Лайфстайл

Як потрібно правильно поливати орхідею: помилки, через які квіти гинуть

Орхідея – дуже красива квітка, яка стала улюбленицею багатьох квітникарів. За допомогою цієї квітки можна доповнити інтер’єр і надати помешканню своєрідність та екзотику.

Такі рослини відрізняються особливою вибагливістю та примхою.

Однак при дотриманні основних правил вирощування орхідеї така рослина стане прекрасним доповненням квартири.

Який догляд потрібний орхідеям

Дбати про орхідею не так вже й важко, проте їй потрібна ретельна турбота. Орхідей відносять до багаторічників, які люблять тепло. У разі квартири їм потрібні особливі умови, відповідні тим, яких вони звикли під час зростання у тропіках. Необхідно стежити за такими параметрами:

1. Температура повітря

Кожен різновид висуває свої вимоги до рівня температури. Середні значення дорівнюють 20-24 градусам.

Розташування поблизу батареї може негативно позначитися на квітці, оскільки високої температури рекомендується уникати. Наскрізні вітри також небезпечні, тому під час провітрювання кімнати варто прибирати горщик з орхідеєю в безпечне місце.

2. Вологість повітря

Орхідеї потрібна підтримка рівня вологості на значеннях від 60 до 70%. Декілька разів на 7 днів варто проводити обприскування рослини, для чого використовується пульверизатор. Наявність кондиціонера в кімнаті з квіткою небажана, тому що через його роботу повітря стає сухішим.

3. Освітлення

Ставити орхідею біля вікон не рекомендується, лише якщо це не південне вікно, інакше прямі сонячні промені  можуть завдити шкоди листю. Варто забезпечити рослину достатньою кількістю світла, їй потрібно 12-годинний світловий день.

4. Добрива

Квартирні умови передбачають зростання квітки в обмеженому об’ємі землі. Тому орхідею потрібно на регулярній основі підгодовувати.

При цьому краще використовувати мінеральні добавки, що містять фосфор, азот, калій, магній та залізо. Завдяки цим елементам здійснюється ріст рослини та зміцнення квіток, а також вони допомагають у боротьбі зі шкідниками.

Використовувати органічні добрива, такі як шкірки бананів, не можна. Внесення таких добавок може спричинити процес гниття.

Який полив потрібен орхідеї

При вирощуванні орхідеї дуже важливо дотримуватися правил поливу. Потрібно постійно контролювати, в якому стані знаходиться ґрунт та коренева система квітки. Тому рекомендується вирощувати таку рослину у прозорій ємності. Зрошувати ґрунт варто, коли він підсохне і коріння посвітлішає.

Для поливів потрібно користуватися тільки фільтрованою або відстояною водою, кімнатної температури. Воду з крана застосовувати не можна, тому що там містяться шкідливі солі у великому обсязі, що незмінно призведе до серйозних проблем зі здоров’ям орхідеї.

Поливи бажано проводити рідко, але рясно. Однак при цьому варто уникати зайвого зволоження, адже у такому разі починається гниття кореневої системи рослини.

Вода наливається у піддон горщика. Також можна ставити рослину в миску з рідиною. Таким чином, у орхідеї буде можливість самостійно взяти вологи стільки, скільки їй необхідно. Знаходження квітки у вазі не повинно перевищувати 15 хвилин.

Які правила догляду за орхідеєю під час цвітіння

У дикій природі цвітіння орхідеї починається під час посухи. За відсутності цвітіння будинку варто звернути увагу на полив: можливо, занадто багато зволоження.

Проте, є й інші причини такої проблеми. Квітка повинна бути добре освітлена розсіяним світлом.

Коли орхідея цвіте, заборонено її пересаджувати та переставляти до інших кімнат.

Квітки, що відцвіли, видаляються гострими ножиці або секатором.

Орхідея потребує ретельного догляду. При створенні відповідних умов ця рослина довго радуватиме око прекрасними квітами.

Пасевич Анна

Я - головний редактор сайту ProstoWay. Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. Працюю в різних інтернет-виданнях з 2012 року. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня.

Останні новиники

«Геніальний винахід»: як зробити ароматизатор для шафи за 2 хвилини

Можна не купляти готові ароматизатори, які швидко вивітрюються. Найпростіше зробити їх самостійно. Це настільки просто…

12 години тому

Решітка на плиті буде сяяти чистотою: засіб від нагару та жиру

На газовій плиті решітка може залишатися чистою тільки в одному єдиному випадку: якщо на ній…

14 години тому

Як за кілька хвилин очистити підошву праски від накипу

Праска в побуті входить в трійку лідерів після пральної машини та пилососу. Без неї, як…

21 годину тому

Як позбутися неприємного запаху від кухонних рушників

Немає нічого дивного, що в процесі користування кухонні рушники починають не досить приємно пахнути. Доводиться…

2 дні тому

Як вивести плями котячої сечі з дивану чи килима

Щасливі ті господарі, чия кішка вміє правильно робити туалет у відведеному для неї місці. Гірше,…

2 дні тому

Відіпрати дуже брудні кухонні рушники просто — два перевірених способи

Рушники на кухні дуже швидко стають брудними. Постійно треба щось брати ними, витирати, а там…

2 дні тому