Лайфстайл

3 популярні способи зберегти жоржини після викопування

Зберегти жоржини до самої весни – це складне завдання, з яким важко впоратися навіть досвідченим садівникам.

Вся справа в технології та особливостях, які обов’язково варто враховувати. Є певні способи, які можна сміливо застосовувати, щоб зберегти бульби жоржин.

Подробиці

Згадайте дитинство, та квітники своїх мам і бабусь. Там обов’язково квітла дуже гарна квітка – жоржина. Їх багато видів, кожен по-своєму привабливий. Традиція вирощувати її активно продовжується і сьогодні. Тож варто знати особливості догляду за бульбами жоржин, щоб вони добре зберігались.

Що робити після викопування

Бульби цієї квітки не витримують наших суворих зимових морозів, тому їх варто викопувати з настанням перших осінніх заморозків.

Викопуючи бульби жоржин, слід виявляти обережність. Якщо ви їх випадково пошкодити або поводилися з ними грубо, вони просто пропадуть.

Відразу після викопування їх потрібно акуратно просушити на свіжому повітрі.

Через тиждень акуратно очистити від коріння, зрізаючи всі стебла, залишаючи лише 4-5 сантиметрів від шийки. Усі місця зрізів необхідно обробити, можна застосовувати вапно-пушонку чи інші схожі матеріали.

Відразу відправляти бульби на тривале зберігання не слід. Фахівці рекомендують їх потримати за температури до +25 градусів протягом одного тижня. Для зберігання слід підготувати дерев’яні ящики, укладаючи на їх дно щільний папір, шар ґрунту 3 сантиметри.

Жоржини слід акуратно укладати в ящик в один ряд. Важливо, щоб між цибулинами залишалася невелика відстань. Далі потрібно засипати всі порожнечі ґрунтом і викласти наступний ряд, якщо жоржини ще залишилися.

Погріб

Погріб вважається ідеальним місцем для зберігання жоржин. Постійна температура має становити від +1 до +7 градусів. Відносна вологість до 90%. У таких умовах бульби не зможуть пересохнути. Оскільки температура низька, вони не почнуть заздалегідь проростати.

Щоб зберегти бульби жоржин, слід регулярно стежити їх станом. Нерідкі ситуації, коли в окремих цибулин починається гниття. Простий приклад: якщо жоржини отримали механічні ушкодження, у процесі зберігання вони почнуть гнити. Тому слід постійно контролювати як вони зберігаються, виконуючи ревізію хоча б раз на два тижні.

Зберігання в домашніх умовах

Спочатку потрібно вибрати прохолодне місце. Якщо це квартира, то краще місце:

  1. Біля віконних дверей.
  2. Біля вікна.

Необхідно зробити так, щоб ящики з жоржинами не були піддані тепловому впливу. Для цього можна використовувати різні ізолюючі матеріали. Якщо квартира суха та тепла, то можна застосовувати звичайні поліетиленові пакети.

Їх потрібно присипати ізолюючим матеріалом. Підійде перліт, торф, вермікуліті.

Місце у квартирі має бути тепле, без значних перепадів температури.

Парафінування бульб

Використання парафіну – перевірений спосіб, який застосовують дачники. Переваги в тому, що парафін не дозволяє випаровуватися волозі, відповідно бульби можуть добре зберегтися до весни.

Парафінування виконується двома способами:

  1. Цілі бульби. Після парафінування їх потрібно зберігати у приміщенні з постійною температурою від +1 до +4 градусів. Вологість повітря трохи більше 80 %.
  2. Бульби поділяються та обробляються. Такий спосіб забирає більше часу. Ділені бульби займатимуть менше місця. За такого способу збережеться до 80% бульб у домашніх умовах.

Головний мінус такого методу полягає в тому, що при висадженні парафін потрібно зчистити. А як свідчить практика, цей процес забирає чимало часу.

Кавун Наталія

Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

Останні новиники

5 міфів про користь рослинних олій для здоров’я та краси

Оливкова олія - панацея від усього, пальмова шкідливіша за алкоголь, кокосове корисне для волосся і…

1 день тому

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти…

2 дні тому

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість…

3 дні тому

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став…

3 дні тому

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і…

4 дні тому

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу…

5 днів тому