили колону, яка перевозила ракетні системи залпового вогню
наступна статтяПоказали розбиту техніку окупантів в аеропорту Херсона
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я