Лайфстайл

Алое вера: як доглядати за цією рослиною і від чого вона може страждати

Алое вера, у народі більше відомий як столітник. Цей сукулент, дуже невибагливий і здатний рости навіть у тих, хто зовсім не знайомий з основами догляду за рослинами.

Однак і з ним можуть виникати проблеми. Які саме і як ці проблеми вирішувати?

Подробиці

Проблема номер один – алое із зеленого раптово стає сірим або його листя набуває трохи червонуватий відтінок. Це говорить не про хворобу, а про те, що рослина зазнала певного стресу.

Наприклад, ви поставили горщик з ним на підвіконня, залите сонцем, а раніше він стояв у тіні. Нічого страшного не сталося: достатньо повернути алое у звичне середовище, і він знову зазеленіє.

Друга проблема – коренева гнилизна. Це вже куди серйозніше: при цій інфекції, викликаній бактеріями, листя алое поступово стає м’яким і починає опадати, а нове просто не відростає. В чому причина? У надто рясному поливанні. Алое здатний довго обходитися без вологи, оскільки накопичує її в стеблі та м’ясистому листі. І поливати його часто і багато не варто.

Коли ґрунт у горщику висох практично повністю (це легко перевірити за допомогою довгої бамбукової шпажки, встромивши її в землю), тоді і треба додати рослині води, але небагато. І щоб вода в горщику з алое не застоювалася і бактерії в ній не розмножувалися, додайте до грунту хороший дренаж.

Відмінне рішення при виявленні кореневої гнилі – пересадити сукулент у новий горщик зі свіжою, не зараженою землею. Полити його потрібно лише через три тижні після пересадки.

Проблема номер три – поява на столітнику коричневого листя. Причиною знову ж таки може бути надлишок води, який алое зовсім не потрібен. А, можливо, потемніле листя просто стало старим і готове відпасти. Видаліть їх зі стебла, дайте місце новим, молодим та зеленим листочкам.

Четверта проблема – кінчики листя починають жовтіти. Так буває, коли алое не може повною мірою засвоїти поживні речовини з ґрунту. І допоможе або підживлення рослини, або пересадка його в об’ємніший горщик з новою землею, добре удобреною перед цим.

Або ж алое пожовк тому, що йому бракує світла. Найчастіше він у такий спосіб “сигналізує” про це взимку. У зимові місяці підгодовувати алое небажано, оскільки сукулент “впадає в сплячку”. А переставити горщик з ним на світліше місце можна, щоб листя не жовтіло.

І проблема номер п’ять – листя починає ламатися, викривлятися і стає млявим. Це також привід подумати про те, щоб забезпечити алое нормальний рівень освітлення – природного чи штучного.

У теплі сонячні дні виносьте рослину на балкон або залишайте на підвіконні. Взимку потрібно забезпечувати додаткове підсвічування за допомогою фітолампи. Для нормального зростання та здорового зовнішнього вигляду сукуленту необхідно перебувати на світлі близько 6 годин на добу. Світло має бути не спрямованим, а м’яким та розсіяним.

Хворіти алое може і тому, що на ньому оселилися шкідники. Найчастіше на цій рослині селяться щитівка, борошнистий червець і павутинний кліщ. Визначити, чи не завелися на кущі шкідливі комахи, можна по листю: воно покривається восковим нальотом, жовтіє, стає млявими та опадає. Допоможе обробка алое та ґрунту в горщику фунгіцидами або, як у випадку з павутинним кліщем, акарицидами.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

1 день тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

2 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

3 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

3 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

4 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

5 днів тому